Αρχή / Ανακοινώσεις / Tο γιαούρτι στη διαβητική δίαιτα

Tο γιαούρτι στη διαβητική δίαιτα

2012_031aΗ διατροφή και η σωστή δίαιτα ως κομμάτι της θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη είναι ένας καθοριστικός κρίκος στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του, μαζί με τη διατήρηση ενός ιδανικού σωματικού βάρους, την άσκηση και φυσικά τη φαρμακευτική θεραπεία, όταν αυτή είναι απαραίτητη. Η δίαιτα για το διαβήτη είναι πλέον, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, συνώνυμη με αυτό που γενικά ονομάζουμε υγιεινή διατροφή.

 Η διατροφή και η σωστή δίαιτα ως κομμάτι της θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη είναι ένας καθοριστικός κρίκος στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του, μαζί με τη διατήρηση ενός ιδανικού σωματικού βάρους, την άσκηση και φυσικά τη φαρμακευτική θεραπεία, όταν αυτή είναι απαραίτητη.

Η δίαιτα για το διαβήτη είναι πλέον, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, συνώνυμη με αυτό που γενικά ονομάζουμε υγιεινή διατροφή.

Σύμφωνα λοιπόν με τα δεδομένα αυτά οι υδατάνθρακες όχι μόνο δεν πρέπει να αποκλείονται από τη δίαιτα αυτή, αλλά αντίθετα πρέπει αν αποτελούν το 50 % των προσλαμβανομένων θερμίδων. Πηγές υδατανθράκων στη διατροφή μας είναι πέρα από τα αμυλώδη τρόφιμα, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το γιαούρτι.

Συγκεκριμένα, οι ενήλικες με διαβήτη, θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 2 μερίδες γαλακτοκομικών ανά ημέρα, επιλέγοντας κυρίως γαλακτοκομικά προϊόντα με μειωμένα λιπαρά όπως ημίπαχα ή άπαχα γιαούρτια και γάλα.

Το γιαούρτι στη δίαιτα του διαβήτη:
Το γιαούρτι είναι ένα τρόφιμο με μεγάλη διατροφική αξία, που το καθιστά ως μια απαραίτητη και αναντικατάστατη τροφή, που είναι σημαντικό να καταναλώνεται συχνά ή ακόμα και καθημερινά.

Είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών (περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε ικανοποιητικές για τον άνθρωπο αναλογίες γι’ αυτό και έχουν μεγάλη βιολογική αξία), βιταμινών, μεταλλικών αλάτων και βέβαια ασβεστίου. Όσο αφορά τους υδατάνθρακες, που απασχολούν κυρίως ένα διαβητικό άτομο, η λακτόζη είναι ο μόνος υδατάνθρακας που υπάρχει στο γιαούρτι.

Η λακτόζη, όπως και όλοι οι άλλοι υδατάνθρακες χρησιμεύει στον οργανισμό ως πηγή ενέργειας, ενώ για να απορροφηθεί πρέπει να διασπαστεί σε γλυκόζη και γαλακτόζη, που επίσης δίνει γλυκόζη.

Τo κάθε κεσεδάκι γιαούρτι δίνει 12 γραμμάρια υδατανθράκων, μέσα από τα ζάχαρα που περιέχει και 8 γραμμάρια πρωτεϊνών. Το πλήρως αποβουτυρωμένο γιαούρτι περιέχει μόλις 38 θερμίδες περίπου που δείχνει πόσο υπερτερεί έναντι των 80 θερμίδων, που περιέχει ένα αυγό, των 100 θερμίδων μιας πατάτας βραστής, των 230 μιας μερίδας κοτόπουλου ψητού, των 126 από τα 100 γραμ.τόνου σε νερό ή τέλος των 80 θερμίδων ενός μέτριου φρούτου. Το σκέτο γιαούρτι και το γάλα έχουν την ίδια υψηλή θρεπτική αξία και την ίδια ποσότητα θερμίδων αλλά το γιαούρτι δίνει μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού. Αποκαθιστά την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού συστήματος, διευκολύνει την πέψη.

Από διαιτητικής πλευράς το γιαούρτι είναι σημαντικό στη δίαιτα ενός ατόμου με διαβήτη δεδομένου ότι έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο και φώσφορο, σε σύγκριση με άλλες τροφές, καθώς και σημαντικές ποσότητες ψευδαργύρου και ιωδίου, βιταμίνης Α, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης και Β12.

Η περιεκτικότητα του γιαουρτιού στα στοιχεία αυτά εξαρτάται από την ποιότητα του γάλακτος, από την επεξεργασία που έχει υποστεί, την περιεκτικότητα του σε λίπος (πλήρες, ημίπαχο ή άπαχο) και από τις συνθήκες συντήρησής του.

Πώς εντάσσεται το γιαούρτι στη δίαιτα;
Κύρια σύσταση στη δίαιτα για το σακχαρώδη διαβήτη είναι τα μικρά και τακτικά γεύματα. Έτσι, αυτό που συστήνεται στους διαβητικούς είναι να κάνουν τουλάχιστον 3 μεγάλα και κύρια γεύματα και να έχουν ενδιάμεσα μικρά σνακ.

Ένα γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά μπορεί να αποτελέσει ένα μικρό γευματίδιο (σνακ) το απόγευμα, ή ακόμα και το πρωί στη δουλειά όταν το κύριο γεύμα απέχει χρονικά από το πρωινό. Μπορεί επίσης να αποτελέσει ένα ελαφρύ δείπνο, όταν αυτό ακολουθεί ενός σχετικά μεγάλου και υψηλού σε θερμίδες γεύματος, που συνετέλεσε σε υψηλά επίπεδα ζαχάρου, όλο το απόγευμα.

Τέλος, την ώρα του ύπνου, ένα γιαούρτι χωρίς λιπαρά, μπορεί να αποτρέψει τυχόν νυκτερινές υπογλυκαιμίες, κυρίως σε άτομα που είναι ινσουλινοεξαρτώμενα και τα οποία παρουσιάζουν συχνά υπογλυκαιμικές κρίσεις, όταν τα ζάχαρα τους πριν τον ύπνο είναι σχετικά χαμηλά.

Επιπρόσθετα, το γιαούρτι μπορεί να υποκαταστήσει άλλες τροφές, όπως είναι η κρέμα γάλακτος, η μαγιονέζα, η ξινή κρέμα (αφρόγαλα) που έχουν υψηλό θερμιδικό φορτίο. Με αυτό τον τρόπο το γιαούρτι μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση του βάρους υπό έλεγχο.

Ειδικότερα τώρα το καλοκαίρι που τα παγωτά γίνονται πιο δημοφιλή, καλή εναλλακτική λύση για ένα άτομο με διαβήτη είναι πέρα από το ζελέ χωρίς ζάχαρη με κομμάτια φρέσκων φρούτων, ένα γιαούρτι με 0% ζάχαρη και χαμηλά λιπαρά, το οποίο θα βάλουμε για λίγο στην κατάψυξη, ή ακόμα και ένα επιδόρπιο που θα περιέχει τα δύο παραπάνω, δηλαδή ζελέ χωρίς ζάχαρη και γιαούρτι, χτυπημένα μαζί, ώστε να δώσουν ένα δροσερό επιδόρπιο

Γράφει: Δημοσθενόπουλος Χαρίλαος
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Top