Αρχή / Ανακοινώσεις / Newsletter / Γέφυρα Ασφαλείας: Αποκλιμάκωση των Περιορισμών Ανακοίνωσε η Κυβέρνηση

Γέφυρα Ασφαλείας: Αποκλιμάκωση των Περιορισμών Ανακοίνωσε η Κυβέρνηση

Ως “γέφυρα ασφαλείας” χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τους κεντρικούς άξονες για τη σταδιακή μετάβαση στην επόμενη μέρα στη διάρκεια του διαγγέλματος που απηύθυνε στους πολίτες στις 28 Απριλίου. «Ο Μάιος δεν είναι Μάρτιος. Τότε, έπρεπε να αμυνθούμε για την υγεία μας και να σώσουμε ζωές, μένοντας σπίτι. Ενώ τώρα καλούμαστε να ξαναγυρίσουμε μεθοδικά, σταδιακά, σε κάποιες από τις γνώριμες δραστηριότητές μας. Το νέο μας σύνθημα, λοιπόν, είναι “Μένουμε Ασφαλείς”», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

 

Το σχέδιο για την επάνοδο στη νέα καθημερινότητα

Όπως διαφαίνεται από τις μέχρι τώρα εξαγγελίες, η επιστροφή στην εποχή πριν την επέλαση του κορονοΐού θα γίνει τμηματικά, με αργά και σταθερά βήματα κάθε εβδομάδα, ενώ υπάρχει μια γενικότερη ανησυχία για το πόσο εύθραυστη θα είναι αυτή η επάνοδος. Οι ανακοινώσεις που έγιναν βασίζονται σε σχέδιο που εκπόνησε η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή για τον ιό SARS-CoV-2. Το πρόγραμμα της επόμενης φάσης θα κλιμακώνεται ανά εβδομάδα, αρχής γενομένης της 4ης Μαΐου και θα αξιολογείται ανά εικοσιτετράωρο, από ένα μεικτό παρατηρητήριο κυβέρνησης, υπηρεσιών υγείας και πολιτικής προστασίας. Οι επόμενοι μήνες θα χαρακτηριστούν από μια συνεχή επαγρύπνηση.

 

Ο Μάιος είναι μόνο η αρχή 

Ο Μάιος είναι ο μήνας που θα υλοποιηθεί η αρχική φάση του σχεδίου σταδιακής αποκλιμάκωσης σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Έτσι, μέσα στον επόμενο μήνα θα δούμε να συμβαίνουν τα εξής:

Στις Μαΐου σταματά η υποχρέωση κυκλοφορίας με συμπληρωμένη δήλωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης ή αντίστοιχο sms που αποστέλλουμε μέχρι σήμερα στο 13033. Ωστόσο, οι πολίτες δεν θα έχουν τη δυνατότητα αρχικά να μετακινηθούν εκτός νομού ή σε νησιά που ανήκουν στην ίδια περιφερειακή ενότητα που διαμένουν. Επόμενος σημαντικός σταθμός είναι η 11η Μαΐου, που σηματοδοτεί την επιστροφή των μαθητών Γ’ Λυκείου στις σχολικές αίθουσες για λίγες όπως φαίνεται μέρες, καθώς η μέχρι τώρα πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας είναι να διεξαχθούν ομαλά και χωρίς πρόσθετη καθυστέρηση οι πανελλαδικές εξετάσεις. Στις 18 Μαΐου τοποθετείται η πλήρης επανέναρξη μαθημάτων για τους μαθητές των υπόλοιπων βαθμίδων του Λυκείου καθώς και των Γυμνασίων και δρομολογείται επαναλειτουργία των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών με ισχυρή ωστόσο σύσταση να συνεχιστεί η τηλεεκπαίδευση. Εφόσον, τέλος, όλα κυλήσουν ομαλά, στις 18 Μαΐου ίσως δούμε και την ολική απελευθέρωση των μετακινήσεων στην επικράτεια.

 

Δεν θα είναι όλα όπως πριν

Με σκοπό να αποτραπούν φαινόμενα που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο συνωστισμό και ενίσχυση της πιθανότητας μετάδοσης του ιού, θεσπίζονται γενικές κατευθυντήριες γραμμές υπό τη μορφή ισχυρών συστάσεων ή δεσμευτικών κανόνων που θα εισαχθούν τις επόμενες μέρες.

