Αρχή / Ανακοινώσεις / Παρέμβαση της ΕΛ.Ο.ΔΙ στα Υπουργεία Υγείας & Εργασίας, για τα προβλήματα των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη

Παρέμβαση της ΕΛ.Ο.ΔΙ στα Υπουργεία Υγείας & Εργασίας, για τα προβλήματα των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη

Αθήνα, 30/3/2015
Αρ. πρωτ. 133

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρέμβαση της ΕΛ.Ο.ΔΙ στα Υπουργεία Υγείας & Εργασίας, για τα προβλήματα των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.

xanthosΤην Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015, αντιπροσωπεία της ΕΛΟΔΙ, συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό υγείας κ. Ξανθό, στον οποίο παρουσιάστηκαν οι θέσεις και τα αιτήματα της Ομοσπονδίας στον χώρο της υγείας. Στη συνάντηση ήταν παρούσα και η βουλευτής κα Καφαντάρη, η οποία άλλωστε συνέβαλε στην πραγματοποίηση της συνάντησης.

Ο πρόεδρος της ΕΛΟΔΙ Αριστείδης Ράπτης, αναφέρθηκε στα σημαντικότερα προβλήματα των ατόμων με διαβήτη:

  • Τραγικές ελλείψεις των διαβητολογικών κέντρων και ιατρείων. Απουσία ιατρών, διαιτολόγων, ψυχολόγων και άλλων απαραίτητων ειδικοτήτων. Άμεση στελέχωση τους με προτεραιότητα  τις απομακρυσμένες περιοχές και παράλληλα σωστή διαδικασία εκπαίδευσης και πιστοποίησης.
  • Κατάργηση της συμμετοχής στην ινσουλίνη (για τον διαβήτη τύπου 2).
  • Απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης και αποπληρωμής των αναλωσίμων. Πρόσφατα έχει θεσπιστεί η δυνατότητα εξάμηνης συνταγογράφησης για την ινσουλίνη και τα άλλα φάρμακα. Για την ουσιαστική αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, το ίδιο μέτρο θα πρέπει να επεκταθεί και στα απαραίτητα αναλώσιμα.
  • Χορήγηση αναλωσίμων στους ανασφάλιστους. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά τα άτομα με διαβήτη χωρίς ασφάλιση. Θα πρέπει η πολιτεία να προσφέρει και σε αυτούς τις ίδιες παροχές με τους ασφαλισμένους, που είναι απαραίτητες για την προστασία της υγείας τους και της ζωής τους.
  • Πρόσληψη στα σχολεία εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού. Θα πρέπει σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας να προσληφθεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση νοσηλευτικό προσωπικό για την ασφαλή προσχολική και σχολική ζωή των παιδιών με διαβήτη.
  • Στελέχωση, του ΕΚΕΔΙ και της Γνωμοδοτικής Επιτροπής για τον Διαβήτη με κατάλληλους και αναγνωρισμένους επιστήμονες και την συμμετοχή της ομοσπονδίας μας σε αυτούς τους σημαντικούς θεσμούς.

Ο Αντιπρόεδρος κ. Τρύφων Ρουμελιώτης, μεταξύ άλλων, επισήμανε το σοβαρό πρόβλημα των παλιών οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων προς τους ασφαλισμένους.

Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι το συντομότερο δυνατόν, να δώσει λύση στα αιτήματά μας.

fotiouΣτην συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο εργασίας με την κα Ελευθερία Τσακιροπούλου, Διευθύντρια του γραφείου της αναπληρώτριας υπουργού κας Θεανώ Φωτίου. Ζητήσαμε η χορήγηση του  προνοιακού επιδόματος να γίνεται με γνωμάτευση κρατικού διαβητολογικού κέντρου, ώστε να απαλλαγούν οι δικαιούχοι, από την αναίτια, επαναλαμβανόμενη ταλαιπωρία των ΚΕΠΑ. Άλλωστε αυτό ίσχυε από το 1995, περίπου για 18 χρόνια. Η κα Τσακιροπούλου βρήκε δίκαιο το αίτημά μας και υποσχέθηκε αφού το εξετάσει με τις αρμόδιες υπηρεσίες να το προωθήσει σύντομα.

Στη διάρκεια της επίσκεψής μας και παρά το ιδιαίτερα επιβαρημένο  πρόγραμμά τους, είχαμε σύντομη επικοινωνία και γνωριμία και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Ο υπουργός κ. Πάνος Σκουρλέτης και η αναπληρώτρια υπουργός κα Θεανώ Φωτίου, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.

Είμαστε σε αναμονή των ενεργειών τους και παραμένουμε σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας, για την  προστασία της υγείας μας.

Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος

Αριστείδης Ράπτης

Τηλ. Επικοινωνίας  6977305308

 

Δείτε εδώ το πρωτότυπο Δελτίο Τύπου

 

Top