Αρχή / Ανακοινώσεις / Πιο Κοντά το Bιονικό Πάγκρεας για τους Διαβητικούς!

Πιο Κοντά το Bιονικό Πάγκρεας για τους Διαβητικούς!

b7715746495f6d2626dedc6407ba941b_L

Το βιονικό πάγκρεας βρίσκεται πολύ κοντά στο να κυκλοφορήσει. Ήδη σχεδιάζεται πιλοτική έρευνα, που θα διεκδικήσει την έγκριση από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων (FDA). Αν όλα πάνε καλά, η νέα αυτή επαναστατική μέθοδος ρύθμισης του διαβήτη θα είναι διαθέσιμη το 2018.

Το βιονικό πάγκρεας είναι μια διπλή αντλία, που χορηγεί, με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού αλγόριθμου, ινσουλίνη και γλυκαγόνη. Η ινσουλίνη είναι υπεύθυνη για την μείωση του σακχάρου, ενώ η γλυκαγόνη είναι η ορμόνη που που ενεργοποιεί την γλυκογονόλυση, μιας εσωτερικής διεργασίας αύξησης του σακχάρου. Η συσκευή λοιπόν είναι σε θέση να υπολογίζει το σάκχαρο και ταυτόχρονα να ρυθμίζει ανάλογα την αναλογία έκκρισης ινσουλίνης-γλυκαγόνης.

Στο συνέδριο των Ενδοκρινολόγων στην Αμερική παρουσιάστηκαν οι πρώτες μελέτες, που αφορούσαν στο βιονικό πάγκρεας, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Στις μελέτες αυτές συμμετείχαν διαβητικοί τύπου 1, όπου φόρεσαν την συσκευή για λίγες ημέρες, σε πραγματικές συνθήκες και η ρύθμιση τους ήταν ικανοποιητική με πολύ χαμηλά ποσοστά υπογλυκαιμιών. Συγκεκριμένα στα άτομα αυτά προέκυψε ότι σε διάρκεια 5 ημερών ο συνολικός χρόνος που το σάκχαρο βρισκόταν κάτω από 60 mg/dl ήταν 1,2% για εκέινους που φόραγαν το βιονικό πάγκρεας.Αντίθετα, αυτοί που ακολουθούσαν συμβατική θεραπεία είχαν υπογλυκαιμία στο 2,8% του αντίστοιχου χρόνου. Από την άλλη μεριά οι χρόνοι που τα άτομα είχαν υπεργλυκαιμία > 180 mg/dl ήταν 17% για το βιονικό πάγκρεας και 36% για την συμβατική θεραπεία.

Με αφορμή τα θετικά αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης αλλά και άλλων παρόμοιων, σχεδιάστηκε μια μεγαλύτερη, η οποία θα διεκδικήσει την έγκριση για κυκλοφορία στην αγορά. Σε αυτή τη μελέτη θα συμμετέχουν 480 ασθενείς από την ηλικία των 13 ετών και από αυτούς τουλάχιστον οι 100 θα πρέπει να φορέσουν την συσκευή για περισσότερο από 1 χρόνο. Θα καταγραφούν οι συνολικοί χρόνοι υπογλυκαιμικών-υπεργλυκαιμικών επιπέδων σακχάρου και θα εκτιμηθεί η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Ο δημιουργός του βιονικού παγκρέατος δρ. Damiano, του οποίου ο γιός πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, πιστεύει ότι το 2017 θα έχει τα τελικά αποτελέσματα της έρευνας. Ελπίζουμε και εμείς με τη σειρά μας να πάνε όλα καλά, κάτι που θα σημάνει την δυνατότητα οι διαβητικοί να μην χρειάζεται πλέον να κάνουν ενέσεις και να υπολογίζουν τις δόσεις της ινσουλίνης.

Απο τον παθολόγο-διαβητολόγο Δημήτρη Ρηγόπουλο

Top