Αρχή / Ανακοινώσεις / Διαβήτης τύπου 2: Τι καινούργιο φέρνει το νέο σκεύασμα αλογλιπτίνη

Διαβήτης τύπου 2: Τι καινούργιο φέρνει το νέο σκεύασμα αλογλιπτίνη

d463d2393cd7652ebf201fb3762cd6cf_L

Ο Διαβήτης είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO ή ΠΟΥ) καθορίζει ότι ο διαβήτης είναι μια μεταβολική διαταραχή πολλαπλής αιτιολογίας, που χαρακτηρίζεται από χρόνια υπεργλυκαιμία σε συνδυασμό με διαταραχή του μεταβολισμού υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών που οφείλονται σε ελαττωματική έκκριση της ινσουλίνης, σε ελαττωματική δράση της ινσουλίνης ή και στα δύο. Υπάρχουν δύο τύποι Διαβήτη ο Διαβήτης Τύπου 1 & ο Διαβήτης τύπου 2.O Διαβήτης τύπου 1 εκδηλώνεται σε νεαρή ηλικία (παιδική ή εφηβική) και αποτελεί αυτοάνοση διαταραχή που οφείλεται σε καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος.O Διαβήτης τύπου 2 εκδηλώνεται στη μέση ηλικία, είναι πιο συχνός σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα και σχετίζεται με δυσλειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος ή με αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη.

Είναι ο Διαβήτης επιδημία;

Ο Διαβήτης είναι μια αυξανόμενη παγκόσμια επιδημία που εμφανίζεται σε περίπου 350 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο, το 90% των οποίων έχουν Διαβήτη Τύπου 2.

Στην Ελλάδα και την Ευρώπη περίπου το 8,1% του ενήλικου πληθυσμού υποφέρει από διαβήτη σήμερα, ενώ μέχρι το 2030 ο επιπολασμός του διαβήτη αναμένεται να αυξηθεί στο 9,5%. Η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της παχυσαρκίας, η μείωση της άσκησης αλλά και η αύξηση της ηλικίας του πληθυσμού είναι παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση εμφάνισης Διαβήτη Τύπου 2.

Παρά τις πολλές θεραπείες που υπάρχουν διαθέσιμες σήμερα, περίπου το 50% των ασθενών με Διαβήτη Τύπου 2 εξακολουθεί να αποτυγχάνει να διατηρήσει τα επιθυμητά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Τι μπορεί να προσφέρει η αλογλιπτίνη στους ασθενείς με Διαβήτη Τύπου 2;

Η αλογλιπτίνη είναι μία νέα θεραπεία για την αντιμετώπιση του Διαβήτη Τύπου 2 και ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων του ενζύμου DPP-4.

Η αλογλιπτίνη μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικό γλυκαιμικό έλεγχο με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης υπογλυκαιμίας και αύξησης του σωματικού βάρους σε σύγκριση με άλλες διαθέσιμες θεραπείες. Είναι κατάλληλη για ασθενείς που λαμβάνουν πολλά φάρμακα καθώς δεν εμφανίζει αλληλεπιδράσεις. Είναι επίσης κατάλληλη για νεφροπαθείς, ηπατοπαθείς και ηλικιωμένους ασθενείς. Προσφέρει, επίσης, αποδεδειγμένη καρδιαγγειακή ασφάλεια με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης ΕΧΑΜΙΝΕ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Αποτελεί προϊόν έρευνας της φαρμακευτικής εταιρείας TAKEDA, που είναι ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα, ενώ ηφαρμακοβιομηχανία ELPEN έχει αναλάβει την επιστημονική ενημέρωση και προώθηση της αλογλιπτίνης.

Πηγή: iatronews.gr

Top