Αρχή / Ανακοινώσεις / Μια κουταλιά κουρκουμά την ημέρα το διαβήτη κάνει πέρα

Μια κουταλιά κουρκουμά την ημέρα το διαβήτη κάνει πέρα

curcumas

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του διαβήτη, ειδικά του τύπου 2, λόγω κακής διατροφής και έλλειψης άσκησης. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ομάδα μεταβολικών νόσων που διαταράσσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Προκαλείται είτε από ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης, όπως στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 1, είτε από μη ανταπόκριση του σώματος προς την ινσουλίνη, όπως στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 2.

Έχουν γίνει πολλές μελέτες παγκοσμίως σχετικά με την επίδραση της σωστής διατροφής στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του διαβήτη. Είναι γνωστό ότι μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά και ψωμί ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά και άπαχο κρέας, προωθεί υγιή επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Κάποιες τροφές όμως είναι λιγότερο γνωστές για την «βοήθεια» που προσφέρουν στην υγεία μας, και μια από αυτές είναι ο κουρκουμάς.

Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα (επιστημονική ονομασία Curcuma longa ή Curcuma domestica) είναι ένα ριζοματοειδές πολυετές φυτό που ανήκει στην οικογένεια των τζίντζερ (Zingiberaceae) και οφείλει το χρώμα του στην κουρκουμίνη, η οποία έχει αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ως μπαχαρικό χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, ιδιαίτερα στην Ινδική και Ασιατική κουζίνα. Έχει εξωτικό άρωμα και ταυτόχρονα πικρή και καυτή γεύση.

Τα τελευταία χρόνια ο κουρκουμάς έχει έρθει στο επιστημονικό προσκήνιο, με μελέτες που διερευνούν τα πιθανά οφέλη που έχει στην υγεία. Έχει αναφερθεί ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες στην καταπολέμηση παθήσεων όπως αλλεργίες, φλεγμονές, καρδιακά προβλήματα, οστεοαρθρίτιδες, αϋπνίες, κατάθλιψη και δυσπεψία.

Πολλές είναι και οι μελέτες που έχουν συνδέσει τον κουρκουμά με την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του διαβήτη. Έχει αναφερθεί ότι βοηθάει στη ρύθμιση της ινσουλίνης στο αίμα, στον έλεγχο και την ισορροπία του σακχάρου και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Βοηθάει στη μείωση του λίπους στο σώμα και στην καταπολέμηση αυτού που ονομάζουμε «οξειδωτικό στρες», το οποίο προκαλεί πρόωρη γήρανση του οργανισμού σε κυτταρικό επίπεδο.

Ερευνητές από το Monash University στην Αυστραλία βρήκαν ότι μισό γραμμάριο κουρκουμά κάθε πρωί, ήταν αρκετό για να βελτιώσει τη μνήμη των ανθρώπων σε πολύ πρώιμα στάδια διαβήτη. Η απώλεια μνήμης είναι στενά συνδεδεμένη με το διαβήτη καθώς ο εγκέφαλος λειτουργεί με γλυκόζη. Σε άτομα με διαβήτη τα επίπεδα γλυκόζης είναι περιορισμένα και ελεγχόμενα καθημερινά μέσω της λήψης ινσουλίνης. Για να διατηρηθεί η κανονική λειτουργία του εγκεφάλου, άτομα με διαβήτη χρειάζονται μια σταθερή παροχή γλυκόζης. Ο επίτιμος καθηγητής Mark Wahlqvist σημειώνει ότι:

«Αυτή η μικρή προσθήκη του ενός γραμμαρίου κουρκουμά στο πρωινό βελτίωσε τη μνήμη ηλικιωμένων ατόμων με προδιαβήτη».

Μελέτη που κράτησε 9 μήνες και έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Diabetes Care, αναφέρει ότι η προσθήκη του κουρκουμά στην καθημερινή διατροφή απέτρεψε ασθενείς σε προδιαβητικό στάδιο να γίνουν διαβητικοί.

Δεν είναι όμως μόνο ο κουρκουμάς. Ερευνητές από το University of Georgiaμελέτησαν εκχυλίσματα από 24 κοινά μπαχαρικά. Διαπίστωσαν ότι πολλά είχαν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες καθώς περιέχουν πολυφαινόλες, ουσίες με ωφέλιμη βιολογική δράση στο σώμα μας. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κανέλλα περιέχει ιδιότητες που είναι ευεργετικές για τη ρύθμιση του σακχάρου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Φυσικά, πάντα μιλάμε για διαχείριση των συμπτωμάτων και όχι για θεραπεία ή αντικατάσταση της χορήγησης της ινσουλίνης. Αν είστε διαβητικοί καλό είναι να συμβουλεύστε πάντα το γιατρό σας πριν εισάγετε κάτι νέο στη διατροφή σας.

Πηγή  Newsitamea.gr

Top