Αρχή / Ανακοινώσεις / Τι να περιμένετε όταν αρχίζετε ενέσεις ινσουλίνης

Τι να περιμένετε όταν αρχίζετε ενέσεις ινσουλίνης

                                                              thumbnail

Οι ενέσεις ινσουλίνης είναι τρόπος ζωής για πολλά άτομα με διαβήτη τύπου 1 ή 2, όμως κάποιους, στην αρχή, το θέμα αυτό τους φοβίζει.

Γι’ αυτό, όταν ξεκινάτε ενέσεις ινσουλίνης είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τι να περιμένετε, ώστε να μην υπάρξουν εκπλήξεις και να μπορείτε ν’ αντιμετωπίσετε εύκολα τυχόν επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν.

Αύξηση βάρους

joggingΕίναι συνηθισμένο ν’ αυξάνεται λίγο το βάρος σας όταν αρχίζετε τις ενέσεις ινσουλίνης. Αυτό οφείλεται στην αναβολική δράση της ινσουλίνης, στην αυξημένη κατακράτηση θερμίδων και στην αύξηση της όρεξης εξαιτίας της υπογλυκαιμίας. Όταν εξοικειωθείτε με τις ενέσεις και ενταχθούν στην καθημερινότητά σας, το βάρος σας θα επανέλθει στο κανονικό του επίπεδο. Εάν όμως σας απασχολεί το θέμα των κιλών σας, μπορείτε να το συζητήσετε με το γιατρό σας και ν’ αλλάξετε τη διατροφή σας ή ν’ αρχίσετε ν’ ασκείσθε.

Πόνος

insulin

Οι ενέσεις ινσουλίνης μπορεί να είναι λίγο επώδυνες για κάποιους. Οι βελόνες είναι πλέον λεπτότερες και κοντύτερες κι έτσι μειώνεται ο πόνος.

Υπογλυκαιμία

ζωηρόχρωμες-καραμέλες

Όταν αρχίζετε να ρυθμίζετε το επίπεδο του ζαχάρου στο αίμα σας με ενέσεις ινσουλίνης, μπορεί αρχικά να δυσκολευτείτε να το συνδυάσετε με τις τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες. Αυτό μπορεί να σας προκαλέσει υπογλυκαιμία, δηλαδή πολύ χαμηλό επίπεδο ζαχάρου στο αίμα. Είναι σημαντικό να εξοικειωθείτε με τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας, ώστε να μπορείτε να την αντιμετωπίζετε γρήγορα. Αυτό μπορεί να γίνει τρώγοντας μια ποσότητα υδατανθράκων που έχουν ταχεία δράση, όπως ένα μικρό φλιτζάνι χυμό ή ένα κύβο ζάχαρη, μία καραμέλα.

Αποθήκευση

Κάτι άλλο που θα πρέπει να μάθετε είναι πώς να αποθηκεύετε σωστά τα κουτιά ινσουλίνης. Μην τα βάζετε ποτέ στην κατάψυξη. Διατηρείστε τα στο ψυγείο. Μην τα κουνάτε, για να αποφύγετε τη δημιουργία ιζήματος και την αχρήστευσή τους.
Στο φαρμακείο, ελέγξτε την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στο κουτί και βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε το σωστό φάρμακο.

Ταξιδεύοντας

Diabetes

Μην ξεχνάτε να ελέγχετε τακτικά το ζάχαρό σας όταν ταξιδεύετε, ειδικά σε μέρη με μεγάλη διαφορά ώρας από τη χώρα σας ή όταν αλλάζει το ωράριο του φαγητού σας.
Βεβαιωθείτε ότι τα γράμματα στα κουτιά της ινσουλίνης είναι ευδιάκριτα, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα στα αεροδρόμια.

Φροντίστε να έχετε μαζί σας την τριπλάσια ποσότητα ινσουλίνης, απ’ αυτή που πιστεύετε ότι θα χρειαστείτε.

Τέλος, διατηρείστε την ινσουλίνη σε κανονικές θερμοκρασίες.

Top