Αρχή / Ανακοινώσεις / Η διατροφή του ατόμου με Διαβήτη μετά τις γιορτές

Η διατροφή του ατόμου με Διαβήτη μετά τις γιορτές

                                                                                           Χάσετε-βάρος-με-άσκηση-και-ισορροπημένη-διατροφή-www.beauty-secrets.gr_

Η εορταστική περίοδος πέρασε και όλοι προσπαθούμε να ξαναμπούμε σε κανονικούς ρυθμούς ζωής και διατροφής. Πιο συγκεκριμένα, κάποιες ομάδες ατόμων με προβλήματα υγείας έχουν να αντιμετωπίσουν, πέρα από την ανάγκη για μια κανονική πλέον διατροφή και την όποια συνέπεια είχε η ελεύθερη διατροφή τις ημέρες των εορτών.

Ειδικότερα τα άτομα με διαβήτη πρέπει άμεσα να ξαναβρούν τις αρχές της σωστής διατροφής τους και να μπουν ξανά στο υγιεινό πλάνο διατροφής που απαιτεί ο διαβήτης τους.

Ειδικά όσοι δεν κατάφεραν να κρατήσουν το απαραίτητο «μέτρο» στις επιλογές τους και είδαν τα ζάχαρα τους να ανεβαίνουν επικίνδυνα, πρέπει άμεσα να αρχίσουν να εφαρμόζουν ένα σωστό διαιτητικό πλάνο, αν κατά τη διάρκεια των εορτών ξέφυγαν από την συνιστώμενη κατανάλωση τροφής και αλκοόλ με αποτέλεσμα τόσο την πρόσληψη βάρους όσο και τον αποσυντονισμό των τιμών γλυκόζης.

 

Βασικές αρχές «διατροφικής» ανασυγκρότισης:

1.      Δεδομένου ότι το κρέας είχε την τιμητική του καλό είναι να απέχουμε για λίγο, ειδικά από την κατανάλωση λιπαρών κρεάτων και μαγειρικών παρασκευών με προσθήκη λιπαρών και άλλων επιβαρυντικών συστατικών π.χ. ξηρών καρπών κ.ά. Είναι σημαντικό λοιπόν να ακολουθήσουμε μια διατροφή με λιγότερα κορεσμένα λίπη, άπαχες πρωτεΐνες από ψάρι, κοτόπουλο και γαλοπούλα, σε συνδυασμό με λαχανικά, όσπρια, φρούτα και σύνθετους υδατάνθρακες. Ειδικά τα ψάρια που είναι βασική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας αλλά και πολύτιμων πολυακόρεστων ω-3 λιπαρών οξέων είναι σημαντικό να μπουν δύο φορές την εβδομάδα στο διαιτολόγιο.

2.      Πέρα από τις πρωτεΐνες είναι σημαντικό να προσέξουν και τις πηγές υδατανθράκων. Τα όσπρια ( φακές, ρεβίθια, φασόλια) είναι τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες (φυτικές ίνες) είναι πολύ σημαντικό να μπουν 1-2 φορές τη βδομάδα, περιορίζοντας την κατανάλωση αμυλούχων τροφίμων όπως το ρύζι και οι πατάτες.

3.      Επίσης είναι σημαντικό να ξαναγυρίσουμε σε απλές συνοδευτικές σαλάτες, με βάση λαχανικά εποχής (ωμά ή βραστά) με προσθήκη μόνο λίγου ελαιολάδου και λεμονιού-ξυδιού. Οι σαλάτες των εορταστικών τραπεζιών εμπλουτίζονταν συχνά με σως μπαλσάμικου, ξηρούς καρπούς, τυρί, κρουτόν και ξερά φρούτα, συστατικά που ανεβάζουν ιδιαίτερα το θερμιδικό περιεχόμενο τους αλλά και τα ζάχαρα. Αυτή η κατηγορία είναι απαραίτητη καθημερινά (με δύο μικρές ή μία μεγάλη σαλάτα) και 2-4 φρούτα (όχι χυμούς), ώστε να λαμβάνουμε βιταμίνες και μέταλλα, φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά που φρούτα και λαχανικά μας προσφέρουν.

4.      Για να μην σας φαίνεται αδιάφορη η διατροφή σας, μετά τις έντονες γεύσεις των γιορτών, μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε άφοβα μπαχαρικά και μυρωδικά που συμβάλλουν στη βελτίωση της γεύσης, στο μεγαλύτερο βαθμό απόλαυσης αλλά ταυτόχρονα στη ρύθμιση των τιμών γλυκόζης (π.χ. κανέλα) όπως και άλλων μεταβολικών δεικτών

5.      Αποφύγετε το αλκοόλ για ένα διάστημα, ειδικά αν ξεφύγατε στην κατανάλωση του μέσα στις γιορτές και αυξήστε το νερό αλλά και τα ροφήματα χωρίς ζάχαρη (π.χ. χαμομήλι, τσάϊ) ώστε να ενυδατώνετε ικανοποιητικά τον οργανισμό σας.

6.      Βάλτε πρόγραμμα ξανά με τακτική πρόσληψη γευμάτων και ενδιάμεσων σνακ (ειδικά αν η φαρμακευτική σας αγωγή το απαιτεί) και αποφύγετε την κατανάλωση φαγητού το βράδυ.

Γράφει ο κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος


Top