Αρχή / Ανακοινώσεις / Newsletter / Νέα σχολική χρονιά: Τι γνωρίζουμε για μέτρα προστασίας και ευπαθείς ομάδες

Νέα σχολική χρονιά: Τι γνωρίζουμε για μέτρα προστασίας και ευπαθείς ομάδες

Στις 24 Αυγούστου η Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως παρουσίασε το επιχειρησιακό σχέδιο για την επανέναρξη λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων από τον Σεπτέμβριο. Η πανδημία του κορονοϊού επιβάλλει φέτος αυξημένη επαγρύπνηση και φέρνει στο τραπέζι μέτρα πρόληψης και προφύλαξης για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Για την εκπόνηση του σχεδίου λειτουργίας των σχολίων που παρουσιάστηκε από το Υπουργείο γνωμοδότησε η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι της COVID-19, η οποία και έλαβε υπόψη όλα τα τελευταία επιδημιολογικά και επιστημονικά δεδομένα. Κάθε βήμα του σχεδίου θα αξιολογείται και θα επικαιροποιείται, εφόσον το απαιτούν οι συνθήκες και τα μελλοντικά δεδομένα, σε τοπικό ή και εθνικό επίπεδο.

 

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας

«Η απόφαση για υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε καιρό πανδημίας είναι σαν την αυτονόητη υποχρέωση τα παιδιά μας να φοράνε ζώνη στο αυτοκίνητο ή να κάθονται σε ειδικό κάθισμα, σαν την αυτονόητη υποχρέωση να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας. Η μάσκα είναι ασπίδα προστασίας για τα παιδιά μας και για τους γύρω μας», τόνισε η Υπουργός Παιδείας. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους των δομών εκπαίδευσης (εκτός των ωρών φαγητού) και στα μέσα μεταφοράς των μαθητών. Η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους θα επιβάλλεται μόνο αν παρατηρείται συνωστισμός. Υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα είναι τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές όλων των ηλικιών και βαθμίδων εκπαίδευσης, ενώ πρόκειται να δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους. Επίσης η μάσκα είναι απαραίτητη σε οδηγούς, συνοδούς και μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα, όπως και κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων για το συνοδεύον πρόσωπο-γονέα του μαθητή. Η κυβέρνηση θα διαθέσει δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

 

Αντισηπτικά στα σχολεία, διαφορετικά διαλείμματα, αλλαγές στα κυλικεία και έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ

Θα διανεμηθούν με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης αντισηπτικά στα σχολεία, ενώ προβλέπεται σχολαστικός καθαρισμός και κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων και μετά το πέρας αυτής. Προβλέπονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε σχολεία εφόσον χρειαστεί. Δρομολογούνται διαφορετικά διαλείμματα, ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός πολλών διαφορετικών μαθητικών ομάδων. Τα κυλικεία θα λειτουργήσουν προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες. Δε θα πραγματοποιούνται μέχρι να υπάρξει νεότερη ενημέρωση οι σχολικές εκδρομές, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση παγουριού ή ατομικού νερού.

Ομάδες αυξημένου κινδύνου

Απουσίες

Η κ. Κεραμέως εισηγήθηκε την δυνατότητα δικαιολόγησης απουσιών που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της πανδημίας της COVID-19 σε τρεις περιπτώσεις:

 

  1. Αν νοσεί από κορονοϊό ο ίδιος ο μαθητής / εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
  2. Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως θα οριστεί από την Επιτροπή. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας
  3. Αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών (σχετική η τελευταία υπ’ αρ. ΔΙΔΑΔ/Φ.64/346/9011/14-5-2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Υγείας, ΦΕΚ 1856 Β’/15-05-2020, που ίσχυσε για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα έως τις 30-06-2020 – αναμένεται πιθανώς επικαιροποίηση ή επαναφορά της). Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από το θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας, αλλά στην περίπτωση αυτή θα παρέχεται από τον εκπαιδευτικό που απουσιάζει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι.

Για τους εκπαιδευτικούς που θα απουσιάζουν στο πλαίσιο των παραπάνω προϋποθέσεων προβλέπεται η διδασκαλία μέσω τηλεκπαίδευσης. Και αντίστοιχα για τους μαθητές που θα απουσιάζουν θεσπίζεται η παρακολούθηση των μαθημάτων από απόσταση.

Άδεια Ειδικού Σκοπού

Για τους εργαζόμενους γονείς και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα θα υπάρξει ειδική μέριμνα για άδεια ειδικού σκοπού, εφόσον έχουν παιδί που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και πρέπει να απουσιάσει από το σχολείο. Για το συγκεκριμένο μέτρο, η Υπουργός Παιδείας δεν παρέθεσε επιπλέον πληροφορίες.

 

Ειδικά και Ολοήμερα Σχολεία

Για τα ειδικά σχολεία, προβλέπεται όμοια λειτουργία με τις λοιπές σχολικές μονάδες, με εξαίρεση τη διαφοροποίηση στη χρήση μάσκας ως εξής:

  • Για τους εκπαιδευτικούς καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας ή / και προμετωπίδας κατά περίπτωση, για παράδειγμα οι λογοθεραπευτές θα μπορούν να φορούν μόνο προμετωπίδα για λόγους χειλεοανάγνωσης.
  • Για τους μαθητές η χρήση μάσκας προβλέπεται μόνο εφόσον είναι εφικτό.

Για τα ολοήμερα σχολεία η λειτουργία θα είναι όμοια με τις σχολικές μονάδες. Υπάρχει πρόβλεψη για την επέκταση του θεσμού για να καλυφθούν περισσότεροι μαθητές.

 

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται εξειδίκευση και νομοθετική θεμελίωση των εξαγγελιών που πραγματοποιήθηκαν από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στο αμέσως επόμενο διάστημα με την έκδοση των κατάλληλων υπουργικών αποφάσεων και ερμηνευτικών εγκυκλίων.

Top