Αρχή / Ανακοινώσεις / Διαβήτης κύησης: Ο ύπουλος εχθρός

Διαβήτης κύησης: Ο ύπουλος εχθρός

Ποιοι παράγοντες προδιαθέτουν στην εμφάνιση του διαβήτη κύησης; Τι επιπλοκές μπορεί να l_pregnant-woman-sleepingεπιφέρει; Πώς θα ρυθμιστεί; Από την ενδοκρινολόγο Αμαλία Ηλιοπούλου.

Ο διαβήτης κύησης είναι μία μεταβολική διαταραχή που δύναται να παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνήθως στο δεύτερο τρίμηνο. Ο πλακούντας παράγει ορμόνες απαραίτητες για τη φυσιολογική  ανάπτυξη και θρέψη του εμβρύου, οι οποίες δυσχεραίνουν τον μεταβολισμό γλυκόζης της μητέρας, συχνά οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα και συνιστάται έλεγχος με καμπύλη σακχάρου στην 26-28η βδομάδα της εγκυμοσύνης.

Πού οφείλεται: Οι παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση του είναι αυξημένο σωματικό βάρος, οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2, ανάπτυξη διαβήτη σε προηγούμενη εγκυμοσύνη, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, λατινική, ασιατική ή αφροαμερικανική καταγωγή και βάρος γέννησης προηγούμενου παιδιού > 4kgr.

Πώς θα αντιμετωπιστεί: Η ρύθμιση του διαβήτη κύησης ειναι ιδιαίτερα σημαντική ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές, τόσο στη μητέρα όσο και στο μωρό, όπως προεκλαμψία, πρόωρος τοκετός, αυξημένο βάρος εμβρύου (μακροσωμία), νεογνική υπογλυκαιμία και αύξηση κινδύνου καισαρικής τομής. Η θεραπεία βασίζεται σε σύσταση διατροφής με ελεγχόμενη ποσότητα υδατανθράκων σε συνδυασμό με σωματική άσκηση, ενώ χάπια ή ινσουλίνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν τα παραπάνω μέτρα δεν επαρκούν. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες που εκδηλώνουν διαβήτη κύησης έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον και ο ενδοκρινολόγος τους μπορεί να τις συμβουλεύσει πώς να τον μειώσουν.

Top