Αρχή / Ανακοινώσεις / Ο ΙΣΑ συγκροτεί με τους εκπροσώπους των Συλλόγων Ασθενών Διαρκή Επιτροπή Εργασίας

Ο ΙΣΑ συγκροτεί με τους εκπροσώπους των Συλλόγων Ασθενών Διαρκή Επιτροπή Εργασίας

Γ. Πατούλης: «Ο Ιατρικός κόσμος ενώνει τις δυνάμεις του με τους ασθενείς και όλοι μαζί θα διεκδικήσουμε το σύστημα υγείας που μας αξίζει”.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών συγκάλεσε σήμερα στα γραφεία του έκτακτη σύσκεψη, με τους εκπροσώπους των Συλλόγων Ασθενών ,με θέμα το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που προβλέπει μεταξύ άλλων την υποχρεωτική παραπομπή από τον οικογενειακό στον ειδικό γιατρό (gatekeeping).

Ο πρόεδρος Γ. Πατούλης και τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος και Π. Ψυχάρης ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των ασθενών για τις δυσμενείς επιπτώσεις του νέου συστήματος και την επικείμενη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας των ασφαλισμένων καθώς το νέο σύστημα εμποδίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών ,στην ελεύθερη επιλογή γιατρού και καθιστά πρακτικά αδύνατη τη σωστή παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων .

Τονίστηκε ο κίνδυνος οι ασθενείς να εγκλωβίζονται σε ένα δαίδαλο γραφειοκρατίας και τελικά να εξαναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους την επίσκεψη στο γιατρό που έχουν ανάγκη.

Από την πλευρά τους ,οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών αναφέρθηκαν στις σοβαρές παραλείψεις και αδυναμίες που παρουσιάζει το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καθώς δεν καλύπτει βασικές ανάγκες των χρονίως πασχόντων και θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην περίθαλψή τους.

Αποφασίσθηκε μεταξύ άλλων, η συγκρότηση μιας Διαρκούς Κοινής Επιτροπής ,στην οποία θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών και μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ, με στόχο να διεκδικήσουν ένα βιώσιμο και υψηλού επιπέδου Σύστημα Υγείας που θα αξιοποιεί το επιστημονικό δυναμικό της χώρας προς όφελος των ασθενών.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, σχολιάζοντας το θέμα τόνισε τα εξής: «Ο Ιατρικός κόσμος ενώνει τις δυνάμεις του με τους ασθενείς και όλοι μαζί θα διεκδικήσουμε το σύστημα υγείας που μας αξίζει. Καμία πολιτική ηγεσία δεν δικαιούται να αποφασίζει ερήμην των ασθενών και των λειτουργών της υγείας. Ο ΙΣΑ επιδιώκει να ενδυναμωθεί η φωνή των ασθενών και να συμβάλλει στη συμμετοχή τους στα κέντρα των αποφάσεων όπως γίνεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Θα ξεκινήσουμε την κοινή αυτή πορεία δίνοντας τη μάχη για ένα πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε όλους τους ασθενείς στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας».

Στη σύσκεψη συμμετείχε και η ΕΛΟΔΙ με την παρουσία του Προέδρου της κ. Δημητρίου Συκιώτη, ο οποίος και συμμετείχε σε όλες τις προηγούμενες συσκέψεις.

Top