Αρχή / Ανακοινώσεις / Πρεβιοτικά και Σακχαρώδης Διαβήτης

Πρεβιοτικά και Σακχαρώδης Διαβήτης

                                                                                     previotika-proviotika-o-rolos-tous-stin-antimetopisi-tis-dyskoiliotitas_8489_XL

Γράφει o
Χάρης Δημοσθενόπουλος,M MedSci. SRD
Κλινικός Διαιτολόγος – Βιολόγος

Τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά δεν είναι απαραίτητα μόνο για την καλύτερη εντερική λειτουργία αλλά και για την καλύτερη ρύθμιση του βάρους και των επιπέδων γλυκόζης.

Ο ρόλος των πρεβιοτικών στο μεταβολισμό

Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερο ενδιαφέρον αρχίζει να παρουσιάζει η σχέση ανάμεσα στην εντερική μικροχλωρίδα και μεταβολικά νοσήματα, όπως η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Επίσης, δεδομένης της έντονης σχέσης ανάμεσα στα νοσήματα αυτά και γνωρίζοντας ότι η παχυσαρκία αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου εμφάνισης του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, αλλά και καρδιαγγειακών νοσημάτων, κάποιων μορφών καρκίνου, η διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στο βάρος, τα επίπεδα γλυκόζης και της εντερικής χλωρίδας καθίσταται ολοένα και πιο χρήσιμη αλλά και ενδιαφέρουσα.
Ταυτόχρονα, ο ρόλος της φλεγμονής στην παθογένεση του διαβήτη τύπου 2 και των σχετικών επιπλοκών του είναι πλέον καλά εδραιωμένη. Αρκετές καταστάσεις που ξεκινούν από φλεγμονώδεις διαδικασίες σχετίζονται επίσης με το διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της ουρικής αρθρίτιδας, της ψωρίασης και της νόσου του Crohn.

Τα πρεβιοτικά στη διατροφή μας

Αρχικά είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τους όρους προβιοτικά και πρεβιοτικά. Με τον όρο «προβιοτικά» αναφερόμαστε σε μικροοργανισμούς οι οποίοι είναι ευεργετικοί και χρήσιμοι για τη διατήρηση της σωστής και υγιούς εντερικής χλωρίδας του σώματος μας και συνολικά για την υγεία μας. Τα προβιοτικά χρησιμοποιούνται τελευταία και σε φάρμακα με ζωντανά βακτήρια, από ανθρώπινο έντερο, που φάνηκε σε πειράματα να μειώνει δραστικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Την ίδια στιγμή με τον όρο «πρεβιοτικά» αναφερόμαστε σε άπεπτους ολισακχαρίτες, η κατανάλωση των οποίων μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη των ωφέλιμων μικροοργανισμών. Κυριότερα πρεβιοτικά είναι η ινουλίνη, οι γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες, (G.Ο.S.) και οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες (F.O.S.).

Τα πρεβιοτικά είναι λοιπόν ειδικές μορφές φυτικών ινών ενώ τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν να κρατήσουν σταθερούς τους πληθυσμούς της χλωρίδας του εντέρου. Έτσι, τα πρεβιοτικά ουσιαστικά θρέφουν τα προβιοτικά βακτήρια που απαιτούνται για να κρατήσουν την πεπτική οδό σας υγιή. Καθώς τα προβιοτικά βακτήρια χρειάζονται τροφή για να παραμείνουν ζωντανά στο έντερο μια διατροφή πλούσια σε φυτικά τρόφιμα βοηθά προσφέρει τις απαραίτητες ίνες και τους σύνθετους υδατάνθρακες που απαιτούνται τόσο για την καλύτερη εντερική λειτουργία όσο και για την καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη.

Τα πρεβιοτικά παρέχονται σε υψηλά ποσοστά μέσα από μια ποικιλία τροφίμων που είναι εκ φύσεως πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια άλλα. Τα πρεβιοτικά βρίσκονται επίσης πιο συχνά σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Έτσι, τρόφιμα που περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες πρεβιοτικών είναι τα σπαράγγια, οι μπανάνες, η βρώμη, τα κρεμμύδια, τα προϊόντα από κριθάρι, ο λιναρόσπορος αλλά και το γιαούρτι, το τυρί τύπου Cottage και τα φρέσκα ζυμαρικά.

Τι προσφέρουν τα πρεβιοτικά

Σύμφωνα με πολλές μελέτες οι πρεβιοτικές ίνες συμβάλλουν:
1) στην αύξηση του κορεσμού
2) παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση του σωματικού βάρους και του σωματικού λίπους
3) παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των επιπέδων φλεγμονής
4) μειώνουν τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης
5) ενώ δε φαίνεται να σχετίζονται με τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης νηστείας ή τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c.

Top