Αρχή / Ανακοινώσεις / Η Φαρμακευτική αγωγή για τον διαβήτη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο όπου ο εγκέφαλος αντιδρά στα τρόφιμα !

Η Φαρμακευτική αγωγή για τον διαβήτη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο όπου ο εγκέφαλος αντιδρά στα τρόφιμα !

farmakeutikh-agwgh-diavhth-egkefalos-trofima

Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο 75ο Επιστημονικό Συνέδριο Αμερικανικής Εταιρείας Διαβήτη δείχνει ότι η ορμόνη που βασίζεται σε εντερικά φάρμακα που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη, όπως οι αγωνιστές GLP-1 υποδοχείς , μπορούν να αλλάξουν την απόκριση του εγκεφάλου σε τρόφιμα, πιθανώς μειώνοντας τους πόθους και την αύξηση της ικανοποίησης κατά την ώρα του φαγητού.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος των παχύσαρκων ανθρώπων έχει μεγαλύτερη ανταπόκριση στις εικόνες των τροφίμων από τον εγκέφαλο ενός αδύνατου ανθρώπου. Ερευνητές στο Άμστερνταμ έλεγξαν την υπόθεση ότι ο GLP-1 υποδοχέας αγωνιστής εξενατίδη – ένα φάρμακο που μιμείται τις επιδράσεις του φυσικού GLP-1 μέσω της σύνδεσής της GLP-1 υποδοχέα, βοηθούσε τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 να χάσουν βάρος με την αλλαγή ανταπόκρισης του εγκεφάλου για την κατανάλωση τροφίμων και τη μείωση της όρεξης.

“Όταν τρώτε, υπάρχουν διάφορες ορμόνες που απελευθερώνονται.Η GLP-1 είναι ένας από αυτούς », δήλωσε ο Liselotte van Bloemendaal, ένας διδακτορικός φοιτητής στο Διαβητολογικό Κέντρο του VU Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Άμστερνταμ. Αυτές οι ορμόνες αναμεταδίδουν πληροφορίες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, σχετικά με τη διατροφική κατάσταση στη ρύθμιση της όρεξης, χρησιμοποιώντας λειτουργική μαγνητική τομογραφία, οι οποίοι μετρούν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου με την ανίχνευση μεταβολών στη ροή του αίματος.

Επίσης, οι ερευνητές εξέτασαν τα κέντρα ανταμοιβής στον εγκέφαλο των παχύσαρκων ατόμων με ή και χωρίς σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, δίνοντας τους να καταναλώσουν ρόφημα σοκολάτας γάλακτος ενώ τους έδωσαν τον GLP-1 αγωνιστή υποδοχέα ενδοφλεβίως έναντι του εικονικού φαρμάκου. Από τα αποτελέσματα βρήκαν ότι η ενεργοποίηση των υποδοχέων του GLP-1 μειώθηκε η ”λαχτάρα” και η αυξημένη αίσθηση της ανταμοιβής των τροφίμων κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης, η οποία μπορεί να μειώσει την υπερκατανάλωση τροφής.

Τέλος, σύμφωνα με τον Bloemendaal, μια περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη να μελετηθεί εάν η προσθήκη ορμονών όπως της γλυκαγόνης προς τον GLP-1 υποδοχέα στη θεραπεία θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω η απώλεια του βάρους. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε πρόσφατα το πρώτο GLP-1 αγωνιστή για τη θεραπεία της παχυσαρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

gewrgana-efiΈφη Γεωργανά
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Top