Αρχή / Ανακοινώσεις / ΝΕΩΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΩΧΡΟΠΑΘΕΙΑ

ΝΕΩΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΩΧΡΟΠΑΘΕΙΑ

1385110873 Ο διαβήτης είναι μια πολύ σοβαρή απειλή για την δημόσια υγεία, που επηρεάζει όλο και περισσότερους ασθενείς κάθε χρόνο.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)
έχει επεκτείνει την ένδειξη της Αφλιβερσέπτης(Eylea, Regeneron) ως ενέσιμη θεραπεία της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, σε ασθενείς με διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας (DME).

Η έγκριση για την χρήση του Eylea παρέχει στους ασθενείς με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και διαβητικό οίδημα ωχράς μια επιπλέον θεραπευτική δυνατότητα για την αντιμετώπιση αυτής της απειλητικής για την όραση επιπλοκής.

Με μηνιαία ενδοβόλβια ενέσιμη χορήγηση για τους 5 πρώτους μήνες η Αφλιβερσέπτη στη συνέχεια χορηγείται κάθε 2 μήνες.

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της Αφλιβερσέπτης για τη θεραπεία της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας σε ασθενείς με διαβητικό οίδημα της ωχράς έχει αποδειχθεί σε δύο τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 679 ασθενείς με την μία ομάδα να λαμβάνει Αφλιβερσέπτη και η άλλη να υποβάλλεται σε φωτοπηξία με λέιζερ (ομάδα ελέγχου). Οι ασθενείς που έλαβαν αγωγή με Αφλιβερσέπτη έδειξαν σημαντική βελτίωση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας τους σε σύγκριση με τους ασθενείς ελέγχου.

Η Αφλιβερσέπτη έχει ήδη εγκριθεί στις ΗΠΑ για τη θεραπεία της υγρής (νεοαγγειακή) ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας καθώς επίσης και για το οίδημα της ωχράς κηλίδας του αμφιβληστροειδούς από απόφραξη φλέβας.

Επίσης, πρόσφατα το FDA ενέκρινε την ένεση ranibizumab (Lucentis,Genentech) 0,3 mg για τη θεραπεία της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας σε ασθενείς με διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας.

Τέλος, η Ερυθροποιητίνη (Εpo) πρόσφατα αναγνωρίσθηκε ως ένας σημαντικός επιπλέον παράγοντας πρόκλησης ισχαιμίας στην παθογένεση της παραγωγικής διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Η Ερο αυξάνεται στα μάτια με παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, και η προκαλούμενη πειραματική αναστολή της Ερο φάνηκε να είναι τόσο αποτελεσματική όσο
εκείνη του VEGF στην αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας (ROP).

Εν αναμονή λοιπόν νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων στην παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Γράφει ο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗΣ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ Δ.Π.Θ.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΛΑΥΚΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ LASER ΑΘΗΝΩΝ

 

Αρχική

 

Top