Αρχή / Ανακοινώσεις / Newsletter / Οι προτάσεις της ΕΛΟΔΙ για την ασφάλεια των ατόμων με διαβήτη

Οι προτάσεις της ΕΛΟΔΙ για την ασφάλεια των ατόμων με διαβήτη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

“Ρυθμίσεις για τα Άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη και τους Φροντιστές τους

 

Επιστολή προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού και τα Υπουργεία Υγείας, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών απέστειλε στις 03-02-2021 η Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (ΕΛ.Ο.ΔΙ.) με προτάσεις που αφορούν στη λήψη μέτρων προστασίας των ανθρώπων που ζουν με σακχαρώδη διαβήτη στη χώρα μας, καθώς και όσων τους παρέχουν φροντίδα.

Με την επιστολή της η ΕΛ.Ο.ΔΙ. ζητά αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου με βάση το οποίο προσδιορίζονται οι ομάδες του πληθυσμού με αυξημένο κίνδυνο έναντι της COVID-19, ώστε να μπορούν να συμπεριληφθούν και τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη που δεν πληρούν τις σημερινές προϋποθέσεις “ανεπαρκούς” ρύθμισης, ενώ προτείνει τη λήψη σειράς μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας των εργαζομένων με διαβήτη στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, ζητούμε από το Υπουργείο Υγείας τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των μαθητών με ΣΔΤ1 κάθε βαθμίδας, ιδίως των παιδιών ηλικίας 16-18 ετών που φοιτούν στα Λύκεια της χώρας, αλλά και τη θέσπιση ανάλογης προτεραιότητας γενικά για τον πληθυσμό με σακχαρώδη διαβήτη που αγγίζει περίπου το 10% του πληθυσμού στην Ελλάδα. Τέλος, η ΕΛ.Ο.ΔΙ. προτείνει να υπάρξει πρόβλεψη ώστε γονείς ανήλικων παιδιών με διαβήτη είτε φροντιστές υπερήλικων με διαβήτη να μπορούν να εργάζονται σε χώρους που να διασφαλίζεται η κατά το δυνατόν μικρότερη πιθανή έκθεση τους στον ιό, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες διασποράς τους στα άτομα με διαβήτη τα οποία και φροντίζουν.

 

Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμοι,

Σε συνέχεια της αριθμ. πρωτ. 461/22-09-2020 επιστολή μας, η οποία είχε αποσταλεί στα αρμόδια Υπουργεία – σημειωτέον ουδέποτε λάβαμε απάντηση – αναφορικά με την επανένταξη των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη στις ομάδες υψηλού κινδύνου σοβαρής νόσησης σε περίπτωση λοίμωξης από την νόσο COVID 19, μιας και οδεύουμε σε ένα νέο άνοιγμα δραστηριοτήτων επανερχόμεθα και εφιστούμε την προσοχή σας, ώστε να συνυπολογίσετε και να μεριμνήσετε για τα ακόλουθα:

  • Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, που εργάζονται τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να θεωρηθούν ευπαθής πληθυσμός και να ενταχθούν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου βάσει ιατρικής γνωμάτευσης του θεράποντος ιατρού. Επομένως, θα πρέπει να προβλεφθεί είτε τρόπος απασχόλησής τους σε περιβάλλον που θα είναι απόλυτα ασφαλές (back office, τηλεργασία και εργασία από το σπίτι, ή αν αυτό δεν είναι εφικτό χορήγηση ειδικής άδειας). Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχει ειδικός ελεγκτικός μηχανισμός που θα ελέγχει ότι τηρούνται τα παραπάνω, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η Ομοσπονδία μας έγινε δέκτης παραπόνων για μη τήρηση των μέτρων αυτών και μη σεβασμό της προσωπικότητας των ατόμων με διαβήτη.
  • Τους μαθητές κάθε βαθμίδας που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και ιδιαίτερα τα παιδιά ηλικίας 16-18 ετών που ξεκίνησαν να φοιτούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με το άνοιγμα των σχολείων και θα έπρεπε να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα καθώς το εμβόλιο συνίσταται για αυτές τις ηλικιακές ομάδες.
  • Πρόβλεψη ώστε οι φροντιστές ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (είτε γονείς ανήλικων παιδιών, είτε άτομα που φροντίζουν υπερήλικα με διαβήτη), να έχουν την δυνατότητα να εργάζονται σε χώρο και με τρόπο που δεν θα τους φέρει σε τυχόν επαφή με τον ιό, με κίνδυνο έπειτα να τον μεταφέρουν στα άτομα αυτά και να ενταχθούν επίσης κατά προτεραιότητα στον εμβολιασμό.
  • Τέλος, τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη θα πρέπει να μεριμνηθεί ώστε να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ανθρώπους (περί το 10% του πληθυσμού)!»
Top