Αρχή / Ανακοινώσεις / Newsletter / Μέτρα διευκόλυνσης για εκπαιδευτικό προσωπικό που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες

Μέτρα διευκόλυνσης για εκπαιδευτικό προσωπικό που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες

Με το υπ’ αρ. πρωτ. 117396/Ε3/08-09-2020 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας παρέχεται ενημέρωση για τις άδειες των εκπαιδευτικών και των μελών ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (ΕΕΠ) – ειδικού βοηθητικού προσωπικού (ΕΒΠ) με βάση τις ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τον περιορισμό διασποράς της COVID-19. Mεταξύ άλλων δίνονται οδηγίες αναφορικά με τα μέτρα διευκόλυνσης και προστασίας του προσωπικού που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες.

 

Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες στο εκπαιδευτικό προσωπικό;

Για τον προσδιορισμό των ευπαθών ομάδων εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και ΕΒΠ ισχύουν όσα έχουν θεσπιστεί γενικότερα για τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, δηλαδή εφαρμόζεται η με αρ. ΔΙΔΑΔ/Φ.64/346/9011/14-5-2020 ΚΥΑ των Υπ. Υγείας και Εσωτερικών (ΦΕΚ 1856 Β’/15-05-2020), η οποία και έχει επανέλθει σε ισχύ. Δείτε τα κριτήρια υπαγωγής στις ευπαθείς ομάδες αναλυτικά εδώ.

 

Εφόσον ανήκω τελικά σε ευπαθή ομάδα, με ποιον τρόπο θα παρέχω εργασία;

Στην περίπτωση αυτή, η απάντηση εξαρτάται από το αν το εκπαιδευτικό προσωπικό εργάζεται εντός ή εκτός κάποιας σχολικής μονάδας. Ειδικότερα:

 

Α. Εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ εκτός των σχολικών μονάδων
Για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ που δεν απασχολούνται σε σχολικές μονάδες (π.χ. ΚΕΣΥ), ισχύουν τα αναφερόμενα στις σχετικές εγκυκλίους του ΥΠΕΣ. Δηλαδή, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις υπαγωγής σε κάποια από τις ευπαθείς ομάδες υπαλλήλων του Δημοσίου, ο εργαζόμενος μπορεί να λάβει την ειδική άδεια απουσίας, εφόσον μπορεί να παρέχει την εργασία του από απόσταση ή ακόμη και να μην μπορεί να παρέχει την εργασία του από απόσταση, ο θεράπων ιατρός κρίνει υπεύθυνα και αιτιολογημένα ότι καθίσταται απαραίτητη η παραμονή του συγκεκριμένου εργαζόμενου στο σπίτι.

 

Β. Εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ σε σχολικές μονάδες

Οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από την προαναφερόμενη ΚΥΑ, παρέχουν τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι. Στους εν λόγω εκπαιδευτικούς χορηγείται ειδική άδεια απουσίας (από την υποχρέωση παρουσίας τους στη σχολική τους μονάδα), κατόπιν της προσκόμισης ιατρικής γνωμάτευσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας που χορηγείται για τον σκοπό αυτό (ιατρό του δημοσίου ή ιδιώτη ιατρό), ή άλλα δικαιολογητικά, όπως π.χ. πιστοποιητικά ΚΕΠΑ σε ισχύ. Οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ οι οποίοι ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου αλλά δεν δύνανται λόγω της φύσης των καθηκόντων τους να παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία, όπως π.χ. διευθυντές/-ντριες σχολικών μονάδων, ειδικό βοηθητικό προσωπικό, θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα τους για παροχή αυτοπρόσωπης εργασίας διασφαλιζομένων σε κάθε περίπτωση των όρων υγείας και πρόληψης της διασποράς του κορονοϊού. Εξυπακούεται ότι για την εφαρμογή των ανωτέρω θα πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί υπόψη και η παράμετρος του τρόπου μετάβασης και επιστροφής από και προς τον χώρο εργασίας, ιδίως απόσταση, χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς κλπ. Σε περίπτωση που η μετάβαση των εκπαιδευτικών από και προς το χώρο εργασίας δεν εμπίπτει στις ανωτέρω περιπτώσεις, δηλαδή οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ προσέρχονται με ίδια μέσα μεταφοράς ή πεζοί, και εφόσον πληρούνται και τα μέτρα προστασίας της υγείας στον χώρο εργασίας, τότε δεν απαιτείται η χορήγηση της ειδικής άδειας απουσίας.

Συνοψίζοντας, η ειδική άδεια απουσίας επί του παρόντος θα χορηγείται αποκλειστικά και μόνο σε εκείνους/-ες τους/τις εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ που ανήκουν αποδεδειγμένα σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, των οποίων τα καθήκοντα δύνανται να παρασχεθούν εξ αποστάσεως και εφόσον στις σχολικές μονάδες δεν είναι αποδεδειγμένα εφικτό να εξασφαλιστούν οι όροι διαφύλαξης των μέτρων υγείας και προστασίας από τη διασπορά του κορονοϊού κατόπιν αξιολόγησης και τεκμηρίωσης των ανωτέρω από τις αρμόδιες διευθύνσεις εκπαίδευσης. Η χορήγηση της ειδικής άδειας απουσίας είναι υποχρεωτική εφόσον από τα προσκομιζόμενα ιατρικά δικαιολογητικά συνιστάται αρμοδίως και υπευθύνως από τον θεράποντα ιατρό ότι ο/η εκπαιδευτικός και το μέλος ΕΕΠ-ΕΒΠ, έστω και εάν είναι δυνατή η απασχόλησή του σε υπηρεσίες back office ή ακόμα και εάν τηρούνται όλες οι υγειονομικές συνθήκες προστασίας και διασποράς από τον κορονοϊό στον χώρο εργασίας του, απαιτείται για αποδεδειγμένους σοβαρούς λόγους υγείας η παραμονή του κατ ́ οίκον επειδή ανήκει στις σχετικές με την προαναφερόμενη ΚΥΑ ομάδες αυξημένου κινδύνου.

 

Αν δεν ανήκω εγώ σε ευπαθή ομάδα αλλά κάποιο άτομο με το οποίο διαμένω μαζί;

Εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ οι οποίοι δεν ανήκουν οι ίδιοι σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, αλλά ανήκουν σε αυτές άτομα του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος μετά των οποίων συνοικούν, θα λαμβάνουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας τόσο των ιδίων όσο και των οικείων τους καθώς δεν προβλέπεται αλλά και μέχρι στιγμής δεν έχει κριθεί απαραίτητη η πρόβλεψη ειδικής άδειας απουσίας για αυτούς.

 

Διαβάστε ολόκληρη την Εγκύκλιο για το εκπαιδευτικό προσωπικό εδώ.

Top