Αρχή / Ανακοινώσεις / Newsletter / ΕΛΟΔΙ στην ΕΡΤ: “Ακατανόητη η διάκριση ρυθμισμένου – αρρύθμιστου διαβήτη”

ΕΛΟΔΙ στην ΕΡΤ: “Ακατανόητη η διάκριση ρυθμισμένου – αρρύθμιστου διαβήτη”

Στα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί στους ανθρώπους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη σε σχέση με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πανδημία αναφέρθηκε στις 7 Απριλίου 2020 στην ραδιοφωνική εκπομπή «Θεσσαλικό Περισκόπιο» της ΕΡΤ ο κ. Δημήτρης Καπερδανάκης, εκπρόσωπος επικοινωνίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (ΕΛ.Ο.ΔΙ.).

Με βάση τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δόθηκε η δυνατότητα σε ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να κάνουν χρήση της ειδικής άδειας απουσίας από τον χώρο εργασίας, όσο καιρό ισχύουν τα έκτακτα μέτρα. Στις 18 Μαρτίου με Κοινή Υπουργική Απόφαση προσδιορίστηκε ότι στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν μόνο όσοι έχουν «αρρύθμιστο» διαβήτη.

Σε αυτή τη διαφορά «ρυθμισμένου και αρρύθμιστου» σακχαρώδη διαβήτη στέκεται η ΕΛ.Ο.ΔΙ., εξηγώντας ότι επί της ουσίας η διαφορά δεν υφίσταται, είναι μία έννοια που ουδείς μπορεί να κατανοήσει, καθώς το σάκχαρο στο αίμα σε έναν πάσχοντα μπορεί πολύ εύκολα και για οποιαδήποτε αιτία (άγχος, παράλειψη ενός γεύματος, στρες) να απορρυθμιστεί.

Ιδιαίτερη αναφορά δόθηκε στις επίσημες επιστημονικές συστάσεις σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο σχετικά με τον χαρακτηρισμό των ανθρώπων με διαβήτη ως ομάδα με κίνδυνο σοβαρότερης νόσησης από τον ιό. «Γνωρίζουμε και ως γενικότερη σύσταση από τη Διεθνή Ομοσπονδία για τον Διαβήτη αλλά και από το Ευρωπαϊκό Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων καθώς και από το αντίστοιχο Αμερικάνικο, ότι όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητα από τον τύπο του διαβήτη, το προφίλ της ρύθμισης, την ύπαρξη ή μη επιπλοκών, ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, διότι υπάρχει κίνδυνος να νοσήσουν σοβαρότερα», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Σημειώθηκε επίσης ότι η Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη έχει αποστείλει δύο επιστολές, προκειμένου να συμπεριληφθούν όλα τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη στις ευπαθείς ομάδες, υπογραμμίζοντας ότι με βάση τα μέχρι στιγμής διεθνή δεδομένα για τον νέο αυτό ιό, προκύπτει ότι αρκετοί από όσους κόλλησαν είχαν διαβήτη ως υποκείμενο νόσημα και μάλιστα κάποιοι εξ αυτών κατέληξαν.

Η Ομοσπονδία ενημέρωσε επίσης τους ακροατές για την δυνατότητα εκτέλεσης άυλων συνταγών φαρμάκων με μια απλή διαδικασία μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας gov.gr.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ.

 

Πληροφορίες και Φωτογραφία: ert.gr

Top