Αρχή / Ανακοινώσεις / Eπιστολή στο Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για τη Διευκόλυνση των Ανασφάλιστων

Eπιστολή στο Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για τη Διευκόλυνση των Ανασφάλιστων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

“Ανάγκη διευκόλυνσης των ανασφάλιστων ατόμων με διαβήτη

κατά την εκτέλεση των συνταγών αναλώσιμου υλικού”

 

Η Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (ΕΛ.Ο.ΔΙ.) κοινοποίησε στις 23 Mαρτίου 2020 επιστολή στον Υπουργό Υγείας κ. Κικίκλια, στον Υφυπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη, στον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Πρεζεράκο και στον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας κ. Πλαγιανάκο με αίτημα τη λήψη μέτρων, ώστε τα ανασφάλιστα άτομα με διαβήτη που εκτελούν συνταγές αναλωσίμων στις δημόσιες δομές υγείας να αποφύγουν την προσέλευσή τους στα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ εξαιτίας του υψηλότερου κινδύνου μετάδοσης της νόσου COVID-19.

Διαβάστε το κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Η πανδημία του ιού SARS-CoV-2 φέρνει τη χώρα μας αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή πρόκληση προστασίας της δημόσιας υγείας προς όφελος όλων μας και κυρίως των συνανθρώπων μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Είναι γεγονός ότι πολλοί από τους συνανθρώπους μας με διαβήτη, που αποτελούν μια πολυπληθή, ευάλωτη ομάδα στον κορονοϊό, είναι ανασφάλιστοι με αποτέλεσμα να μην τυγχάνουν ομοιόμορφης και ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης. Σήμερα, τα άτομα με διαβήτη χωρίς κοινωνική ασφάλιση έχουν μεν τη δυνατότητα να λαμβάνουν την φαρμακευτική τους αγωγή (ινσουλίνες, αντιδιαβητικά δισκία) από τα κατά τόπους συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά φαρμακεία, καλούνται όμως να προμηθεύονται το –πολλές φορές αναξιόπιστο- αναλώσιμο υγειονομικό υλικό που απαιτείται για την καθημερινή διαχείριση της πάθησής τους αποκλειστικά από τα φαρμακεία των δημόσιων δομών υγείας ή του ΕΟΠΥΥ κατόπιν συνταγής που εκδίδεται από ιατρό δημόσιας μονάδας.

Αυτή τη δύσκολη στιγμή, καθώς δεν υφίσταται διαφορετική έκτακτη ρύθμιση, οι συνάνθρωποί μας με διαβήτη χωρίς κοινωνική ασφάλιση εξακολουθούν να υποχρεώνονται σε παραλαβή των αναλωσίμων από τις δημόσιες δομές υγείας. Όμως, όπως προκύπτει κι από τις συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η προσέλευση στα νοσοκομεία αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε ευπαθείς ομάδες αλλά και τον κίνδυνο προσβολής από τον ιό του ατόμου που μεταβαίνει εκεί. Αναλογιστείτε λοιπόν τι συνέπειες μπορεί να έχει κάτι τέτοιο ειδικά σε άτομα – μέλη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού μας, όπως τα άτομα με διαβήτη. Είναι τα παιδιά μας, οι γονείς μας, οι παππούδες μας. Είναι άνθρωποι που με καθημερινό μόχθο προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις επιπλέον απαιτήσεις που δημιουργεί η πάθησή τους κι όχι πάντα με επιτυχία. Ακόμη και να μην προσέλθουν οι ίδιοι οι ασθενείς για να παραλάβουν τα απαραίτητα, ο κίνδυνος παραμένει αυξημένος και για όσους συγγενείς διαμένουν μαζί τους ή με τους οποίους έρχονται σε τακτική επαφή. Το περιβάλλον κατοικίας των ατόμων με διαβήτη θα πρέπει να θωρακιστεί στο έπακρο. Ο ιός θα πρέπει να μείνει έξω από το σπίτι, την ώρα που όλοι μας επιμένουμε να μένουμε σπίτι.

Για τους λόγους αυτούς, καλούμε τις ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ να λάβουν ειδική μέριμνα για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας με διαβήτη ώστε να δοθεί αφενός η δυνατότητα συνταγογράφησης αναλωσίμων και από ιδιώτες επαγγελματίες υγείας, αφετέρου να μπορούν να εκτελεστούν οι συνταγές αυτές και στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά φαρμακεία σε όλη την επικράτεια. Σε κάθε περίπτωση ζητούμε να υπάρξει η δυνατότητα σε τρίτα πρόσωπα, έστω κι αν δεν ανήκουν στον στενό συγγενικό κύκλο των ασθενών με διαβήτη να μπορούν, κατόπιν εξουσιοδότησης να παραλαμβάνουν για λογαριασμό των ασθενών όλα τα απαραίτητα από τις δημόσιες δομές υγείας, χωρίς μακρόχρονη αναμονή και ταλαιπωρία. Δεν αποτελεί λύση οι συνάνθρωποί μας να βάζουν το χέρι στην τσέπη κατά την επίσκεψη τους στα ιδιωτικά φαρμακεία αγοράζοντας αναλώσιμα εξαιτίας του φόβου μετάδοσης του ιού στις δημόσιες δομές υγείας. Αναμένουμε τις ενέργειές σας».

 

Δείτε ολόκληρη την επιστολή εδώ.

Top