Αρχή / Ανακοινώσεις / Απανωτά πλήγματα απειλούν τους διαβητικούς-Ποιές αλλαγές έρχονται-Ολες οι τελευταίες εξελίξεις!

Απανωτά πλήγματα απειλούν τους διαβητικούς-Ποιές αλλαγές έρχονται-Ολες οι τελευταίες εξελίξεις!

b7715746495f6d2626dedc6407ba941b_L

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη είναι το ερχόμενο Σάββατο (14/11) και ενώ η επιστήμη πασχίζει να βελτιώσει την υγεία και την καθημερινότητα εκατοντάδων εκατομμυρίων πασχόντων παγκοσμίως, στην Ελλάδα οι διαβητικοί ετοιμάζονται να έρθουν αντιμέτωποι με νέα σοβαρά εμπόδια στη διαχείριση της πάθησης τους.

Πλήγμα 1ο: Πλαφόν στην Ινσουλίνη;

Απίστευτη ίσως ακουστεί σε αρκετούς, η πληροφορία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), σύμφωνα με την οποία, το Υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει πλαφόν στη χορήγηση ινσουλίνης!

Συγκεκριμένα, πληροφορίες της Ομοσπονδίας αναφέρουν πως, στο πλαίσιο της εφαρμογής πλαφόν στη συνταγογράφηση και χορήγηση φαρμάκων συνολικά, η Αριστοτέλους προσανατολίζεται στην επιβολή πλαφόν στην ποσότητα της ινσουλίνης που προμηθεύονται κάθε μήνα τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

«Δεν υπάρχει ημερήσιο όριο δόσης στην ινσουλίνη, άρα ο κίνδυνος είναι το πλαφόν να πάει στο κουτί», αναφέρει στο Virus, ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, Χρήστος Δαραμήλας, σημειώνοντας πως η ινσουλίνη είναι ορμόνη ζωής, ειδικά για τους ινσουλινοεξαρτώμενους.

Όπως εξηγείται και στη σχετική ανακοίνωση, η επιβολή πλαφόν θα έχει ως αποτέλεσμα «άτομα που ακολουθούν το εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας ή άτομα που έχουν ανάγκη για μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης λόγω ινσουλινοαντίστασης να μην μπορούν να προμηθευτούν την απαραίτητη για τον οργανισμό τους ινσουλίνη».

«Επιπλέον, πως μπορούμε να μιλήσουμε για πλαφόν όταν δεν υπάρχουν εξειδικευμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, για κάθε τύπο διαβήτη, που θα επέτρεπαν μια ορθολογική προσέγγιση; Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια εξέλιξη θα άνοιγε επικίνδυνες ατραπούς», προσθέτει στο Virus ο κ Δαραμήλας.

Ο Διαβήτης και ιδιαίτερα ο τύπου 1 είναι ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα πάθησης που απαιτεί εξατομικευμένη αντιμετώπιση. «Οι ανάγκες του κάθε οργανισμού σε ινσουλίνη διαφέρουν και δεν μπορούν, καλώς ή κακώς, να προσαρμοστούν στην ανάγκη του Υπουργείου για κάθε είδους περικοπές στην ορμόνη που κρατά στη ζωή τους ανθρώπους με διαβήτη», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Κάθετοι, όμως, εμφανίζονται στελέχη του Υπουργείου, από το περιβάλλον του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη, με τους οποίους το Virus επικοινώνησε. Συγκεκριμένα, απορρίπτουν ως ανακριβείς τις πληροφορίες, υποστηρίζοντας πως βρίσκονται μακριά από τις σκέψεις της Αριστοτέλους.

Πλήγμα 2ο: Νέες χρεώσεις στα αναλώσιμα αντλίας;

«Δυστυχώς, κινδυνεύουμε να βρεθούμε να μετράμε την κάθε σταγόνα ινσουλίνης, ενώ αποκλειόμαστε από τις νέες μεθόδους αντιμετώπισης του διαβήτη», προειδοποιεί ο κ. Δαραμήλας, καθώς οι πάσχοντες με διαβήτη δεν αποκλείεται να έρθουν αντιμέτωποι με νέες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Οι αντλίες έγχυσης ινσουλίνης και ιδιαίτερα εκείνες τελευταίες τεχνολογίας, που λειτουργούν περισσότερο ως ενός είδους τεχνητό πάγκρεας, προσφέρουν αναμφισβήτητα καλύτερη διαχείριση του διαβήτη, δηλαδή ομαλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, χωρίς επικίνδυνες υπογλυκαιμίες και υπεργλυκαιμίες και άρα γλυτώνουν τους ασθενείς από τις επιπλοκές και τα ταμεία του κράτους από το τεράστιο κόστος, που τις συνοδεύει.

