Αρχή / Ανακοινώσεις / Η Υπογλυκαιμία Προκαλεί Καρδιαγγειακά Επεισόδια

Η Υπογλυκαιμία Προκαλεί Καρδιαγγειακά Επεισόδια

Tα άτομα που χρησιμοποιούν ινσουλίνη, είτε είναι ασθενείς διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2, αντιμετωπίζουν το κίνδυνο της υπογλυκαιμίας. Η υπογλυκαιμία είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα, τις περισσότερες φορές όμως δε γίνεται αντιληπτή. Ο φόβος της υπογλυκαιμίας είναι ότι μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά προβλήματα, κάτι που αποδείχθηκε και σε μια πρόσφατη μελέτη στο Leicester Diabetes Centre, University of Leicester, United Kingdom.

Στη μελέτη αυτή παρακολουθήθηκαν για 5 χρόνια 3260 άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 10422 άτομα με διαβήτη τύπου , ως προς τα αναφερόμενα υπογλυκαιμικά επεισόδια και τις επιπλοκές που αναπτύχθηκαν από αυτά.

Από τα άτομα αυτά το 18% των διαβητικών τύπου 1 ανάφεραν υπογλυκαιμικά επεισόδια, ενώ το 14% των διαβητικών τύπου 2 είχε αντίστοιχα συμπτώματα. Τα άτομα που βίωσαν υπογλυκαιμίες είχαν 1,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια, ενώ ο κίνδυνος θανάτου για οποιαδήποτε αιτία, στα άτομα με υπογλυκαιμίες, ήταν 2 με 2,5 φορές μεγαλύτερος.

Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε συμφωνία με μια παλαιότερη μελέτη την ACCORD, η οποία είχε σαν στόχο την αυστηρή ρύθμιση του σακχάρου, αλλά λόγω πιθανότατα των υπογλυκαιμιών είχε αυξήσεις τα ποσοστά θανάτου στους συμμετέχοντες. Η καινούρια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 22 Δεκεμβρίου Diabetes Care, αποδεικνύει τους κινδύνους που προέρχονται από την υπογλυκαιμία.

Συμφωνα με τα παραπάνω απαιτείται μεγάλη προσοχή στη ρύθμιση του σακχάρου, ιδιαίτερα σε αυτούς που κάνουν χρήση ινσουλίνης. Πολλές φορές παρατηρείται άτομα που έχουν διαβήτη να παίρνουν μεγαλύτερες δόσεις ινσουλίνης, από ότι πραγματικά χρειάζονται, χωρίς απαραίτητα η ρύθμιση να είναι καλή.

Η τεχνολογία πλέον μας έχει προσφέρει καινούριες ινσουλίνες με λιγότερες υπογλυκαιμίες και φάρμακα για τον διαβήτη τύπου 2 που δεν προκαλούν υπογλυκαιμίες και σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να αντικαταστήσουν μεγάλο μέρος των ινσουλινών.

Το άρθρο γράφτηκε από τον

Ρηγόπουλο Δημήτριο,

Παθολόγο-Διαβητολόγο,

e-mail: dr.rigopoulos@gmail.com, τηλ.: 2107700211, 6978543035,

Ιατρείο: Λ. Κηφισίας 30, Αθηνα

Top