Αρχή / Ανακοινώσεις / Jardiance: Νέο Αντιδιαβητικό Φάρμακο Μειώνει τα Εμφράγματα

Jardiance: Νέο Αντιδιαβητικό Φάρμακο Μειώνει τα Εμφράγματα

ok-150x150

Ο κυριότερος λόγος θανάτου, για τα άτομα που πάσχουν διαβήτη, είναι το έμφραγμα και δεύτερης συχνότητας αιτία είναι τα εγκεφαλικά επεισόδια. Κάθε φάρμακο που κυκλοφρεί για την θεραπεία του διαβήτη, πρέπει να αποδυκνείει ότι τουλάχιστον δεν αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Για πρώτη φορά, αντιδιαβητικό φάρμακο φαίνεται ότι όχι μονο δεν επιδεινώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, αλλά μειώνει τα ποσοστά των μη-θανατηφόρων εμφραγμάτων και των μη-θανατηφόρων αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Το αποτέλεσμα αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό στη θεραπεία του διαβήτη και δίνει ελπίδα για ανάπτυξη φαρμάκων με παρόμοια δράση.

Η φαρμακευτική ουσία που μελετήθηκε και έδωσε τα παραπάνω αποτελέσματα ανήκει στην κατηγορία των SGLT-2 και ονομάζεται εμπαγλιφλοζίνη, ενώ το εμπορικό της όνομα είναι Jardiance. Κυκλοφορεί με τη συνεργασία των εταιρειών Lilλy και Boehringer  Ingelheim. To Jardiance έρχεται να δικαιώσει την συγκεκριμένη κατηγορία, τα φάρμακα της οποίας (καναγλιφλοζίνη, νταμπαγλιφλοζίνη) πρόσφατα είχε διαπίστωθεί ότι μπορούν να προκαλέσουν ευλικαιμική διαβητική κετοξέωση.

Η μελέτη που αποδυκνείει ότι μειώνει εμφράγματα και εγκεφαλικά σε άτομα υψηλού κινδύνου, αναμένεται να ανακοινωθεί στην Στοκχόλμη στις 17 Σεπτεμβρίου, στο Ευρωπαϊκό Διαβητολογικό Συνέδριο. Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 7000 ασθενείς για 3,5 χρόνια, τα οποία ελάμβαναν Jardiance επιπρόσθετα στην αγωγή τους.

Το άρθρο γράφτηκε από τον

Ρηγόπουλο Δήμητριο

Παθολογο-Διαβητολόγο,

Top