Αρχή / Ανακοινώσεις / Newsletter / Μέτρα Δημόσιας Υγείας: Όλες οι Οδηγίες του ΕΟΔΥ

Μέτρα Δημόσιας Υγείας: Όλες οι Οδηγίες του ΕΟΔΥ

Με έναν συγκεντρωτικό πίνακα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) διευκρινίζει τα μέτρα δημόσιας υγείας που θα ισχύσουν κατά την περίοδο σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση στα τέλη Απριλίου. Η Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) συγκέντρωσε και σας  παρουσιάζει τις βασικές κατευθύνσεις του ΕΟΔΥ για την μετάβαση στην “επόμενη μέρα”. Όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες και στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.

 

Στον πίνακα που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ περιλαμβάνονται οδηγίες για την υγιεινή των χεριών, τη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων.

 

ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ

Η τήρηση της υγιεινής των χεριών (είτε με προσεκτικό πλύσιμο με νερό και σαπούνι είτε με την εφαρμογή αντισηπτικού) αναδεικνύεται σε σύσταση γενικής εφαρμογής σε όλους τους χώρους.

Το πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας από λοιμώξεις. Το πλύσιμο των χεριών σας είναι ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της εξάπλωσης των μικροβίων και των ιών. Τα καθαρά χέρια μπορούν να περιορίσουν τη διάδοση των μικροβίων και των ιών από το ένα άτομο στο άλλο σε ολόκληρη την κοινότητα – από το σπίτι και το χώρο εργασίας σας μέχρι τα σχολεία και τους χώρους παροχής υγείας.

Η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών σε συνδυασμό με τη διατήρηση των κοινωνικών αποστάσεων αποτελούν τα βασικότερα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19.

  • Αποφύγετε τον συγχρωτισμό.
  • Κρατήστε την ενδεικνυόμενη απόσταση μεταξύ σας (2 μέτρα).
  • Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας με τα χέρια σας.
  • Μη μοιράζεστε αντικείμενα με άλλα άτομα όσο αυτό είναι εφικτό.
  • Εφαρμόστε την υγιεινή των χεριών αμέσως μόλις έχετε στη διάθεσή σας νερό και σαπούνι ή αλκοολούχο αντισηπτικό.

 

Πότε πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας για να παραμείνουμε υγιείς;

Καθημερινές δραστηριότητες στις οποίες θα πρέπει να εφαρμόζουμε την υγιεινή των χεριών πλένοντας τα χέρια μας με νερό και σαπούνι:

  1. Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού.
  2. Πριν τη λήψη γεύματος.
  3. Πριν και μετά τη φροντίδα ασθενή που εμφανίζει έμετο ή διάρροια ή συμπτώματα από το αναπνευστικό.
  4. Πριν και μετά τη φροντίδα τραύματος.
  5. Μετά τη χρήση της τουαλέτας.
  6. Μετά την αλλαγή πάνας ή τον καθαρισμό ενός παιδιού που έχει χρησιμοποιήσει την τουαλέτα.
  7. Μετά από φτάρνισμα ή βήχα.
  8. Μετά την επαφή με ζώο, ζωοτροφές ή ζωικά απόβλητα.
  9. Μετά το χειρισμό τροφών για ζώα συντροφιάς ή ζώων συντροφιάς.
  10. Μετά την επαφή με απορρίμματα.
  11. Μετά από επαφή με άτομο που εμφανίζει συμπτώματα αναπνευστικού.
  12. Μετά από επαφή με οποιαδήποτε επιφάνεια πιθανώς επιμολυσμένη.

 

Τι ισχύει για τη χρήση αντισηπτικού;

Χρησιμοποιήστε αντισηπτικό διάλυμα (με τουλάχιστον 60% αλκοόλης) όταν δεν μπορείτε να πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό.

  • Η χρήση του αντισηπτικού διαλύματος μπορεί να μειώσει πολύ γρήγορα τον αριθμό των μικροβίων στα χέρια μας.
  • Το αντισηπτικό διάλυμα δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα.
  • Το αντισηπτικό διάλυμα δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό για όλα τα μικρόβια.

