Αρχή / Ανακοινώσεις / Newsletter / Διαμαρτυρία της ΕΛΟΔΙ για τον εκ νέου καθορισμό των ομάδων αυξημένου κινδύνου

Διαμαρτυρία της ΕΛΟΔΙ για τον εκ νέου καθορισμό των ομάδων αυξημένου κινδύνου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

“Επαναφορά των ατόμων με διαβήτη στις ευπαθείς ομάδες”

 

Η Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (ΕΛ.Ο.ΔΙ.) απέστειλε στις 22-09-2020 επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και τους Υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών και Εργασίας διαμαρτυρόμενη για την αιφνίδια νέα τροποποίηση των κριτηρίων υπαγωγής των εργαζομένων στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (ευπαθείς ομάδες).

 

Με την με αρ. ΔΙΔΑΔ/Φ.64/420/16446/17.9.2020 (ΦΕΚ 4011 Β’/18-09-2020) Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών επαναπροσδιορίστηκαν οι ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από την COVID-19 και πλέον προκύπτει διαχωρισμός των συγκαταλεγόμενων περιπτώσεων σε παθήσεις – περιπτώσεις υψηλού κινδύνου και παθήσεις – περιπτώσεις ενδιάμεσου κινδύνου. Στη δεύτερη κατηγορία απαιτείται πλέον ρητά από τον νομοθέτη η συνδρομή περισσότερων των δύο (2) παθήσεων ή καταστάσεων προκειμένου ο υπάλληλος που εργάζεται στο Δημόσιο να μπορεί να λάβει την ειδική άδεια απουσίας από τον χώρο εργασίας του και να ασκεί τα καθήκοντά του εξ αποστάσεως με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι και ο σακχαρώδης διαβήτης υπάγεται πλέον στη δεύτερη αυτή κατηγορία παθήσεων, κι έτσι μόνη η ύπαρξη “αρρύθμιστου” διαβήτη που όπως όριζαν προηγούμενες Υπουργικές Αποφάσεις απαιτεί τιμές τιμές γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) ≥8.0% το τελευταίο τρίμηνο ή Μ.Ο. τιμών γλυκόζης αίματος ≥200 mg/dL τις τελευταίες 7 ημέρες, δεν αρκεί προκειμένου οι ασθενείς εργαζόμενοι να τύχουν των διευκολύνσεων που θεσπίστηκαν για την προστασία τους από την πανδημία της COVID-19. Πλέον, τα άτομα με διαβήτη στη χώρα μας που εργάζονται σε φορείς του (ευρύτερου) Δημόσιου τομέα, πρέπει πέρα από την απόδειξη της πάθησης τους να προσκομίζουν δικαιολογητικά για παράλληλη νόσηση από χρόνια πνευμονοπάθεια, βαριές νευρολογικές ή νευρομυικές παθήσεις, σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια, ανθεκτική αρτηριακή υπέρταση παρά τη μέγιστη αγωγή, παχυσαρκία, νεοπλασματική νόσο κ.α. Σε αντίθετη περίπτωση, υποχρεούνται σε παραμονή στο χώρο εργασίας τους, έστω κι αν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους με τηλεργασία. 

Η ΕΛ.Ο.ΔΙ διερωτάται για το επιστημονικό έρεισμα των παραπάνω αποφάσεων, χαρακτηρίζοντας τις σχετικές αποφάσεις ως “άτοπη κίνηση που έχει μόνο γνώμονα την οικονομική διάσταση του ζητήματος” δεδομένης της νέας, ακόμη πιο επικίνδυνης έξαρσης του ιού και της συνεχιζόμενης καθημερινής αύξησης των κρουσμάτων, που πλέον εντοπίζονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και δεν σχετίζονται απαραίτητα με την ύπαρξη πολλών υποκείμενων νοσημάτων. Η Ομοσπονδία δέχεται καθημερινά τεράστιο όγκο τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων από ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη, που εκφράζουν τον φόβο τους σχετικά με την υγεία τους και καταδικάζει ως εσφαλμένη τη θέση σε ισχύ της επίμαχης ΚΥΑ.

Καλούμε τους αρμόδιους κ.κ. Υπουργούς να ανακαλέσουν άμεσα την διάταξη και λαμβάνοντας υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα να τεθούν οι άνθρωποι με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, στα άτομα υψηλού κινδύνου. Η ΕΛ.Ο.ΔΙ. απευθύνει κάλεσμα στην Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία και την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία να λάβουν επίσημα θέση, ως οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς στον τομέα. “Η αγωνία μας είναι μεγάλη και πιστεύουμε πως η εφαρμογή της ως άνω ΚΥΑ θα οδηγήσει πολλούς συνανθρώπους μας με σακχαρώδη διαβήτη, που θα μολυνθεί με τον νέο κορονοϊό, να νοσήσουν σοβαρά ή ακόμη και να καταλήξουν”, επισημαίνεται στην επιστολή διαμαρτυρίας που κοινοποιήθηκε στα μέλη της κυβέρνησης.

 

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή εδώ.

 

Top