Αρχή / Ανακοινώσεις / Υλικό από την Εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων για τον Νεανικό Διαβήτη

Υλικό από την Εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων για τον Νεανικό Διαβήτη

Στις 24 Φεβρουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων εκδήλωση στην Αίθουσα Γερουσίας με θέμα «Ο Νεανικός Διαβήτης». Την ημερίδα πλαισίωσαν καταξιωμένοι επιστήμονες από το χώρο της ιατρικής, της  ψυχολογίας, της διατροφής, της δημόσιας υγείας και των οικονομικών. Η Βουλή έδωσε το βήμα και στους εκπροσώπους των ατόμων με διαβήτη, καθώς το πρόγραμμα περιλάμβανε τοποθετήσεις από τον πρόεδρο της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κ. Χρήστο Δαραμήλα, την πρόεδρο της ΕΛΟΔΙ κ. Βασιλική Λούβαρη και την πρόεδρο της ΠΕΑΝΔ κ. Σοφία Μανέα. Ακολούθησαν τοποθετήσεις από βουλευτές, ενώ η ημερίδα έκλεισε με παρεμβάσεις ανθρώπων – ασθενών από το χώρο του διαβήτη και της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Aναφερόμενη σε ζητήματα που αφορούν τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 στη χώρα μας, η κ. Λούβαρη επεσήμανε τη σημαντική αποστολή που έχει η Πολιτεία προκειμένου να προασπίσει τα δικαιώματα των ατόμων και να διαμορφώσει συνθήκες ισότιμης πρόσβασης όλων των ανθρώπων που ζουν με διαβήτη στη χώρα σε επαρκείς και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. «Ο διαβήτης τύπου 1 μας αφορά όλους. Και αφορά φυσικά και την Πολιτεία, στον βαθμό που μπορεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων με διαβήτη σε ποιοτική περίθαλψη και υπηρεσίες υγείας. Έτσι, το Κράτος καλείται να διαφυλάσσει την ομοιόμορφη εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά στην τεκμηρίωση του διαβήτη στα ΚΕΠΑ, να εξακολουθήσει. να διασφαλίζει τη δωρεάν πρόσβαση όλων στην ινσουλίνη και σε ποιοτικά αναλώσιμα διαβήτη, καταστέλλοντας οποιαδήποτε απόπειρα μετακύλισης του κόστους στον ασθενή και να μερινά για την ταχεία αποζημίωση νέων, καινοτόμων τεχνολογιών που κάνουν την καθημερινότητά μας ολοένα και πιο εύκολη, ενισχύοντας προοδευτικά τα σχετικά κονδύλια δαπανών. Επίσης να δημιουργήσει το έδαφος για επενδύσεις και βιωσιμότητα στο χώρο του φαρμάκου, των αναλωσίμων, αναθεωρώντας πολιτικές που διατηρούν υψηλά τα ποσοστά clawback και απλοποιώντας τη γραφειοκρατία που μπορεί να καθυστερήσει μήνες έως και έτη την εισαγωγή νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να χειροκροτήσουμε το ότι επιτέλους στην Ελλάδα υπάρχει ο θεσμός του σχολικού νοσηλευτή. Πρέπει όμως να προασπίσουμε την ασφάλεια των παιδιών με διαβήτη τοποθετώντας σχολικούς νοσηλευτές σε όλες τις μονάδες που υπάρχει ανάγκη υποστήριξης», δήλωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

 

Δείτε εδώ, το βίντεο ολόκληρης της εκδήλωσης, καθώς και στιγμιότυπο από την ομιλία της προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη.

Ευχαριστούμε το glykouli.gr για την ευγενική παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.

Top