Αρχή / Ανακοινώσεις / Δελτίο Τύπου για τα προβλήματα που  απορρέουν από τη μείωση του κόστους αποζημίωσης των αναλωσίμων για διαβήτη

Δελτίο Τύπου για τα προβλήματα που  απορρέουν από τη μείωση του κόστους αποζημίωσης των αναλωσίμων για διαβήτη

Δελτίο τύπου 28/7/2017

Σε σχέση με τα προβλήματα που  απορρέουν από τη μείωση του κόστους αποζημίωσης των αναλωσίμων με διαβήτη σας ενημερώνουμε για τα κάτωθι:

  1. Είμαστε εναντίον της κάθετης μείωσης των τιμών των αναλωσίμων για το διαβήτη. Αυτή η πολιτική θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες στα άτομα με διαβήτη. Αυτό τονίστηκε τόσο προς τον ΕΟΠΥΥ με έγγραφο που στάλθηκε προς το Διοικητή κ. Μπερσίμη (και υπάρχει στο site της ΕΛΟΔΙ), όσο και στη συνάντηση που είχαμε στις 5/7/2017 με τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό. Ο Διοικητής του ΕΟΠΥΥ δεν μας απάντησε, ο Υπουργός όμως δεσμεύτηκε να εξετάσει το αίτημά μας και εισηγηθήκαμε-επειδή μας το ζήτησε ο ίδιος-τρόπους διασφάλισης της ποιότητας των υλικών που θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Ο Υπουργός με άμεση εντολή στον ΕΟΠΥΥ έλυσε το πρόβλημα της συνταγογράφησης αναλωσίμων της αντλίας ινσουλίνης για χρονικό διάστημα 6 μηνών από την επομένη κιόλας ημέρα. Μετά τη μη απάντηση του Διοικητή του ΕΟΠΥΥ, έχουμε ζητήσει από κοινού με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία συνάντηση μαζί του για να υπάρξει διευθέτηση αυτών των προβλημάτων και να αποφευχθεί η κάθετη μείωση των τιμών στα αναλώσιμα (βελόνες, ταινίες, σκαριφιστήρες, αντλίες ινσουλίνης, αισθητήρες γλυκόζης και καθετήρες χορήγησης ινσουλίνης μέσω της αντλίας).
  2. Η εταιρεία Medtronic επί του παρόντος αντιμετωπίζει πρόβλημα κατασκευής στο εργοστάσιο των αισθητήρων γλυκόζης και για αυτό το λόγο υπάρχει το προσωρινά το πρόβλημα, το οποίο ελπίζει να λυθεί σύντομα (επικοινωνία στις 28/7/2017 με τον υπεύθυνο της εταιρείας κ. Γαβριατόπουλο). Η ίδια εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν θα μπορεί να διαθέτει στην Ελληνική αγορά τους καθετήρες τύπου Mio-αν τελικά αποφασιστεί κάθετη μείωση αποζημίωσης σε όλα τα αναλώσιμα-και ότι θα διαθέτει το σύστημα Quickset, το οποίο χρησιμοποιείται από την πλειοψηφία των ατόμων με διαβήτη. Βέβαια, βούλησή μας είναι να αποφευχθεί η κάθετη μείωση των τιμών και να εξακολουθήσει να υπάρχει στην Ελληνική αγορά και το σύστημα Mio.
  3. Έχουμε τακτική επικοινωνία με τους εκπροσώπους των εταιρειών των αναλωσίμων στη χώρα μας, η τελευταία σήμερα το πρωί, προκειμένου να διασφαλίσουμε την παραμονή των εταιριών με τα καινοτόμα προϊόντα για το διαβήτη στη χώρα μας και συζητάμε τους τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθεί αυτό. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνάντηση επιστημονικών εταιρειών με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥΥ.
  4. Έχουμε πολλές αναφορές ατόμων με διαβήτη ότι ορισμένα φαρμακεία-κύρια από την επαρχία-ζητούν συμμετοχή για τα αναλώσιμα του διαβήτη. Επί του παρόντος αυτό είναι αυθαίρετο. Βέβαια υπάρχει το αίτημα των φαρμακοποιών για αποζημίωση των αναλωσίμων του περασμένου 6-μήνου από τον ΕΟΠΥΥ .

Εκ μέρους του ΔΣ της ΕΛΟΔΙ

Top