Αρχή / Τύπου 2 / Ραγδαία αύξηση του διαβήτη τύπου 2

Ραγδαία αύξηση του διαβήτη τύπου 2

Φωτό

Εντατικές εκδηλώσεις για την εφαρμογή του μηνύματος λαμβάνουν χώρα σε όλες τις χώρες της υφηλίου, με στόχο την διαφώτιση του πληθυσμού και την αποτελεσματική πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Σε όλη την υφήλιο υπάρχουν σήμερα πάνω από 280.000.000 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και στην Ελλάδα σήμερα έχουν φθάσει το 1.200.000.
Τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει παρατηρηθεί μια ραγδαία αύξηση της επίπτωσης του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Διαπιστώθηκε ότι το 1985, 30 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο είχαν διαβήτη. Λίγο παραπάνω από μια δεκαετία αργότερα, ο αριθμός αυτός είχε φτάσει τα 300 εκατομμύρια.
Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (I.D.F. ), τα άτομα αυτά υπερβαίνουν τα 285 εκατομμύρια. Εάν δεν ληφθούν μέτρα για την εφαρμογή αποτελεσματικών προγραμμάτων πρόληψης και ελέγχου της νόσου, η IDF προβλέπει ότι έως το 2030 ο συνολικός αριθμός των πασχόντων θα ανέλθει στα 600 εκατομμύρια. Στην Γερμανία, το 12% του πληθυσμού δηλ.9.600.000 Γερμανοί πάσχουν από Διαβήτη τύπου 1 και 2.
Ο Διαβήτης τύπου 2 διαδράμει ύπουλα και παραμένει αδιάγνωστος για πολλά χρόνια και αυτό υπογραμμίζει λίαν επιτακτικά την πρακτική σημασία και αναγκαιότητα της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Διαβήτη. Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με παχυσαρκία και η απώλεια του σωματικού βάρους τους οδηγεί σε αποφυγή των ενέσεων ινσουλίνης.
Είναι πλέον μετά βεβαιότητος αποδεδειγμένο ότι η καθημερινή άσκηση έστω και μόνον 30 λεπτά, οδηγεί τα άτομα με διαβήτη σε καλή ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και αποφυγή των καρδιαγγειακών επιπλοκών. Η παγκόσμια ημέρα για τον διαβήτη καθιερώθηκε το 1991 από την Διεθνή ομοσπονδία για τον Διαβήτη και το 2007 ορίσθηκε η ημέρα αυτή από τα Ηνωμένα Έθνη ως επίσημη Ημέρα για την καταπολέμηση του σακχαρώδη διαβήτη.

*Πηγή: Υπουργείο Υγείας – Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Top