 

Πώς πλένουμε τα χέρια μας με νερό και σαπούνι;

Πώς πλένουμε τα χέρια μας με αντισηπτικό;

 

ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ

Οι αναπνευστικοί ιοί, όπως ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2, μπορούν να μεταδοθούν με σταγονίδια που εκτοξεύονται από το στόμα μας κατά την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα. Η χρήση μάσκας συγκρατεί τα σταγονίδια και μπορεί να μειώσει τη διασπορά της λοίμωξης στην κοινότητα. Κύριος στόχος της χρήσης της μάσκας είναι να προστατεύσετε τους ανθρώπους γύρω σας εάν έχετε μολυνθεί.

Παράλληλα θα πρέπει να τηρείται η φυσική απόσταση, η υγιεινή των χεριών και ο σωστός τρόπος χρήσης της μάσκας.

H μάσκα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των 3 ετών και σε άτομα που έχουν προβλήματα με το αναπνευστικό ή δεν μπορούν να την αφαιρέσουν χωρίς βοήθεια.

 

Ποιες είναι οι συνήθεις κατηγορίες μασκών που κυκλοφορούν στο εμπόριο;

Χειρουργική Μάσκα

Η χειρουργική μάσκα χρησιμοποιείται καθημερινά σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, από το υγειονομικό προσωπικό. Καλύπτει το στόμα, τη μύτη και το πηγούνι του προσωπικού, ώστε να μην εκτεθεί σε σταγονίδια που προέρχονται από τους ασθενείς. Είναι κατασκευασμένη από τρία στρώματα ειδικών υλικών. Το εξωτερικό στρώμα της μάσκας (το χρωματιστό) είναι και υγροαπωθητικό  έτσι ώστε στην περίπτωση εκτίναξης βιολογικών υγρών (σάλιο, αίμα κ.α). αυτά να μην εισέλθουν στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Αν αυτή η πλευρά τοποθετηθεί προς τα μέσα, οι υδρατμοί που παράγονται από την εκπνοή παραμένουν επάνω της και δημιουργούν αίσθημα πνιγμονής. Το εσωτερικό στρώμα είναι άσπρο και σκοπό έχει να απορροφά τους υδρατμούς της εκπνοής. Το φιλτράρισμα των μικροοργανισμών γίνεται από το μεσαίο στρώμα το οποίο δεν είναι ορατό.

Μη Χειρουργική Μάσκα (Μάσκα Κοινότητας)

Η μη χειρουργική μάσκα είναι συνήθως κατασκευασμένη από ύφασμα και δεν προορίζεται σε δομές υγείας ή από επαγγελματίες υγείας. Χρησιμoποιείται από το ευρύ κοινό με στόχο την κάλυψη του προσώπου (μύτη και στόμα) του ατόμου που τη φορά. Διατίθεται έτοιμη στο εμπόριο, μπορεί όμως με απλό τρόπο να κατασκευαστεί και στο σπίτι από ποικίλα υλικά (συνήθως βαμβακερό ύφασμα).

Μάσκα Υψηλής Αναπνευστικής Προστασίας

Η μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας με ή χωρίς βαλβίδα προορίζεται για χρήση από επαγγελματίες υγείας και δεν συνιστάται για χρήση από το κοινό. Είναι σχεδιασμένη για την προστασία του ατόμου που τη φορά και κατατάσσεται στον εξοπλισμό ατομικής προστασίας του υγειονομικού προσωπικού, καθώς παρεμποδίζει την έκθεσή του σε αερογενώς μεταδιδόμενους μικροοργανισμούς.

 

Πότε είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας;

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας (μάσκα κοινότητας, υφασμάτινη μάσκα, χειροποίητη μάσκα, κάλυμμα προσώπου) καθίσταται πλέον υποχρεωτική:

Για το κοινό

  • στα μέσα μαζικής μεταφοράς (αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες) και τα ταξί
  • στους ανελκυστήρες (ασανσέρ)
  • στα νοσοκομεία, τα ιατρεία και τα διαγνωστικά κέντρα

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, η χρήση μάσκας καθίσταται επιβεβλημένη, καθώς στους χώρους αυτούς δεν θα μπορούν πάντα να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας.

