Αρχή / Επιστημονικά Άρθρα / Θεραπεύοντας την διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

Θεραπεύοντας την διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

amfivlistro

Του Βασίλειου Κοζομπόλη

Διακρίνουµε τρία (3) βασικά στάδια της διαβητικής αµφιβληστροειδοπάθειας (Δ.Α) , η οποία στην αρχική φάση της απαιτεί απλώς καλή παρακολούθηση από τον εξειδικευµένο οφθαλµίατρο και καλό έλεγχο του διαβήτη.

Τα τρία (3) αυτά βασικά στάδια είναι:

• Η Δ.Α. υποστρώµατος (stage one ή background retinopathy)
• Η προπαραγωγική Δ.Α. ή stage two (pre-proliferative) retinopathy
• Η Διαβητική Ωχροπάθεια (maculopathy)

Η παρουσία ή κλινική υποψία για ύπαρξη διαβητικής ωχροπάθειας απαιτείτην διενέργεια ειδικής εξέτασης που ονοµάζεται οπτική τοµογραφία συνοχής (OCT: optical coherence tomography). Επί πλέον µπορεί να απαιτηθεί η εξέταση της φλουοροαγγειγραφίας που ελέγχει την αιµατική ροή στον αµφιβληστροειδή.

Οι διαθέσιµες θεραπευτικές επιλογές είναι κατά βάσιν τρείς:

• Laser θεραπεία (φωτοπηξία) για την παραγωγική µορφή (στάδιο 3 ΄η4) και σε ορισµένες περιπτώσεις διαβητικής ωχροπάθειας
• Ενέσεις ενδοϋαλοειδικές σε περιπτώσεις διαβητικής ωχροπάθειας
• Χειρουργική προσέγγιση σε προχωρημένες περιπτώσεις

Η Laser θεραπεία

Στοχεύει στην σταθεροποίηση της κατάστασης που προκλήθηκε από τον διαβήτη. Μπορεί να χρειασθούν περισσότερες από µία συνεδρίες αλλά δεν απαιτείται παραµονή σε κλινική. Η θεραπεία δεν είναι επώδυνη. Η φωτοπηξία δεν προκαλεί συνήθως καµµία επιπλοκή.

Ενδοϋαλοειδικές ενέσεις

Οι ενδοϋαλοειδικές ενέσεις (anti-VEGF) χρησιμοποιούνται και στην ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς Οι ενέσεις αυτές µπλοκάρουν την δηµιουργία νέων αγγείων και δρούν αποιδηµατκά.Οι απαιτούµενες ενέσεις είναι συνήθως τρείς (3) στην αρχή µηνιαίες και στην συνέχεια ανάλογα µε την πορεία της νόσου όπως  τεκµαίρεται αυτή και από την εξέταση µε την χρήση του OCT.
Η χρήση ενέσιµης ενδοϋαλοειδικής κορτιζόνης µπορεί επίσης να
χρησιµοποιηθεί επί αρνητικών αποτελεσµάτων από την προηγούµενη
θεραπεία.
Σε σπάνιες περιπτώσεις στις ενδοϋαλοειδικές ενέσεις υπάρχει ο κίνδυνος της  µόλυνσης, της ενδοβόλβιας αιµορραγίας ή της αύξησης της ΕΟΠ στην περίπτωση της κορτιζόνης.
Η διαδικασία δεν είναι επώδυνη αφού γίνεται µε τοπική αναισθησία και δεν απαιτεί παραµονή σε κλινική.

Υαλοειδεκτοµή

Η χειρουργική τεχνική αυτή χρησιµοποιείται για την µερική ή ολική αφαίρεσητου υαλοειδούς σώµατος (γελατινώδης ουσία εντός του βολβού) σε περίπτωση ύπαρξης αιμορραγίας που δεν απορροφάται ή σε περίπτωση επαπειλούµενης αποκόλλησης του αµφιβληστροειδούς. Λόγω της αναισθησίας η τεχνική είναι ανώδυνη αλλά συνήθως απαιτεί παραµονή µιας βραδιάς σε οφθαλμολογική κλινική.

Ως κίνδυνοι ή επιπλοκές θεωρούνται:
• Η δημιουργία καταρράκτη
• Αιμορραγία της υαλοειδικής κοιλότητας
• Αποκόλληση αµφιβληστροειδούς
• Ενδοβόλβια µόλυνση

Αντιμετωπίζοντας τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Η καλή παρακολούθηση και ο έλεγχος του σακχάρου είναι καίριας σηµασίας για το σύνολο της µικροκυκλοφορίας του οργανισµού αλλά και ειδικά και για τον αµφιβληστροειδή και την διατήρηση ικανοποιητικής όρασης

Σε κάθε περίπτωση που πραγματοποιείτε επίσκεψη στον ειδικό οφθαλµίατρο πρέπει να έχετε µαζί σας:

– Τα γυαλιά σας (µακρυνής και κοντινής όρασης)
– Τα φάρµακα που λαµβάνετε
– Γυαλιά ηλίου, για την περίπτωση που τα µάτια σας θα είναι ευαίσθητα στο φώς µετά το πέρας της εξέτασης.

 

*Ο Βασίλειος Κοζομπόλης είναι καθηγητής οφθαλμολογίας του Δ.Π.Θ. & Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής & του Μεταμοσχευτικού Τμήματος Κερατοειδούς καθώς και επιστημονικός σύμβουλος του κέντρου γλαυκώματος & Laser Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μετεκπαιδεύτηκε στο Wellington Hospital of London UK (1995), Jule Gonin, Lausanne, Switzeland & University EyeClinic, Verona, Italy (1997). Είναι επιστημονικός Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού (MSc) «Απεικόνιση στην Οφθαλμολογία». Κατοχύρωσε δύο διεθνείς πατέντες. Έχει συγγράψει άνω των 100 δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά & επιστημονικά βιβλία που αφορούν στην Θεραπεία του Γλαυκώματος και είναι κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει προτείνει νέες χειρουργικές τεχνικές σε διεθνή συνέδρια στο Γλαύκωμα και στην Θεραπεία του Κερατόκωνου με CROSSLINKING.

Website:  http://www.glaucoma-laser-eyecenter.gr

Top