Αρχή / Συμβουλές / Είναι οι γλυκαντικές ουσίες κατάλληλες για τους διαβητικούς;

Είναι οι γλυκαντικές ουσίες κατάλληλες για τους διαβητικούς;

γλυκαντικές-ουσίες

Γράφει η Γεωργία Ίσαρη*

Τα άτομα με διαβήτη αισθάνονται συχνά έντονη στέρηση από τον περιορισμό της κατανάλωσης υδατανθράκων, και ιδίως απλών σακχάρων όπως η ζάχαρη, δεδομένου ότι στερούνται τη γλυκιά γεύση. Τι ισχύει όμως με τις ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες; Μπορεί κάποιος που πάσχει από διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 να τις καταναλώνει, χωρίς να ανησυχεί για τα επίπεδα του σακχάρου του;

Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα της ζάχαρης. Η χρήση τους ως πρόσθετα σε διάφορα τρόφιμα, εξυπηρετεί στην προσπάθεια μείωσης του συνολικού φορτίου των υδατανθράκων αλλά και των θερμίδων τους, έτσι ώστε να είναι δυνατή η χρήση τους και από άτομα με διαβήτη.

Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες έντονης γλυκύτητας (όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη, η ακεσουλφάμη, η στέβια κ.ά.) μπορούν να καταναλώνονται από τα άτομα με διαβήτη, επειδή δεν επηρεάζουν καθόλου τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα εφόσον δεν είναι υδατάνθρακες.

Οι δε γλυκαντικές ύλες όγκου ή πολυόλες (όπως η μαλτιτόλη, ξυλιτόλη κ.ά.) παρέχουν θερμίδες στον οργανισμό (αποδίδουν σχεδόν τις μισές θερμίδες από τη ζάχαρη), και πρέπει να δίνεται προσοχή στη χρήση τους καθώς η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να έχει υπακτική δράση.
Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να προσέχουν και να διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων που καταναλώνουν, καθώς ορισμένα από αυτά που περιέχουν γλυκαντικές ύλες, μπορούν ταυτόχρονα να περιέχουν και άλλα συστατικά που αποδίδουν θερμίδες ή έχουν άλλες πηγές υδατανθράκων, όπως π.χ. αλεύρι.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη διατροφή στον διαβήτη, το βιβλίο “Διατροφή στο Διαβήτη- Μια “γλυκιά” …συνήθεια”, του Κλινικού Διαιτολόγου – Βιολόγου, MMedSci.SRD, Χάρη Δημοσθενόπουλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις medNutrition wellness περιέχει όλες τις απαντήσεις. Γιατί διατροφή στον διαβήτη δεν σημαίνει απαγόρευση!

*Η Γεωργία Ίσαρη, είναι  Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

Πηγή:

http://www.mednutrition.gr

 

Top