Για το προσωπικό

  • στις επιχειρήσεις εστίασης
  • στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων για τους εργαζόμενους που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα
  • στα μέσα μαζικής μεταφοράς (αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες) και τα ταξί
  • στους ανελκυστήρες
  • στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής

 

Η χρήση ιατρικής μάσκας (χειρουργική μάσκα, μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας) είναι υποχρεωτική:

  • για το προσωπικό νοσοκομείων ιατρείων και διαγνωστικών κέντρων

 

Σύμφωνα με το άρθρο 45 παρ. 2 της από 01-05-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ-Α-90-ΠΝΠ-της-1-5-2020), σε περίπτωση παραβίασης από πολίτες μέτρων όπως η μη χρήση μάσκας στις περιπτώσεις που η χρήση αυτή θεωρείται υποχρεωτική, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας για τον έλεγχο αρχής διοικητικό πρόστιμο από 150 έως 5.000 ευρώ. Σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν μέτρα, τα διοικητικά πρόστιμα θα κυμαίνονται από 1.000 έως 100.000 ευρώ και θα συνοδεύονται από αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 90 ημέρες.

 

Πρέπει να τηρώ την απόσταση των 2 μέτρων από άλλα άτομα ακόμα κι αν φορώ μάσκα;

Ναι. Η χρήση της μάσκας είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστά καίριας σημασίας προληπτικά μέτρα όπως η φυσική απόσταση, η αναπνευστική υγιεινή (χρήση χαρτομάντηλου για τον βήχα ή φτέρνισμα), η υγιεινή των χεριών και η αποφυγή αγγίγματος του προσώπου.

 

Πώς πρέπει να χειρίζομαι με ασφάλεια τη μάσκα;

  • Εφαρμόστε υγιεινή των χεριών με πλύσιμο ή με αλκοολούχο αντισηπτικό αμέσως πριν φορέσετε τη μάσκα και οπωσδήποτε πριν την αφαιρέσετε.
  • Τοποθετείστε τη μάσκα ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι και να μην υπάρχουν κενά μεταξύ μάσκας και προσώπου. Εάν η μάσκα έχει μεταλλικό έλασμα πιέστε το απαλά γύρω από τη ράχη της μύτης. ΜΗΝ αγγίζετε τη μάσκα όταν τη φοράτε γιατί μπορεί να μεταφέρετε τον ιό στα δάκτυλά σας.
  • Η μάσκα αφαιρείται πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με λαστιχένιους βραχίονες, αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους λαστιχένιους βραχίονες.
  • Μην αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας! Θεωρείται μολυσμένο.
  • Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται και να απορρίπτεται όταν υγρανθεί.
  • Απορρίπτετε τη μάσκα κρατώντας την πάντα από τα κορδόνια ή τους λαστιχένιους βραχίονες.
  • Εάν η μάσκα είναι πολλαπλών χρήσεων πλύνετε την το συντομότερο δυνατόν μετά από κάθε χρήση με κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία 60 βαθμών. Σιδερώστε την μόλις στεγνώσει και πριν την επόμενη χρήση.

 

ΤΗΡΗΣΗ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ

Ο ΕΟΔΥ συνιστά τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρων, ενώ για τα καταστήματα εστίασης που μελλοντικά θα αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους, η απόσταση μεταξύ των επιμέρους τραπεζιών θα πρέπει να είναι τουλάχιστων 2 μέτρα. Επίσης, συνιστάται κάλυψη της πληρότητας των ανελκυστήρων, όταν πρέπει αυτοί να χρησιμοποιηθούν μόνο έως 40%. Οι ανελκυστήρες μάλιστα, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα χρήσης κυλιόμενων κλιμάκων, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από ΑμεΑ και στις περιπτώσεις μεταφοράς εμπορευμάτων. Επισημαίνεται ότι εντός των ανελκυστήρων η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από όλους, καθώς συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέων επικίνδυνων χώρων. Τέλος, ως προς την αναλογία ατόμων ανά τετραγωνικά μέτρα στους χώρους επισημαίνονται ενδεικτικά τα παρακάτω (πληροφορίες για όλους τους χώρους θα βρείτε στον πίνακα του ΕΟΔΥ στην αρχή του άρθρου):

  • Γραφεία και Χώροι Λατρείας: 1 άτομο ανά 10 τ.μ.
  • Σούπερ Μάρκετ και Καταστήματα Τροφίμων: 1 άτομο ανά 15 τ.μ.
  • Σχολεία, Πανεπιστήμια, Φροντιστήρια: 1 άτομο ανά 7 τ.μ.
  • Καταστήματα Εστίασης (εξωτερικοί χώροι): 1 άτομο ανά 3 τ.μ. και έως 4 άτομα ανά τραπέζι
Top