Αρχή / Ανακοινώσεις / Newsletter / Ανακοινώθηκε το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη

Ανακοινώθηκε το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη

Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) γνωστοποίησε ότι το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη 2020 θα είναι “Νοσηλευτές και Διαβήτης”.

 

Η φετινή 14η Νοεμβρίου είναι μια ωδή στο νοσηλευτικό προσωπικό που το 2020, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, έχει συμβάλει καθοριστικά στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς γενικότερα και τους συνανθρώπους μας με διαβήτη ειδικότερα. Με το μήνυμα αυτό τονίζεται ο σημαντικός ρόλος του νοσηλευτή στην εκπαίδευση και παρακολούθηση των ατόμων με διαβήτη και η ανάγκη για περισσότερη εξειδίκευση του νοσηλευτικού προσωπικού στον σακχαρώδη διαβήτη σε διεθνές επίπεδο. Άλλωστε οι νοσηλευτές με εξειδίκευση στον διαβήτη αποτελούν τους πλέον καταρτισμένους επαγγελματίες του κλάδου τους, που σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας που στελεχώνουν μονάδες και δομές παρακολούθησης ασθενών με διαβήτη θέτουν τις βάσεις της αποτελεσματικής διαχείρισης του διαβήτη από τους ασθενείς. Να σημειωθεί ότι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ανακήρυξε το 2020 ως διεθνές έτος για τους νοσηλευτές και τις μαίες.

 

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη δημιουργήθηκε το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη & τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο μπλε κύκλος είναι το παγκόσμιο σύμβολο του διαβήτη: ο κύκλος συμβολίζει τη ζωή και την ενότητα ενώ το μπλε επιλέχθηκε ως το χρώμα των Ηνωμένων Εθνών μετά την ψήφιση της Διακήρυξης 61/225 με την οποία η 14η Νοεμβρίου έγινε μία από τις επίσημες “Ημέρες των Ενωμένων Εθνών”. Η 14η Νοεμβρίου είναι η μέρα γενεθλίων του καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη μαζί με τον βιοχημικό Τζον Μακ Λίοντ (1876-1925) το 1921 και έσωσε εκατομμύρια ζωές.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη θα δημοσιευθούν από την IDF τους επόμενους μήνες. Επιπλέον πληροφορίες για τον θεσμό θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα www.worlddiabetesday.org

Η Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (ΕΛ.Ο.ΔΙ.) είναι πλήρες μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη από το 2000 και συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητές της σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

 

Top