Αρχή / Ανακοινώσεις / Κορονοϊός: Επέκταση ειδικής άδειας υπαλλήλων του Δημόσιου σε «αρρύθμιστα» άτομα με διαβήτη;

Κορονοϊός: Επέκταση ειδικής άδειας υπαλλήλων του Δημόσιου σε «αρρύθμιστα» άτομα με διαβήτη;

Με έκπληξη και πολλά ερωτηματικά υποδεχθήκαμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Υγείας (υπ’ αρ. ΔΙΔΑΔ/Φ.64/315/οικ.8030 δημοσιευμένη στο ΦΕΚ 928 Β’/18-03-2020), με την οποία επεκτείνεται η ειδική άδεια που χορηγείται σε εργαζόμενους του Δημοσίου που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες κατά τη διάρκεια ισχύος των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της νόσου COVID-19, σύμφωνα με την πρόβλεψη του άρθρου 25 της από 14-03-2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 64 Α’/14-03-2020).

Με βάση την νέα ΚΥΑ, το δικαίωμα λήψης ειδικής άδειας επεκτείνεται μεταξύ άλλων και σε άτομα με «αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη», κατά ακριβή παράθεση του κειμένου της απόφασης. Παρατηρούμε ότι η συγκεκριμένη ΚΥΑ υιοθετεί χωρίς καμία απολύτως διαφοροποίηση τη δήλωση του λοιμωξιολόγου καθηγητή κ. Τσιόδρα  κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών υγείας στις 17-03-2020, όπου αναφέρθηκε ότι «…ειδική επιτροπή από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων – Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας, καθόρισε τα άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, για τις οποίες πρέπει να παρθούν κάποια ιδιαίτερα μέτρα στο χώρο του Δημοσίου και έβαλε μέσα σε αυτές, τις ομάδες των ατόμων με σοβαρή, όπως λέω εγώ, ανοσοκαταστολή, τα άτομα με σοβαρή καρδιοπάθεια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, κακοήθεια υπό ενεργό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή άλλη ανοσοθεραπεία, όπως και μεταμοσχευμένους υπό ενεργό ανοσοκαταστολή».

Η έννοια του «αρρύθμιστου διαβήτη» είναι από τη φύση της γενική και αόριστη, καταλείπει δε ευχέρεια περισσότερων και αλληλοσυγκρουόμενων ερμηνειών από την Διοίκηση και γεννά σαφώς το ερώτημα για το ποιος είναι ο αρμόδιος να πιστοποιήσει τελικά τον «αρρύθμιστο» σακχαρώδη διαβήτη. Ο «αρρύθμιστος» διαβήτης, μία έννοια που στην Ελληνική Ομοσπονδία Διαβήτη αποκρούουμε, δεν είναι προϋπόθεση για επαρκέστερη προστασία των ασθενών. Ο διαβήτης έχει έναν δυναμικό χαρακτήρα, το προφίλ της γλυκόζης μεταβάλλεται κάθε λεπτό της ώρας και οι διακυμάνσεις οφείλονται σε πλήθος παραγόντων. Έτσι, σε περιόδους ασθένειας, όπως η εποχική γρίπη, η γλυκόζη τείνει να αυξάνεται, προκαλώντας υπεργλυκαιμία στο άτομο με διαβήτη, που καλείται να καταβάλλει πλέον εντονότερες προσπάθειες για να επιτύχει τα επιθυμητά σάκχαρα. Η ρύθμιση του διαβήτη είναι συνεπώς ένας συνεχής «αγώνας». Μπορούμε να αναλογιστούμε λοιπόν πόσο εύκολα δύναται να επηρεαστεί η κάθε ποιότητας ρύθμιση σε περίπτωση προσβολής από έναν άγνωστο και όχι τόσο φιλικό -όπως συνηγορούν τα μέχρι τώρα ιατρικά δεδομένα- ιό. Ο κορονοϊός μπορεί να απορρυθμίσει έναν «καλά ρυθμισμένο» διαβήτη. Η Ελληνική Ομοσπονδία Διαβήτη θεωρεί άστοχη την πρόβλεψη της ΚΥΑ και θα προβεί στις απαραίτητες επισημάνσεις προς τα αρμόδια όργανα προκειμένου να τροποποιηθεί συμπεριλαμβάνοντας όλους τους τύπους σακχαρώδη διαβήτη, ανεξάρτητα από την πρόοδο της πάθησης, την ύπαρξη ή μη επιπλοκών και το προφίλ της ρύθμισης.

Προς το παρόν, ισχύει η ανωτέρω ρύθμιση, χωρίς να έχουν δοθεί περαιτέρω διευκρινήσεις από τα συναρμόδια Υπουργεία. Εφιστάται η προσοχή των ενδιαφερόμενων στο ότι η παρούσα άδεια έχει ειδικό χαρακτήρα και δεν λογίζεται σε καμία περίπτωση ως τακτική άδεια, αναρρωτική άδεια κλπ. Πρόκειται για εξαιρετική ρύθμιση και οι μέρες ειδικής άδειας που θα χορηγηθούν δε θα συμψηφισθούν ούτε θα αφαιρεθούν από τις ημέρες κανονικής άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος με βάση την κείμενη νομοθεσία.

 

Πηγή Φωτογραφίας: newsbomb.gr

Top