Αρχή / Ανακοινώσεις / Newsletter / Ερώτηση του Βουλευτή κ. Γρηγοριάδη για τους Ανασφάλιστους με Διαβήτη Τύπου 1

Ερώτηση του Βουλευτή κ. Γρηγοριάδη για τους Ανασφάλιστους με Διαβήτη Τύπου 1

Δελτίο τύπου εξέδωσε το ΜέΡΑ25 με αφορμή ερώτηση του βουλευτή κ. Γρηγοριάδη στο Υπουργείο Υγείας σχετικά με τον αποκλεισμό πρόσβασης ανασφάλιστων ατόμων με διαβήτη στο σύστημα στιγμιαίας καταγραφής γλυκόζης με τεχνολογία flash (FGM).

 

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Στις 29 Μαΐου 2020 ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης απηύθυνε επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας. Το θέμα της ήταν οι ανασφάλιστοι διαβητικοί τύπου 1, οι πάσχοντες δηλαδή από τον λεγόμενο παιδικό διαβήτη και η αντισυνταγματική διάκριση που υφίστανται ως προς το ιατροφαρμακευτικό υλικό που τους παρέχει το σύστημα υγείας. Ο ΕΟΠΥΥ δεν χορηγεί στους ανασφάλιστους διαβητικούς τύπου 1 το στιγμιαίο σύστημα μέτρησης γλυκόζης στο αίμα τους αλλά αυτό της παρωχημένης μεθόδου του σκαρφίσματος των δακτύλων. Δύο λόγια για τη διαφορά των δύο για να καταστεί σαφές το σημαντικό του θέματος: με το στιγμιαίο σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης οι διαβητικοί κυριολεκτικά απελευθερώνονται από τη βάσανο της αβεβαιότητας και των διαρκών μετρήσεων για την παρακολούθηση του ζαχάρου τους. Σε πρακτικό επίπεδο, η διαφορά είναι ρυθμισμένος -βλέπε στιγμιαίο σύστημα μέτρησης- VS αρρύθμιστος διαβήτης- παρωχημένο σύστημα με τρύπημα των δακτύλων.

Το Υπουργείο, διαμέσου του υφυπουργού κυρίου Κοντοζαμάνη, απάντησε πως όλοι οι διαβητικοί λαμβάνουν αναλώσιμα. Δηλαδή ΔΕΝ απάντησε. Απάντησε σε ένα παρόμοιο στα αυτιά των πολιτών αλλά ουσιαστικά εντελώς διαφορετικό πράγμα. Η ερώτηση αφορούσε την παροχή του στιγμιαίου συστήματος μέτρησης γλυκόζης στους ανασφάλιστους διαβητικούς τύπου 1, όχι αν οι διαβητικοί, ασφαλισμένοι ή μη, λαμβάνουν αναλώσιμα.

Μιλάμε για μερικές δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, ανασφάλιστους διαβητικούς, που ενώ υπάρχει το λυτρωτικό για τους ίδιους σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης της ασθένειάς τους, καταδικάζονται στην αβεβαιότητα και την υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής επειδή είναι ανασφάλιστοι! Κι εδώ ακριβώς εντοπίζεται η υποκρισία της κυβέρνησης, ακόμα και σε ένα θέμα που έχει λυθεί ήδη καθώς είναι αυτονόητο, ότι, δηλαδή, πρέπει να χορηγείται και στους ανασφάλιστους το εν λόγω σύστημα: πώς θα παύσουν να είναι ανασφάλιστοι αυτοί οι άνθρωποι αν δεν τους χορηγηθεί η απελευθερωτική αυτή τεχνολογία για την ασθένειά τους ώστε να μπορούν να γίνουν δραματικά πιο λειτουργικοί κι άρα να βρουν εργασία; Με την άρνηση της κυβέρνησης να τους συμπεριλάβει σε αυτή την παροχή, ουσιαστικά τους καταδικάζει στην ανεργία, στο καθεστώς του ανασφάλιστου!

Καλούμε το Υπουργείο να αναλάβει άμεσα δράση ώστε να επιλυθεί το θέμα!

Είναι πραγματικά όνειδος να διατηρούμε ανθρώπους σε καθεστώς εξαιρετικής ανασφάλειας χωρίς κανένα λόγο, ενώ υπάρχει η θεραπεία!»

Top