Αρχή / Ανακοινώσεις / Newsletter / Όταν ο διαβήτης μας ταξίδεψε στην Κορέα

Όταν ο διαβήτης μας ταξίδεψε στην Κορέα

 

Γράφει ο Σπύρος Αθανασίου, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη, Πρόεδρος Πανηπειρωτικής Ένωσης για τον Νεανικό Διαβήτη

 

Για δεύτερη φορά είχα την τιμή η Πανηπειρωτική Ένωση για τον Νεανικό Διαβήτη (Π.Ε.Ν.ΔΙ.) να με ορίσει εκπρόσωπό της στην ΕΛ.Ο.ΔΙ. Στην πρώτη μου θητεία στην ΕΛ.Ο.ΔΙ. (2016-2019), διετέλεσα εκλεγμένο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, ενώ στην δεύτερη που διανύουμε τώρα (2019-2022) έχω εκλεγεί στην θέση του Γενικού Γραμματέα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Επιπλέον, μου ανατέθηκε η μεγάλη ευθύνη αλλά και τιμή να εκπροσωπώ την Ομοσπονδία και μέσω αυτής και τον Σύλλογό μας, στην Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF: International Diabetes Federation), ως σύνεδρος και παράλληλα μέλος και εκλέκτορας στην Γενική Συνέλευση του οργανισμού.

H IDF διοργανώνει ανά δύο έτη ένα μεγάλο παγκόσμιο συνέδριο όπου αναφέρονται όλα τα νεότερα στις εξελίξεις για τον σακχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον, πριν την έναρξη του συνεδρίου προηγείται η Γενική Συνέλευση και οι εκλογές για ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου, τόσο του ευρωπαϊκού τομέα IDF, όσο και της IDF παγκοσμίως. Από την Ελλάδα δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου έχουν ως μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας η Ελληνική Ομοσπονδία Διαβήτη (ΕΛ.Ο.ΔΙ.), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) και η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (Ε.Δ.Ε.).

Είχα την τιμή, για δεύτερη φορά, να εκπροσωπήσω την ΕΛ.Ο.ΔΙ. στις παραπάνω διαδικασίες. Το φετινό Παγκόσμιο Συνέδριο, η Γενική Συνέλευση και οι εκλογές για την ανάδειξη των Διοικητικών Συμβουλίων του οργανισμού πραγματοποιήθηκαν στην πόλη του Μπουσάν, στην Νότια Κορέα. Αξίζει να αναφερθεί πως και με την δική μας συμμετοχή, στο Διοικητικό Συμβούλιο της IDF Ευρώπης, εκλέχθηκε και ένας Έλληνας επιστήμονας, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μακρυλάκης (MD, MPH, PhD, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό»), ο οποίος θα στηρίξει και θα προωθήσει και τα ζητήματα της χώρας μας στον οργανισμό.

Με το πέρας των διοικητικών διαδικασιών, από τις 2 έως και τις 6 Δεκεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε ένα τεράστιο συνέδριο για τον σακχαρώδη διαβήτη, με ζητήματα που αφορούσαν τόσο τον επιστημονικό κόσμο, όσο και τους ανθρώπους με διαβήτη. Περισσότεροι από 200 ομιλητές και πάνω από 4.500 σύνεδροι παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου, αποκομίζοντας πολλά οφέλη, νέες γνώσεις και πληροφορίες.

Ενεργή υπήρξε και η συμμετοχή της χώρας για ακόμη μια χρονιά στο πρόγραμμα Young Leaders in Diabetes (YLD), ένα πρόγραμμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη που απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους με διαβήτη έως 30 ετών και παρέχει σε βάθος διετίας δεξιότητες και πρακτική κατάρτιση σε θέματα εκπροσώπησης ατόμων με διαβήτη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Αξιοσημείωτο είναι πως υπήρξαμε μαζί με την Ινδία οι μοναδικές χώρες με τριπλή ταυτόχρονη εκπροσώπηση στο πρόγραμμα. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν η κ. Κωνσταντίνα Μπουμάκη από τον Παγκρήτιο Σύλλογος για τον Νεανικό Διαβήτη, ο κ. Δημήτρης Καπερδανάκης από τον Σύλλογο Διαβητικών Νομού Έβρου και η κ. Αθηνά Τζαμουράνου από την Πανηπειρωτική Ένωση για τον Νεανικό Διαβήτη. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν προταθεί να συμμετάσχουν από την ΕΛ.Ο.ΔΙ. και αποδεικνύουν ότι οι νέοι της χώρας μας αποτελούν ένα «δυνατό χαρτί» στην εξέλιξη του σακχαρώδη διαβήτη. Η κ. Μπουμάκη μάλιστα, η οποία έχει και τη μεγαλύτερη εμπειρία στο πρόγραμμα, συμμετείχε στο συνέδριο ως εισηγήτρια.

 

Η εμπειρία του να βρίσκεσαι σε έναν χώρο με ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη είναι συγκλονιστική. Βρίσκεσαι σε ένα πολύχρωμο, πολυσύνθετο, πολύγλωσσο παζλ και καταλαβαίνεις πως είσαι ένα μικρό κομματάκι μόνο αυτού του πολύπλοκου υφαντού. Αν όμως κοιτάξεις από ψηλά όλο αυτό το συνονθύλευμα και το βλέμμα σου πλατύνει, καταλαβαίνεις ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι κάτι τεράστιο. Αγγίζει κάθε χώρα, κάθε φυλή, κάθε κουλτούρα. Ανεξάρτητα από την φυλή που ανήκεις, την γλώσσα που μιλάς, την ιστορία σου, την θρησκεία σου, το πολίτευμα της χώρας σου, τα προσωπικά σου πολιτικά πιστεύω, ο διαβήτης δεν κάνει διακρίσεις. Είναι εκεί και αφορά τον καθένα χωριστά, αλλά και το σύνολο γενικότερα.

