Αρχή / Ανακοινώσεις / Ενημερωτική Ομιλία στους δημότες της Τρίπολης και Δωρεάν Εξετάσεις για Σακχαρώδη Διαβήτη

Ενημερωτική Ομιλία στους δημότες της Τρίπολης και Δωρεάν Εξετάσεις για Σακχαρώδη Διαβήτη

koino_4347Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των Δημοτών της Τρίπολης στην ενημερωτική ημερίδα για το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 που διοργάνωσαν ο Δήμος Τρίπολης και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016 στο ΚΑΠΗ του Δήμου Τρίπολης. Η εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) και υλοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Boehringer Ingelheim.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Πρόνοιας-Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Παιδείας, Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Τρίπολης, κ. Σπύρος Βρέντας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της σωστής ενημέρωσης των πολιτών για την προστασία της υγείας τους από σοβαρά νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και ευχαρίστησε το Διαδημοτικό Δίκτυο, καθώς και όλους τους παραβρισκόμενους και τους συντελεστές της πολύ επιτυχημένης ημερίδας.

Η ενημέρωση ξεκίνησε με την ιατρό κ. Μαρία Χωριανοπούλου, Ειδικό Παθολόγο – Διαβητολόγο, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών. Η κ. Χωριανοπούλου αναφέρθηκε αναλυτικά στην περιγραφή, τα συμπτώματα και τους τρόπους διάγνωσης της νόσου του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, καθώς και στους παράγοντες κινδύνου που την προκαλούν. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι τα τελευταία χρόνια η αύξηση εμφάνισης της νόσου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της παχυσαρκίας λόγω της αλλαγής του τρόπου ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια και σοβαρή νόσος, η ύπαρξη της οποίας αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, εγκεφαλικού επεισοδίου, οφθαλμικών βλαβών, βλαβών στα νεφρά, ακρωτηριασμών κ.α. Πρόσφατα δε, αποδεικνύεται ότι ο σακχαρώδης διαβήτης σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου και άνοιας. Θα πρέπει, λοιπόν, η νόσος να αντιμετωπίζεται άμεσα με τη βοήθεια του ειδικού ιατρού για την αποφυγή επικίνδυνων για την υγεία και τη ζωή επιπλοκών.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Νίκος Τεντολούρης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική και Ειδική Νοσολογία & Διαβητολογικό Κέντρο, Γ.Ν.Α. Λαϊκό. Ο κ. Τεντολούρης κατά την ομιλία του παρουσίασε τις δράσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ), η οποία μέσα από τις ενέργειές της και τις συνεργασίες που αναπτύσσει, στοχεύει στη βελτίωση της υγείας και της περίθαλψης των ατόμων με διαβήτη. Στη συνέχεια ο ομιλητής παρουσίασε ενδιαφέροντα επιδημιολογικά και άλλα στοιχεία για τη νόσο του Σακχαρώδη Διαβήτη καθώς και τους τρόπους πρόληψης αλλά και αντιμετώπισής της. Επισήμανε μεταξύ άλλων τους καρδιαγγειακούς κινδύνους που εγκυμονεί ο Σακχαρώδης Διαβήτης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το 50% των νεοδιαγνωσμένων διαβητικών τύπου 2 έχει ήδη καρδιαγγειακή νόσο. Επίσης, έδωσε πολύτιμες συμβουλές καθημερινής πρακτικής για την προστασία των διαβητικών από σοβαρές βλάβες όπως π.χ. το διαβητικό πόδι.

Η κ. Αθανασία Καρούνου, Μέλος Δ.Σ., πρώην Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), ως ασθενής η ίδια, μετέφερε στο κοινό την προσωπική της εμπειρία, τονίζοντας τη σημασία της σωστής ενημέρωσης και της προσφυγής στο γιατρό για την έγκαιρη διάγνωση και έναρξη θεραπείας, ώστε να εξασφαλίζεται μια φυσιολογική ζωή για τον διαβητικό ασθενή. Παρουσίασε ακόμη τους σκοπούς και τις δράσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλει ο φορέας για τα δικαιώματα, τη βελτίωση της θέσης και της ποιότητας ζωής των διαβητικών ασθενών.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να θέσει τα ερωτήματά του στους ομιλητές, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν δωρεάν εξετάσεις για σακχαρώδη διαβήτη (μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης) για όσους παραβρέθηκαν.

Το ελπιδοφόρο μήνυμα της ημερίδας είναι ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια νόσος που στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να προληφθεί, αρκεί να υιοθετήσουμε έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής με σωστή διατροφή και άσκηση. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που εμφανιστεί η νόσος, με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, ο διαβητικός ασθενής μπορεί να την αντιμετωπίσει, διατηρώντας ταυτόχρονα μια πολύ καλή ποιότητα ζωής.

Top