Αρχή / Ανακοινώσεις / Newsletter / Χαρούμενη Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2020!

Χαρούμενη Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2020!

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991 από την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο μπλε κύκλος είναι το παγκόσμιο σύμβολο του διαβήτη· ο κύκλος συμβολίζει τη ζωή και την ενότητα, ενώ το μπλε επιλέχθηκε ως το χρώμα των Ηνωμένων Εθνών μετά την ψήφιση της Διακήρυξης 61/225, με την οποία η 14η Νοεμβρίου έγινε μία από τις επίσημες Ημέρες των Ηνωμένων Εθνών. Η 14η Νοεμβρίου είναι η μέρα γενεθλίων του καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη μαζί με τον βιοχημικό Τζον Μακ Λίοντ (1876-1925) το 1921 και έσωσε εκατομμύρια ζωές.

 

Ποιο είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη;

Η 14η Νοεμβρίου 2020 είναι αφιερωμένη στους νοσηλευτές & νοσηλεύτριες που φέτος, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, έχουν συμβάλλει καθοριστικά στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς γενικότερα και τους συνανθρώπους μας με διαβήτη ειδικότερα. Με το μήνυμα αυτό τονίζεται ο σημαντικός ρόλος των νοσηλευτών και νοσηλευτριών στην εκπαίδευση και παρακολούθηση των ατόμων με διαβήτη και η ανάγκη για περισσότερη εξειδίκευση τους στον σακχαρώδη διαβήτη σε διεθνές επίπεδο. Το νοσηλευτικό προσωπικό αντιπροσωπεύει σήμερα πάνω από το μισό του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), οι νοσηλευτές αντιπροσωπεύουν σήμερα το 59% των επαγγελματιών υγείας. Το 2018 η παγκόσμια έλλειψη σε νοσηλευτές και νοσηλεύτριες εκτιμήθηκε στις 5,9 εκ. θέσεις εργασίας. Το 89% αυτής της έλλειψης εντοπίζεται κυρίως σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες με εξειδίκευση στον διαβήτη αποτελούν τους πλέον καταρτισμένους επαγγελματίες του κλάδου τους, που σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας που στελεχώνουν μονάδες και δομές παρακολούθησης ασθενών με διαβήτη, θέτουν τις βάσεις της αποτελεσματικής διαχείρισης της πάθησης.

Ο αριθμός των νοσηλευτών που εκπαιδεύονται και απασχολούνται πρέπει να αυξάνεται κατά 8% ετησίως προκειμένου να καλυφθούν οι ανησυχητικές ελλείψεις στον επαγγελματικό κλάδο έως το 2030. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι οι συνολικές επενδύσεις που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων που περιγράφονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) έως το 2030 ανέρχονται σε 3,9 τρις. δολάρια ΗΠΑ, το 40% των οποίων πρέπει να αφιερωθεί στην αμοιβή του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας.

Όσοι ζούμε με τον διαβήτη αντιμετωπίζουμε μια σειρά από καθημερινές προκλήσεις και η εκπαίδευση των νοσηλευτών είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να εξοπλιστούν με όλα τα απαραίτητα εφόδια, τις γνώσεις και τις δεξιότητες για να μας υποστηρίξουν. Καθώς ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη συνεχίζει να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, ο ρόλος των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού στα επαγγέλματα υγείας γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός στη διαχείριση των επιπτώσεων της πάθησης.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) καλεί φέτος στις 14 Νοεμβρίου τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τις εθνικές κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν τη σημασία της επένδυσης στην εκπαίδευση και κατάρτιση του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς με την κατάλληλη εξειδίκευση και εμπειρία οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες μπορούν να κάνουν τη διαφορά για τα άτομα που επηρεάζονται από τον διαβήτη.

 

Χαρούμενη Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2020!

Με την ευχή του χρόνου να ανταμώσουμε όλοι από κοντά.

 

Top