Αρχή / Ανακοινώσεις / Νέο εκπαιδευτικό DVD ευαισθητοποίησης: “Γνωρίστε το Νεανικό Διαβήτη”

Νέο εκπαιδευτικό DVD ευαισθητοποίησης: “Γνωρίστε το Νεανικό Διαβήτη”

Συνέντευξη Τύπου για το νέο εκπαιδευτικό DVD Ευαισθητοποίησης “Γνωρίστε το Νεανικό Διαβήτη», πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Μαρτίου, στο Δημοτικό Σχολείο Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς

 

13228-224pΗ Συνέντευξη Τύπου για το νέο Εκπαιδευτικό DVD Ευαισθητοποίησης για τον ινσουλινο-εξαρτώμενο Διαβήτη Τύπου 1 πραγματοποιήθηκε Τετάρτη 12 Μαρτίου, στις 10:30 πμ, στο Δημοτικό Σχολείο Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ και του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.

Την εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν μαζί με τους εκπρόσωπους Τύπου εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, χαιρέτισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, εκφράζοντας την εγκάρδια στήριξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην πρωτοφανή, για τα ελληνικά δεδομένα, εκπαιδευτική πρωτοβουλία και κάνοντας λόγο για μια «ιερά προσπάθεια» διαπαιδαγώγησης των μαθητών σε ευαίσθητα θέματα υγείας, όπως αυτό του Νεανικού Διαβήτη. Στο ίδιο πνεύμα, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, χαιρετώντας την εκδήλωση, σηματοδότησε την έναρξη της καμπάνιας ευαισθητοποίησης για τα θέματα Διαβήτη στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα των συνεργειών, όπως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, με στόχο τη διεύρυνση του εκπαιδευτικού λειτουργήματος σε κοινωνικού ενδιαφέροντος ζητήματα και την ουσιαστική διαπαιδαγώγηση των Ελλήνων μαθητών.

Παρουσιάζοντας το οπτικοακουστικό υλικό, η κλινική ψυχολόγος και εκπαιδεύτρια διαβήτη Δρ. Ελίνα Γκίκα, η οποία έχει την επιστημονική επιμέλεια του DVD, μίλησε για την άγνοια, το φόβο, την αβεβαιότητα που ο διαβήτης, terra incognita για τους περισσότερους, προκαλεί στους συμμαθητές, αλλά και στο διδακτικό προσωπικό, ενώ επισήμανε την επιτακτική ανάγκη για ενημέρωση μέσα στο σχολικό πλαίσιο. Στόχος της συγκεκριμένης, ιατρικής και κοινωνικής φύσεως πρωτοβουλίας, επισήμανε η Δρ. Γκίκα, είναι η ενημέρωση της νέας γενιάς και των φροντιστών της για το Διαβήτη, ως αναγκαία ασπίδα προστασίας των μαθητών που πάσχουν από την πάθηση.

Κατά την εισήγησή του, ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Μπαρτσόκας κάνοντας μια ιστορική αναδρομή γύρω από την πάθηση του Νεανικού Διαβήτη, έδωσε απαντήσεις σε σημαντικά ιατρικά θέματα, δίνοντας έμφαση στη μεγάλη πρόοδο της επιστήμης σχετικά με τη θεραπεία της πάθησης, την οποία οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στα ελληνικά εκπαιδευτήρια.

Μεταξύ των ομιλητών, η Διαβητολόγος-Παθολόγος και Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας Δρ. Στέλλα Ηρακλειανού τόνισε το γεγονός ότι το εκπαιδευτικό αυτό εγχείρημα αποτελεί την αρχή για μια ευρύτερη προσπάθεια ιατρικής διαπαιδαγώγησης των μαθητών, ενώ μοιράστηκε με το ακροατήριο τις εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης και την ελπίδα της για την ανακάλυψη της πλήρους ίασης της πάθησης στο κοντινό μέλλον. Τέλος, η συγκινητική ομιλία της εκπαιδευτικού και μητέρας παιδιών με Νεανικό Διαβήτη, Μαρία Χλη, αποκάλυψε το ιδιαίτερο σύμπαν του Διαβήτη, μέσα από την προσωπική της εμπειρία, επισημαίνοντας ομοίως με τους συνομιλητές της την ανάγκη για πραγματική ανταπόκριση στις ανάγκες των μαθητών που πάσχουν από Διαβήτη, που ακριβώς στοχεύει το εν λόγω εκπαιδευτικό DVD.

Το εκπαιδευτικό DVD, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και εγκεκριμένο από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να παρουσιάσει τους τρόπους αντιμετώπισης και διαχείρισης μαθητών με Διαβήτη και έχει προγραμματιστεί να διανεμηθεί στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, προσδοκώντας να αποτελέσει την αφετηρία για μια καμπάνια ευαισθητοποίησης γύρω από το ζήτημα του Διαβήτη και τη βάση για την επίλυση μια σειράς προβλημάτων που οφείλονται κατά κύριο λόγο στην άγνοια.

Στην υλοποίηση και την παραγωγή του σημαντικού αυτού εκπαιδευτικού εγχειρήματος συνέβαλαν με χορηγίες οι εταιρείες BAYER ΕΛΛΑΣ, NOVO NORDISK ΕΛΛΑΣ, ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ  ΛΙΛΛΥ Α.Ε.Β.Ε. και MEDTRONIC DIABETES, οι οποίες παρέχουν τη σπουδαιότερη φαρμακευτική κάλυψη στην αντιμετώπιση και τη θεραπεία του Διαβήτη στην Ελλάδα.

Top