Αρχή / Ανακοινώσεις / Newsletter / Υπουργείο Παιδείας: Η Επόμενη Μέρα στο Εκπαιδευτικό Σύστημα

Υπουργείο Παιδείας: Η Επόμενη Μέρα στο Εκπαιδευτικό Σύστημα

Η υπουργός Νίκη Κεραμέως προχώρησε σήμερα σε ανακοινώσεις σχετικά με την “επόμενη μέρα” στο εκπαιδευτικό σύστημα, παρουσιάζοντας το αντίστοιχο επιχειρησιακό σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. Σταδιακά βήματα και επαναξιολόγηση κάθε βήματος είναι τα βασικά γνωρίσματα του σχεδίου αυτού.

 

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων. Εφόσον η αποκλιμάκωση των μέτρων δε φέρει αύξηση κρουσμάτων και τηρηθούν τα προβλεπόμενα, συζητείται η επαναλειτουργία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από 1η Ιουνίου. Σε περίπτωση που τελικά ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία, θα δοθεί παράταση στο διδακτικό έτος έως τις 30 Ιουνίου. Αναμένεται στο ζήτημα αυτό νεότερη ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας το επόμενο διάστημα.

 

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Όπως ήδη έχει εξαγγελθεί, η Γ’ Λυκείου επιστρέφει στα θρανία στις 11 Μαΐου, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 15 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 16 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια.  Το Υπουργείο Παιδείας θα εκδώσει τις επόμενες ημέρες αναλυτικό πρόγραμμα για τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων. Αντίθετα, οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις δε θα πραγματοποιηθούν φέτος. Προκειμένου να μειωθεί ο συνωστισμός στις σχολικές αίθουσες, θεσπίζεται σύστημα εκ περιτροπής προσέλευσης στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και διαίρεση των υφιστάμενων τμημάτων τάξεων στα δύο. Απαιτείται να τηρηθούν αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των μαθητών τουλάχιστον 1,5 μ. και δε θα επιτρέπεται η παρουσία περισσότερων από 15 μαθητών στην ίδια αίθουσα διδασκαλίας. Έτσι, ανά εβδομάδα, το 1/2 των μαθητών θα παρακολουθεί από κοντά μαθήματα την Δευτέρα, την Τετάρτη και την Παρασκευή, ενώ το άλλο μισό την Τρίτη και Πέμπτη. Το μοτίβο αυτό θα εναλλάσσεται κάθε εβδομάδα κι έτσι οι μαθητές θα προσέρχονται στα σχολεία είτε τρεις είτε δύο ημέρες αντίστοιχα. Τις ημέρες που δεν είναι δυνατή η φυσική διδασκαλία, θα υπάρξει πρόγραμμα μελέτης από το σπίτι. Διαφοροποιούνται τα διαλείμματα και απαγορεύεται η επαναλειτουργία των κυλικείων.

Προβλέπεται η τοποθέτηση αντισηπτικών στους χώρους διδασκαλίας, τακτικός φυσικός αερισμός των σχολείων και συνίσταται προαιρετικά η χρήση μάσκας μέσα στις τάξεις και τα μέσα μεταφοράς των μαθητών. Οδηγίες προφύλαξης θα δοθούν σε διευθυντές, καθηγητές, μαθητές και γονείς.

Η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου.

 

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Το εαρινό ακαδημαϊκό εξάμηνο πρόκειται να ολοκληρωθεί κανονικά σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού. Ωστόσο, διατηρείται η εξ αποστάσεως διδασκαλία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι το πέρας του εξαμήνου και θα επαναλειτουργήσουν μόνο τα εργαστήρια από τις 25 Μαΐου κι έπειτα. Παράλληλα, δρομολογείται επαναλειτουργία των φοιτητικών εστιών για όσους φοιτητές μετέχουν σε κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις. Η εξεταστική θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Οι βιβλιοθήκες δε θα λειτουργήσουν.

 

Ειδικά Σχολεία

Συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας όλων των ειδικών σχολείων, ανεξαρτήτως βαθμίδας.

 

Επαγγελματική Εκπαίδευση – Κατάρτιση

Η επανέναρξη λειτουργίας των ΙΕΚ ορίζεται στις 18 Μαΐου. Ισχύει και εδώ ο περιορισμός των 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5 μ. ενδιάμεση απόσταση. Προβλέπεται η εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζομένων. Ανάλογα με την ειδικότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακών μαθημάτων, η λήξη του έτους κατάρτισης θα είναι ή η 30η Ιουνίου ή η 30η Σεπτεμβρίου. Ημερομηνία επανέναρξης της μαθητείας και των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας ορίζεται η 18η Μαΐου. Για τον θεσμό της μαθητείας, η λήξη του έτους θα γίνει σταδιακά έως τις 15 Νοεμβρίου το αργότερο, αντί για τις 15 Σεπτεμβρίου.

 

Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών

Ισχυρή σύσταση έχει δοθεί στα φροντιστήρια για συνέχιση της τηλεεκπαίδευσης. Ωστόσο, σε περίπτωση διδασκαλίας με φυσική παρουσία των μαθητών στο χώρο του φροντιστηρίου, θα ισχύουν τα μέτρα προφύλαξης που έχουν εξαγγελθεί και για τα σχολεία (τήρηση αποστάσεων, απολύμανση, αερισμός κλπ.).

 

Μαθητές και Εκπαιδευτικοί που Ανήκουν σε Ευπαθείς Ομάδες

Για τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως αυτές προσδιορίζονται κάθε φορά σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και τις οικίες Υπουργικές Αποφάσεις θα υπάρχει η δυνατότητα λήψης της ειδικής άδειας απουσίας από τον χώρο εργασίας που μέχρι τώρα ίσχυε και θα εξακολουθήσει να ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Αναφορικά με τους μαθητές που έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα και ανήκουν σε ομάδες υψηλότερου κινδύνου ή έχουν κάποιο άτομο που νοσεί στο σπίτι τους, δε θα προσμετρηθούν απουσίες από τα σχολεία. Το κώλυμα συμμετοχής στην διά ζώσης διδασκαλία σε αυτές τις περιπτώσεις θα βεβαιώνεται με υπεύθυνη δήλωση που θα υπογράφει ο γονέας ή κηδεμόνας του μαθητή. Θα προβλεφθεί μάλιστα για αυτούς τους μαθητές η εναλλακτική της τηλεεκπαίδευσης.

 

Top