Αρχή / Ανακοινώσεις / Newsletter / Είσαι Ανασφάλιστος με Διαβήτη; Μερικές Προτάσεις για Καλύτερη Εξυπηρέτηση

Είσαι Ανασφάλιστος με Διαβήτη; Μερικές Προτάσεις για Καλύτερη Εξυπηρέτηση

Ο κορονοϊός έχει “απορρυθμίσει” ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητας μας, όπως τη γνωρίζαμε πριν την επέλαση του. Όσο εμείς #ΜένουμεΣπίτι, η Πολιτεία εισάγει σταδιακά σημαντικές διευκολύνσεις για την συνταγογράφηση και την παραλαβή φαρμάκων και αναλώσιμου υλικού που είναι απαραίτητα για τη διαχείριση του διαβήτη. Ωστόσο, λόγω της επικινδυνότητας που ενέχει πλέον η μετάβαση στο νοσοκομείο για έναν ανασφάλιστο με διαβήτη προκειμένου να παραλάβει τα αναλώσιμα του, ζήτημα για το οποίο η Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (ΕΛ.Ο.ΔΙ.) κατέθεσε προτάσεις στις 23 Μαρτίου 2020 στο Υπουργείο Υγείας και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., συγκεντρώσαμε σε αυτό το άρθρο μερικές εναλλακτικές για όσους χρειάζονται ασφαλή και ποιοτική εξυπηρέτηση στη δύσκολη αυτή συγκυρία.

1. Ζήτησε τη συνδρομή της δημοτικής σου αρχής

Η συντριπτική πλειονότητα των Δήμων πανελλαδικά υλοποιεί πλέον σε ευρύτερη κλίμακα προγράμματα όπως το “Βοήθεια στο Σπίτι”, ενώ άλλες αρχές δημιουργούν εθελοντικές ομάδες για να εξυπηρετήσουν τα μέλη ευπαθών ομάδων. Την ίδια ώρα, πολλές δημοτικές αρχές λειτουργούν δομές όπως κοινωνικά φαρμακεία, τα οποία συγκεντρώνουν και προσφέρουν υγειονομικό υλικό. Σε περίπτωση που χρειάζεται αγαθά πρώτης ανάγκης και φάρμακα, επικοινώνησε με τον Δήμο στον οποίο υπάγεσαι και λάβε πληροφορίες για ενέργειες υποστήριξης και δωρεάν υπηρεσίες που βρίσκονται σε ισχύ.

 

2. Απευθύνσου στον σύλλογο διαβήτη της περιοχής σου

Ένα σωματείο εκπροσώπησης ατόμων με διαβήτη βρίσκεται κάπου κοντά σου. Γίνε μέλος του και στήριξε τους σκοπούς του. Μπορείς να απευθυνθείς στον σύλλογο και τα μέλη του για τα αναλώσιμα που χρειάζεσαι, εφόσον υπάρχει διαθέσιμο απόθεμα. Φρόντισε με τη σειρά σου, όταν κι αν έχεις περίσσευμα, να το διαθέσεις σε κάποιον συνάνθρωπό σου που μπορεί να βρίσκεται επίσης σε ανάγκη.

Η Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη έχει 12 μέλη – σωματεία σε όλη την Ελλάδα:

ΘΡΑΚΗ

Σύλλογος Διαβητικών Ν. Έβρου – Αλεξανδρούπολη

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σύλλογος Διαβητικών Ν. Σερρών – Σέρρες

Ένωση Γονέων Παιδιών και Νέων με Διαβήτη – Θεσσαλονίκη

Σύλλογος Διαβητικών Ν. Ημαθίας “Γλυκιά Ισορροπία” – Νάουσα

Σύλλογος Διαβητικών Ν. Κοζάνης “Διαβητική Πορεία” – Πτολεμαΐδα

ΗΠΕΙΡΟΣ

Πανηπειρωτική Ένωση για τον Νεανικό Διαβήτη – Ιωάννινα

Σύλλογος Ατόμων με Νεανικό Διαβήτη και Κοιλιοκάκη Πρέβεζας “Mellitus Celiac” – Πρέβεζα

ΑΤΤΙΚΗ

Σύλλογος Φίλων του Παιδιού και του Εφήβου με Ενδοκρινολογικό Πρόβλημα “Ο Γαληνός” – Αθήνα

Πανελλήνια Ένωση Διαβήτη – Αθήνα

ΚΡΗΤΗ

Παγκρήτιος Σύλλογος για τον Νεανικό Διαβήτη – Ηράκλειο

ΕΠΤΑΝΗΣΑ

Ένωση για τον Νεανικό Διαβήτη “Γλυκιά Κέρκυρα” – Κέρκυρα

Σύλλογος Ατόμων με Διαβήτη και Φίλων Κεφαλληνίας και Ιθάκης – Κεφαλλονιά

 

3. Αναζήτησε βοήθεια στο διαδίκτυο

Σήμερα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν δημιουργηθεί μεγάλες κοινότητες ατόμων με διαβήτη, από τις οποίες μπορείς να λάβεις σημαντική υλική και ψυχολογική υποστήριξη. Στο Facebook θα βρεις την Ομάδα Αλληλεγγύης Διαβήτη, η οποία εδώ και 4 χρόνια αποτελεί πλατφόρμα ανταλλαγών και δωρεών φαρμάκων και αναλώσιμου υλικού διαβήτη. Έτσι, μπορείς άμεσα να βρεις αυτό που χρειάζεσαι από κάθε γωνιά της χώρας. Παράλληλα, οι περισσότεροι από τους συλλόγους ασθενών διαθέτουν τους δικούς τους λογαριασμούς και ομάδες στο Facebook, τις οποίες και μπορείς να ακολουθήσεις.

 

4. Ζήτησε από κάποιον να σε εξυπηρετήσει στο νοσοκομείο

Αν δεν μπορείς να αποφύγεις τη μετάβαση σε φαρμακείο νοσοκομείου προκειμένου να καλύψεις την ανάγκη σου σε αναλώσιμα, ζήτα σε συνεννόηση με τον ιατρό σου ή την δημόσια δομή που σε εξυπηρετεί να εξουσιοδοτηθεί τρίτο πρόσωπο ώστε να παραλάβει αυτά που χρειάζεσαι. Έτσι, θα αποφύγεις τη μετακίνηση σε χώρους αυξημένου κινδύνου μετάδοσης του κορονοϊού, μειώνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης.

 

Πηγή Φωτογραφίας: iatronet.gr

Top