Αρχή / Ανακοινώσεις / Παγκόσμια ημέρα διαβήτη 2019

Παγκόσμια ημέρα διαβήτη 2019

Η 14 Νοέμβρη, ημέρα γενεθλίων του Sir Frederick Banting, ο οποίος μαζί με τον Charles Best ανακάλυψαν την ινσουλίνη το 1922, δίνοντας το μέσον όλοι οι ασθενείς με διαβήτη να μπορέσουν να ζήσουν, έχει θεσπιστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη.

Το 1991 η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF: International Diabetes Federatio) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέσπισαν την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, ανταποκρινόμενοι στην συνεχώς αυξανόμενη εμφάνιση του διαβήτη και της επίπτωσής του στην υγεία.

Ο διαβήτης έχει ήδη αγγίξει περισσότερους από 430 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και συνεχίζει να αυξάνεται αλματωδώς. Με αυτά τα νούμερα αντιλαμβάνεται κανείς πως ο διαβήτης αγγίζει κάθε οικογένεια, στους κόλπους της οποίας, με την διευρυμένη έννοια, θα υπάρχει κάποιος που ζει με τον διαβήτη. Δεν είναι τυχαίος άλλωστε και ο τίτλος της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη 2019, «Διαβήτης: Προστάτεψε την οικογένειά σου»

Παρόλα αυτά όμως, 4 στους 5 ανθρώπους δεν διακρίνουν έγκαιρα τα σημάδια του, ενώ 1 στους 2 ενήλικες με διαβήτη είναι αδιάγνωστος. Αυτό κάνει την σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας ιδιαίτερα σημαντική και είναι μια ευκαιρία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κόσμου.

Η ΕΛ.Ο.ΔΙ. από την ίδρυσή της, έως τώρα συνεχίζει τις προσπάθειές της στην κατεύθυνση αυτή και διοργανώνει ή συμμετέχει σε δράσεις ευαισθητοποίησης και αφύπνισης του κόσμου σχετικά με τον διαβήτη. Μια τέτοια πολύ επιτυχημένη δράση ήταν το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες στην Καλαμπάκα. Επιπλέον, ο κάθε σύλλογος, μέλος της ΕΛ.Ο.ΔΙ., με την στήριξη και την καθοδήγηση της Ομοσπονδίας διοργανώνει δράσεις μικρότερης εμβέλειας, τόσο την 14η Νοέμβρη, όσο και άλλες μέρες μέσα στο έτος.

Για την Παγκόσμια Ημέρα του Διαβήτη, αλλά και για κάθε μέρα, η ΕΛ.Ο.ΔΙ εύχεται δύναμη, σταθερότητα και γνώση για όλο τον κόσμο και στην γλυκιά παρέα να μην το βάζει ποτέ κάτω και να συνεχίζει, γιατί «Είναι ΤΕΧΝΗ να ζεις γλυκά!»

Top