Αρχή / Ανακοινώσεις / Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για το σακχαρώδη διαβήτη

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για το σακχαρώδη διαβήτη

Πολύ σημαντικό και άκρως ενδιαφέρον επιστημονικά το Πανελλήνιο Πρόγραμμα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του κοινού που διοργανώθηκε από το ΕΚΕΔΙ με μεγάλη επιτυχία και το οποίο διεξάγεται στην Αθήνα στις 9 – 11 Νοεμβρίου 2012.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο Δελτίο Τύπου και το ακόλουθο πρόγραμμα.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.) διεξάγει Πανελλήνιο Πρόγραμμα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του Ελληνικού Κοινού γύρω από το σακχαρώδη διαβήτη, την καλπάζουσα «επιδημία» του σύγχρονου κόσμου, με τίτλο «Πρόλαβε το Διαβήτη σου και αν έχεις ήδη, αντιμετώπισέ τον σωστά»!

Το Κέντρο, σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Ιατρικής Επιμόρφωσης (Ε.Α.Ι.Ε.), το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υγείας (European Institute of Health – E.I.H.), την Ελληνική Ομοσπονδία για το Διαβήτη (ΕΛ.Ο.ΔΙ.), το Ροταριανό Όμιλο Αθηνών (Ρ.Ο.Α.) και τους τοπικούς Ροταριανούς Ομίλους των επιλεγμένων πόλεων, έχει αναλάβει τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία στο πλαίσιο της επείγουσας οδηγίας του νέου ερευνητικού Προγράμματος «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) σχετικά με την ανάληψη δράσεων κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, με απώτερο στόχο την αναχαίτιση της ανοδικής πορείας της νόσου και στην Ελλάδα!

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.ΔΙ., Καθηγητής Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδη Διαβήτη των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ουλμ Γερμανίας, Ακαδημαϊκός και Μέλος της Συγκλήτου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (EASA, Σάλτσμπουργκ – Αυστρία) κύριος Σωτήριος Α. Ράπτης, η σύγχρονη «επιδημία» του σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να αναχαιτιστεί με τη λήψη προληπτικών διαγνωστικών και παιδαγωγικών μέτρων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). Αυτό προβλέπει το σχετικό σχέδιο δράσης που ψηφίστηκε ομόφωνα από την Ευρωπαϊκή Βουλή στις 18.03.2012, στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, πέραν των μέχρι τούδε εθνικών εκστρατειών κατά του διαβήτη, απαιτεί να ακολουθηθεί μία συντονισμένη ευρωπαϊκή στρατηγική. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεούται να προσκομίσει σχέδιο για τα τυποποιημένα κριτήρια και μεθόδους για τη συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με το διαβήτη τύπου I και II. Για το λόγο αυτόν, οι Ευρωβουλευτές στο νέο ερευνητικό πρόγραμμα της Ε.Ε. «Ορίζοντας 2020» απαιτούν συνεχή ενίσχυση της έρευνας για τον σακχαρώδη διαβήτη για το διάστημα από το 2014 μέχρι το 2020.

Με αυτά τα δεδομένα, και με στόχο την έγκυρη ενημέρωση της Ελληνικής κοινής γνώμης σχετικά με την πρόληψη και θεραπευτική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, το Πρόγραμμα, το οποίο είχε αφετηρία τη Λάρισα (30 Μαρτίου – 1 Απριλίου 2012), θα συνεχιστεί στα Χανιά στις 13 – 15 Ιουλίου, στην Καβάλα στις 21 – 23 Σεπτεμβρίου, στη Δημητσάνα στις 12 – 14 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα στις 9 – 11 Νοεμβρίου του 2012, μήνα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου).

Κατά τη διάρκειά του, σε όλες τις πόλεις θα διενεργούνται επί τρείς (3) ημέρες (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή) δωρεάν εξετάσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) στον τοπικό πληθυσμό, προκειμένου αφενός μεν, να εντοπιστούν πάσχοντες από διαβήτη και να παραπεμφθούν για περαιτέρω ιατρική διερεύνηση στα τοπικά Διαβητολογικά Ιατρεία, αφετέρου δε, να διαπιστωθεί εάν οι ήδη πάσχοντες από διαβήτη είναι καλά ρυθμισμένοι.

Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιούνται επιστημονικές Ημερίδες με τη συνεργασία τοπικών φορέων, καθώς και τη συμμετοχή επιστημόνων από την τοπική κοινωνία. Οι επιστημονικές Ημερίδες θα διεξάγονται πάντα ημέρα Σάββατο. Την επόμενη ημέρα, Κυριακή, θα ακολουθεί ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ειδικοί επιστήμονες που θα συμμετέχουν θα ενημερώνουν με τον πλέον έγκυρο τρόπο τον τοπικό πληθυσμό σχετικά με όλες τις σύγχρονες εξελίξεις γύρω από τον σακχαρώδη διαβήτη, την πρόληψη και την αντιμετώπισή του.

Για πληρέστερη ενημέρωση, επισυνάπτονται τα Προγράμματα της Επιστημονικής Ημερίδας και της Ενημερωτικής Εκδήλωσης Κοινού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top