Αρχή / Αρχική Σελίδα / 8ο FORUM “ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ” – Ληξούρι: Η πόλη του Διαβήτη στα Ιόνια νησιά

8ο FORUM “ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ” – Ληξούρι: Η πόλη του Διαβήτη στα Ιόνια νησιά

Στο 8ο Forum Το αύριο της Υγείας με θέμα «Σακχαρώδης Διαβήτης: Η Μεταβολική Πανδημία του 21ου αιώνα» συμμετείχε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη (ΕΛ.Ο.ΔΙ.), κ. Δημήτρης Συκιώτης. Την εκδήλωση διοργάνωσε η εταιρεία επικοινωνίας DGpr υπό την αιγίδα του Δήμου Ληξουρίου και πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου, Κεφαλονιάς.

Κατά την έναρξη απηύθυναν χαιρετισμούς ο κ. Γιώργος Κατσιβέλης Δήμαρχος  Ληξουρίου και η κ. Ζωή Μοσχονά, Υποδιοικήτρια του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου Ληξουρίου.

O Πρόεδρος της ΕΛ.Ο.ΔΙ. και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Διαβήτη, αναφέρθηκε στις δράσεις της Ομοσπονδίας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με διαβήτη και στις προσπάθειές της να ενισχυθεί ο σύλλογος ατόμων με διαβήτη & φίλων Ν.Κεφαλληνίας & Ιθάκης «ΓΝΩΣΗ-ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ». Τέλος επεσήμανε τη σημαντικότητα του 8oυ FORUM το οποίο είναι αφιερωμένο στο μεγαλύτερο χρόνιο νόσημα, τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο Δρ. Ανδρέας  ΜελιδώνηςΠαθολόγος – Διαβητολόγος και Συντονιστής – Δ/ντής του Καρδιομεταβολικού Κέντρου του Metropolitan Hospital, Πρόεδρος ΕΚΟΜΕΝ για να αναπτύξει την ομιλία του με θέμα «Σακχαρώδης Διαβήτης: Η Μεταβολική Πανδημία του 21ου Αιώνα», με Προεδρείο την κα Σοφία ΖαφειράτουΠαθολόγο-Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς, η οποία πραγματοποίησε  ιδιαίτερα εύστοχες παρεμβάσεις.

Ο κ. Μελιδώνης μέσα από μία πολύ ενδιαφέρουσα και εμπεριστατωμένη ομιλία, καθήλωσε το κοινό, αναφερόμενος  στη διαχρονική παγκοσμιότητα του διαβήτη με σημερινή συχνότητα στην πατρίδα μας το 15% του πληθυσμού, όπως και στην επικινδυνότητα της νόσου καθώς είναι πρωταγωνιστικό αίτιο χρόνιων επιπλοκών, στοιχεία που δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό του σακχαρώδη διαβήτη ως την σύγχρονη μεταβολική πανδημία.

Ο κ. Μελιδώνης ανέφερε ότι «σήμερα έχουμε εξαιρετικές δυνατότητες αντιμετώπισης του διαβήτη καθώς τα τελευταία είκοσι χρόνια οι τρείς αντιδιαβητικές φαρμακευτικές κατηγορίες έχουν γίνει δέκα!!! Ανεξάρτητα πάντως της μεγάλης ενίσχυσης του θεραπευτικού οπλοστασίου μας η σωστή μεσογειακή διατροφή και η καθημερινή αυξημένη σωματική δραστηριότητα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου.

Επίσης η σύγχρονη τεχνολογία με τους αισθητήρες, τις συσκευές συνεχούς καταγραφής γλυκόζης, τις αντλίες χορήγησης ινσουλίνης βοηθούν τα μέγιστα στην καλή ρύθμιση του διαβήτη, ιδίως του διαβήτη τύπου 1. Έτσι το μέλλον φαντάζει εξαιρετικά ευοίωνο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της μεταβολικής μάστιγας του 21ου αιώνα».

Μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Μελιδώνη το λόγο έλαβε ο κ. Γάλεμπ Ντιουάνι,  Αντιδήμαρχος Ληξουρίου Πρόνοιας  & Υγείας – Αθλητισμού, Ιατρός, ο οποίος έκανε αναφορά στις δραστηριότητες του Δήμου Ληξουρίου σχετικά με το θέμα της άσκησης των δημοτών για την πρόληψη του διαβήτη. Σχολίασε ως εξαιρετικά σημαντική την εκδήλωση και δεδομένης της ευρύτατης αποδοχής και συμμετοχής του κόσμου, πρότεινε το Ληξούρι να καθιερωθεί ως η πόλη του διαβήτη στα Ιόνια νησιά, η οποία έγινε αποδεκτή από όλους τους υπάρχοντες φορείς στην εκδήλωση με δέσμευσή τους να προωθήσουν την πρόταση στα ΔΣ τους.

Ακολούθως ο κ. Αναστάσιος ΛασκαράτοςΕκπρόσωπος του Συλλόγου Ατόμων με Διαβήτη Κεφαλονιάς-Ιθάκης «Γνώση-Στάση Ζωής» τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης του πληθυσμού στην Κεφαλονιά στα θέματα του διαβήτη και ζήτησε από τον Δήμαρχο Ληξουρίου να παραχωρηθεί αίθουσα για εβδομαδιαία ενημέρωση το πληθυσμού.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος, παρουσιάστρια της τηλεοπτικής εκπομπής «ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ» και Δ/ντρια της ιστοσελίδας toavriotisygeias.gr  κα Δήµητρα Γιώτη.

Το Forum πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των εταιρειών: ANGELINI  PHARMA, ΛΙΛΛΥ -ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ, LIBYTEC. 

Top