 Ίσως ο καθένας μας, αν είχε την ευκαιρία να κοιτάξει από ψηλά και να δει όλους τους ανθρώπους που αγγίζει ο σακχαρώδης διαβήτης (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της IDF 425 εκ. άνθρωποι ζουν με τον διαβήτη παγκοσμίως – ο οποίος φυσικά επηρεάζει και τις οικογένειές τους, οπότε το νούμερο αυτό πολλαπλασιάζεται ραγδαία), θα έβλεπε ένα τεράστιο πολύχρωμο υφαντό και θα καταλάβαινε πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να βρεθούν λύσεις άμεσα. Λύσεις παγκόσμιες που θα αποσκοπούν στην ανθρωπότητα και όχι σε μια χώρα ή μια φυλή. Ο διαβήτης δεν είναι τοπικιστής!

Στο συνέδριο παρακολούθησα πολλές συνεδρίες και παρουσιάσεις και αυτό που αποκόμισα ήταν πως το μέλλον του διαβήτη, τουλάχιστον το κοντινό, αφορά στην βελτίωση της ζωής των ατόμων με διαβήτη και στην διευκόλυνση της αντιμετώπισής του κυρίως μέσω των τεχνολογιών. Όλοι μας προσδοκούμε και αποσκοπούμε σε μια οριστική λύση και να έρθει η στιγμή της ίασης, όπως αυτή ορίζεται στην αρχαιοελληνική γλώσσα. Απέχουμε όμως πολύ ακόμη από αυτό ή μπορεί και λίγο! Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι επιφυλάσσει το μέλλον και τι εξελίξεις θα έρθουν στις επιστήμες της ιατρικής και της βιολογίας. Όμως μέχρι αυτό να συμβεί, είναι εξαιρετικά σημαντικό οι εξελίξεις της τεχνολογίας και των φαρμακευτικών σκευασμάτων να είναι τέτοιες που να μας διευκολύνουν στην καθημερινότητά μας και να μας βοηθούν να αντιμετωπίζουμε όσο λιγότερα προβλήματα γίνεται.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, θεωρώ πως τόσο οι ομοσπονδίες, όσο και οι σύλλογοι θα πρέπει να αγωνίζονται ώστε όλες οι εξελίξεις (νέες τεχνολογίες, νέες φαρμακευτικές ουσίες κτλ.) να είναι άμεσα διαθέσιμες στα άτομα με διαβήτη, ανεξαιρέτως οικονομικής κατάστασης. Η πίεση στα όργανα εξουσίας κάθε κράτους και φορέα να είναι τέτοια που να πετυχαίνει ο άνθρωπος με διαβήτη να έχει πάντα διαθέσιμο ό,τι νεότερο έχει να δείξει η επιστήμη.

Στο εν λόγω συνέδριο, ίσως για πρώτη φορά δόθηκε μεγάλη σημασία στη θεματική ενότητα «Ζώντας με τον Διαβήτη», κάτι που ο Σύλλογός μας έχει καιρό που ασχολείται και τονίζει. Υπήρξαν λοιπόν συνεδρίες που κεντρικό θέμα είχαν  το κομμάτι του ίδιου του ατόμου με διαβήτη και πως το άτομο αυτό βιώνει τον διαβήτη του. Είναι πολύ σημαντικό το βήμα αυτό, διότι επιτέλους ξεφεύγουμε από το καθαρά επιστημονικό πεδίο και περνάμε στο θέμα «άτομο με διαβήτη». Πώς το άτομο βιώνει, ζει, παίζει, νιώθει, λειτουργεί, εργάζεται, γελάει, πονάει, ερωτεύεται … με τον διαβήτη!

Τέλος, σημαντικό γεγονός της διοργάνωσης ήταν και το δρώμενο που και στην χώρα μας διοργανώνει η εταιρεία Novo Nordisk, η δράση «Run/Walk to Change Diabetes». Σε μια διαδρομή 5 χλμ., περισσότεροι από 800 άνθρωποι κάθε ηλικίας και εθνικότητας περπάτησαν ή/και έτρεξαν για να αλλάξουν τον διαβήτη, ο καθένας με τα χαρακτηριστικά και τα σύμβολα της χώρας του, αλλά όλοι μαζί σαν ενιαίο σύνολο, μιας και ο διαβήτης είναι ένας για όλους!

Ένα πράγμα θα πρέπει ωστόσο να μείνει: το μέλλον είναι εξαιρετικά ευοίωνο και η ζωή των ατόμων με διαβήτη δεν μπορεί παρά να βελτιώνεται συνεχώς. Εμείς, όλοι όσοι μας έχει αγγίξει ο σακχαρώδης διαβήτης, είτε άμεσα είτε έμμεσα, πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε αισιόδοξοι, να προσπαθούμε για το καλύτερο και να «ζούμε με τον διαβήτη», όλοι μαζί, χωρίς διαφορές φυλής, θρησκείας ή κράτους, ώστε κάποια στιγμή, ίσως να πούμε «κάποτε ζούσα με τον διαβήτη».

Φωτογραφίες Άρθρου: Σπύρος Αθανασίου, ΤRACKS Ink.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό «Το Βήμα της Π.Ε.Ν.ΔΙ.» (τεύχος 71ο) με τίτλο «Ανταπόκριση από το Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Διαβήτη στο Μπουσάν της Ν. Κορέας» και αποδίδεται με μικρές προσαρμογές για τις ανάγκες του www.elodi.org.

Top