Αρχή / Ανακοινώσεις / Μπορεί η κατανάλωση φρούτων να επηρεάσει τον γλυκαιμικό έλεγχο σε ασθενείς με διαβήτη;

Μπορεί η κατανάλωση φρούτων να επηρεάσει τον γλυκαιμικό έλεγχο σε ασθενείς με διαβήτη;

frouta-660Παρά τη γενική σύσταση για κατανάλωση φρούτων από διαβητικούς ασθενείς, η συμβουλή αυτή έρχεται συχνά σε αντίθεση με τις προσωπικές πεποιθήσεις των ίδιων των ασθενών, όπως αυτό φάνηκε και από τα αποτελέσματα της έρευνας του medNutrition στο Διαβητικό Χωριό που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 2012.

Στην παρούσα μελέτη, ερευνητές από την Δανία θέλησαν να ελέγξουν κατά πόσο ο περιορισμός στην κατανάλωση φρούτων μπορεί να είναι ευνοϊκός για τον γλυκαιμικό έλεγχο. Εξήντα τρεις συνολικά διαβητικοί ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε 2 παράλληλες ομάδες εκ των οποίων στους μεν δόθηκε η οδηγία να μην καταναλώνουν πάνω από 2 μερίδες φρούτων/ημέρα ενώ στους δε ζητήθηκε να καταναλώνουν τουλάχιστον 2 φρούτα ημερησίως. Η μελέτη διήρκεσε 3 μήνες στη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες είχαν 2 συναντήσεις με διαιτολόγο, στην αρχή και στο τέλος, όπου έγινε μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, του βάρους και της περιφέρειας μέσης. ‘Ολοι οι συμμετέχοντες έλαβαν εξατομικευμένη διατροφική αγωγή.

Οι συμμετέχοντες και των δύο ομάδων έδειξαν πολύ καλή προσκόλληση στο πρωτόκολλο και έτσι η κατανάλωση φρούτων μεταβλήθηκε σημαντικά και στα δύο γκρουπ, κατά το ζητούμενο. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τόσο η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, όσο και το βάρος αλλά και η περιφέρεια μέσης μειώθηκαν σημαντικά και στις δύο ομάδες, χωρίς ωστόσο να παρατηρηθεί στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στα δύο γκρουπ.

Παρά την σχετικά μικρή διαφορά στην κατανάλωση φρούτων ανάμεσα στις δύο ομάδες και τον περιορισμένο αριθμό μετρούμενων δεικτών, η μελέτη αυτή είναι μία από τις ελάχιστες που απαντούν ευθέως στο ερώτημα του κατά πόσο ο περιορισμός των φρούτων έχει θέση στο διαβητικό διαιτολόγιο. Πιο συγκεκριμένα τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων δεν επιφέρει κανένα δυσμενές αποτέλεσμα στην γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη ή σε δείκτες του βάρους. Ενδιαφέρον θα ήταν να δούμε μελλοντικά την επίδραση διαφορετικών ποσοτήτων αλλά και ειδών φρούτων στον γλυκαιμικό έλεγχο.

Απο την Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Μέμα Λαμπροπούλου της MEDNUTRITION.GR

Top