Αρχικά εισχωρεί στην καθημερινότητά μας η χρήση μάσκας, που άλλοτε είναι υποχρεωτική και άλλοτε προτείνεται ως ισχυρή σύσταση. Οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας καλούνται να τηρήσουν όσο περισσότερο μπορούν το μέτρο της παραμονής στο σπίτι. Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ κατά τις ώρες αιχμής, συνίσταται η χρήση τους κατά προτεραιότητα από τους εργαζομένους που πρέπει να μεταβούν ή αντίστοιχα να αποχωρήσουν από τους χώρους εργασίας τα διαστήματα 07:00-10:00 και 14:00-17:00. Προβλέπεται η μετάθεση της έναρξης του ωραρίου όσων εμπορικών καταστημάτων θα λειτουργήσουν στις 10:00 και θα ενθαρρυνθεί η προσέλευση στην εργασία σε περισσότερα κύματα στα μεγάλα αστικά κέντρα, ώστε να αμβλυνθεί η πρωινή κίνηση και η ταυτόχρονη παρουσία πολλών προσώπων σε ΜΜΜ και δημόσιους χώρους. Η τηλεργασία προτείνεται ως κύριο μέσο εκπλήρωσης των εργασιακών υποχρεώσεων στο μέτρο που καθίσταται εφικτή, ενώ τέλος θα υπάρξει δυνατότητα αναστολής εργασίας για γονείς με παιδιά έως 15 ετών.

 

Τι θα ισχύσει για τις ευπαθείς ομάδες;

Με μότο την προστασία και αλληλεγγύη (;) για τις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού έγινε γνωστή σε γενικό για την ώρα επίπεδο η πρόθεση σεβασμού των ιδιαίτερων αναγκών των ευπαθών ομάδων σε συνδυασμό με τη διευκόλυνση και προσωποποιημένη φροντίδα τους για τη κατά το δυνατό εξακολούθηση της παραμονής τους στο σπίτι. Τα άτομα που ανήκουν βέβαια σε ευπαθείς ομάδες θα φέρουν το πιθανότερο κατά την μεταβατική αυτή περίοδο και τη δική τους ευθύνη στο να προστατευτούν από πιθανή έκθεσή τους στη νόσο COVID-19, παράλληλα με διευκολύνσεις που αναμένουμε να ανακοινωθούν και να νομοθετηθούν τις προσεχείς ημέρες. Βέβαια, το ποιοι τελικά συνιστούν ευπαθή ομάδα και ποιοι όχι παραμένει ένα μυστήριο, που κατά τη διάρκεια των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης ταλαιπώρησε τουλάχιστον στα εργασιακά πολλούς συνανθρώπους μας με διαβήτη. Πληροφορίες δείχνουν ότι στο ζήτημα αυτό θα επιδιωχθεί μία προσπάθεια θέσπισης κριτηρίων με βάση τα οποία θα μπορεί να εκτιμηθεί η πιθανότητα κινδύνου σοβαρότερης νόσησης κάποιων συμπολιτών μας εφόσον μολυνθούν από τον ιό.

Καθώς δεν έχει υπάρξει επίκαιρη ανακοίνωση από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών, εξακολουθεί να ισχύει μέχρι την ανάκληση με νέα υπουργική απόφαση η ρύθμιση για τις ειδικές άδειες απουσίας εργαζομένων του ευρύτερου δημόσιου τομέα οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, μεταξύ των οποίων και άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, όπως προβλέπεται από τις 18 Μαρτίου 2020.

Αναφορικά με τους μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αναμένεται σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές να εξακολουθήσει η τηλεεκπαίδευση, ενώ σκόπιμο κρίνεται από την πλευρά μας να διευκρινιστεί άμεσα το πλαίσιο δικαιολόγησης τυχόν απουσιών που θα αφορούν αυτές τις ειδικότερες κατηγορίες μαθητών και να διασφαλιστεί η με ίσους όρους πρόσβαση στη διδασκαλία. Προστατευτικές ρυθμίσεις προσδοκούμε και για τους εκπαιδευτικούς μας που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Σήμερα μάλιστα αναμένεται για όλα τα παραπάνω τοποθέτηση της υπουργού παιδείας κ. Κεραμέως κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών υγείας στις 18:00.

 

Μία σημαντική επισήμανση

Το κάθε Υπουργείο έχει εκπονήσει ξεχωριστό σχέδιο επανόδου με εξειδικευμένες ρυθμίσεις για το πεδίο αρμοδιοτήτων του. Σε κάθε περίπτωση, νέα μέτρα ή τροποποιήσεις σε ήδη ειλημμένες αποφάσεις ισχύουν μετά την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων ή και τη δημοσίευσή τους στο ΦΕΚ. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να διασταυρώνουν κάθε φορά τις πληροφορίες – ανακοινώσεις σχετικά με εξαγγελίες και να αναζητούν τα οικεία νομοθετικά κείμενα που τις εισάγουν στην έννομη τάξη. Για συνεχή ενημέρωση από την Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη μείνετε συντονισμένοι στο www.elodi.org.

Top