Αρχή / Ανακοινώσεις / Εκδήλωση του Συλλόγου Διαβητικών Νομού Σερρών για την Ημέρα Διαβήτη

Εκδήλωση του Συλλόγου Διαβητικών Νομού Σερρών για την Ημέρα Διαβήτη

serresΟ Σύλλογος Διαβητικών Ν. Σερρών τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη, στην πλατεία Ελευθερίας , πραγματοποίησε στις 14/11/2013 δωρεάν μετρήσεις σακχάρου

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 3.000.000 ανθρώπων ετησίως. Η ονομασία της ασθένειας έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και αποδίδεται στον σπουδαίο Έλληνα γιατρό, τον Αρεταίο τον Καππαδόκη, επειδή το νερό που έπινε ο άρρωστος «διάβαινε» αναλλοίωτο στα ούρα.

Η 14η Νοεμβρίου είναι η μέρα γενεθλίων του καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος ανακάλυψε τη συνθετική ινσουλίνη μαζί με τον Τσαρλς Μπεστ το 1921 και έσωσε εκατομμύρια ζωές.

Ο ΣύλλογοςΔιαβητικών Ν. Σερρών τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη χθες το πρωί από τις 10:00 έως τις13:00, στην πλατεία Ελευθερίας , πραγματοποίησε δωρεάν μετρήσεις σακχάρου καθώς επίσης ενημέρωναν τους πολίτες για τον διαβήτη και την πρόληψή του. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις κοινωνικές δομές του δήμου Σερρών.

serres2Ο πρόεδρος Συλλόγου Διαβητικών Ν. Σερρών, ΣοφοκλήςΒλαστάρης, αναφερόμενος στην δράση, δήλωσε: « Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα του διαβήτη και ταυτόχρονα γιορτάζετετο γενέθλιο τουκαναδού γιατρού που ανακάλυψε την συνθετική ινσουλίνη βάσει της οποίας επιζούν όλοι οι διαβητικοί. Αυτή η εκδήλωση γίνεται για την πρόληψη .Ο διαβήτης αυτή την στιγμή χαρακτηρίζεται ως μάστιγα, νοσεί το πάνω από το 10% του πληθυσμού ,που σημαίνει ότι είναι πάνω από 300.000.000οι διαβητικοί ,το ίδιο ποσοστό είναι στην Ελλάδα λίγο περισσότερο είναι στον νομό Σερρών».

Αναφορικά με την ανταπόκριση των Σερραίων στην δράση, ο κ. Βλαστάρης τόνισε «Πολλοί Σερραίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και έκαναν μετρήσεις και ζήτησαν να ενημερωθούν για τον διαβήτη και την πρόληψή του. Περισσότεροι από τετρακόσια άτομα μέτρησαν το σάκχαρό τους» δήλωσε ο κ. Βλαστάρης: «Για μας βασικό είναι η πρόληψη,το θέμα είναι να καταλάβεις κάτι νωρίς αν γίνεται .Αυτός είναι και ο στόχος της εκδήλωσης κάποιοι που δεν γνωρίζουν ότι έχουν σάκχαρο να προφυλαχτούν. Να κάνουν ελέγχους αιματολογικούς τουλάχιστον δύοφορές τον χρόνο. Είναι παρεξηγημένη η νόσος, ακούσαμε μάλιστα ότι είναι μεταδοτική» σημείωσε ο κ. Βλαστάρης.

Ο Σύλλογος Διαβητικών Ν. Σερρών ευχαριστεί για την συνεργασία στην εκδήλωση τις κοινωνικές δομές του δήμου Σερρών και τον αντιδήμαρχο κ. Δημήτριο Μερετούδη καθώς και την εταιρεία FORA ATCAREγια την δωρεάν παραχώρηση του αναλώσιμου υλικού.

serres3Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2). Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.

Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες, που εκτιμούν ότι οι ασθενείς στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, από τους οποίους αρκετοί δεν το γνωρίζουν. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, ιδιαίτερα στα ελληνόπουλα, που συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα.

Top