Ωστόσο, ορατός είναι ο κίνδυνος οι αλλαγές που έρχονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), να αναγκάσουν τη συντριπτική πλειονότητα των ατόμων με διαβήτη που είναι χρήστες αντλιών ινσουλίνης να τις αφαιρέσουν, κάνοντας πισωγύρισμα στη θεραπεία τους, με ίσως επικίνδυνα για την ίδια τους τη ζωή αποτελέσματα, όπως προειδοποιεί η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

«Η τιμή των καθετήρων ινσουλίνης, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του ΕΚΠΥ, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική τιμή αγοράς με αποτέλεσμα τη συμμετοχή κατά ποσοστό 50% των ατόμων με διαβήτη με μηνιαίο κόστος που θα ξεπερνά τα 100€ ανά χρήστη αντλίας έγχυσης ινσουλίνης», τονίζει η Ομοσπονδία.

Πληροφορίες του Virus, ωστόσο, αναφέρουν πως η αρχική αποτύπωση της προβλεπόμενης δαπάνης στο προσχέδιο του ΕΚΠΥ έχει διορθωθεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τελικό προσχέδιο του ΕΚΠΥ, που έχει πάει στα μέλη του ΔΣ (εδώ), για τους καθετήρες έγχυσης ινσουλίνης προβλέπονταν από 10-20 τεμάχια μηνιαίως, διαφόρων τύπων και έως το ποσό των 11,25€ ανά τεμάχιο. Αλλά, o λάθος υπολογισμός έγινε αντιληπτός από τα μέλη της Ομοσπονδίας και αποδεκτός και από τον ΕΟΠΥΥ και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η προβλεπόμενη δαπάνη πλέον αφορά σε 10-20 καθετήρες έγχυσης και το ποσό των 225 ευρώ,μηνιαίως, ποσό που κρίνεται λογικότερο.

Πλήγμα 3ο: Αύξηση της συμμετοχής στα δισκία

Αντιφατικές με το στόχο μείωση της συμμετοχής των ασθενών, που έχει προαναγγείλει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, είναι οι πληροφορίες που θέλουν την αύξηση της συμμετοχής των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 στα αντιδιαβητικά δισκία.

Οι εν λόγω ασθενείς έρχονται ήδη αντιμέτωπη με τη συμμετοχή κατά 10% στην ινσουλίνη και μια αύξηση στο ποσό που καταβάλλουν για δισκία τους ελλοχεύει το κίνδυνο πολλοί να βγουν εκτός θεραπείας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ελληνική πλευρά φέρεται να εξετάζει την αύξηση της συμμετοχής σε φάρμακα υψηλής ζήτησης, όπως το Τ4 για το θυρεοειδή ή τα αντιδιαβητικά δισκία, ως ισοδύναμο για να αφαιρέσει κάποιο από τα άλλα “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης.

«Ήδη παρατηρούνται φαινόμενα όπου τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, παραλείπουν τη φαρμακευτική τους αγωγή. Η αύξηση αυτή στη συμμετοχή θα οδηγήσει ακόμη περισσότερους ανθρώπους να μην ακολουθούν την ενδεδειγμένη από το γιατρό τους αγωγή με συνέπεια την αύξηση των επιπλοκών του διαβήτη και το θάνατο», προειδοποιεί η ομοσπονδία.

Πλήγμα 4ο: Περικοπή του επιδόματος πρόνοιας

Ακόμη ένα χαστούκι θα δεχθούν οι διαβητικοί και ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται στην Πρόνοια, λόγω του επικείμενου περιορισμού της σχετικής δαπάνης. «Πρόκειται για ένα επίδομα που αφορά ανέργους, είτε ασφαλισμένους στην πρόνοια είτε ανασφάλιστους, οι οποίο υπολογίζεται ότι μπορεί να φθάνουν και τις 30 χιλιάδες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ινσουλινοεξαρτώμενοι!», σημειώνει στο Virus ο κ. Δαραμήλας.

Σύμφωνα με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ βάσει των δεδομένων της τρόικας, πρέπει να περιοριστεί κατά 1 δισ. ευρώ η δαπάνη για κοινωνική πρόνοια και αν αυτή η περικοπή είναι οριζόντια το επίδομα θα μειωθεί πάνω από 60%.

«Το προνοιακό επίδομα θα φτάσει στα 150€ μηνιαίως (από 313€ που είναι σήμερα) και θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική εξαθλίωση ανθρώπους που δεν έχουν κανένα πόρο ζωής και έχουν να αντιμετωπίσουν και τις απαιτήσεις ενός χρόνιου προβλήματος υγείας. Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της με γνώμονα την αξιοπρέπεια των ατόμων με διαβήτη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Βασιλική Αγγουρίδη 9/11/2015  virus.com.gr

Top