Αρχή / Ανακοινώσεις / Επιστολή στην Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για τον Προσδιορισμό Ευπαθών Ομάδων

Επιστολή στην Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για τον Προσδιορισμό Ευπαθών Ομάδων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

“Επιστολή στην Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για την ΚΥΑ ΦΕΚ 928 Β’/18-03-2020”

 

Η Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (ΕΛ.Ο.ΔΙ.) απέστειλε στις 19 Μαρτίου 2020 επιστολή στον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια, στον Υφυπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη, στον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Πρεζεράκο, στον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας κ. Αρκουμανέα και στην Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων – Λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ, ζητώντας την άμεση τροποποίηση της υπ΄ αρ. ΔΙΔΑΔ/Φ.64/315/οικ.8030 Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Υγείας (ΦΕΚ 928 Β’/18-03-2020), ως προς την ατυχή της πρόβλεψη για επέκταση του δικαιώματος χορήγησης ειδικής άδειας σε εργαζόμενους του Δημοσίου με «αρρύθμιστο διαβήτη». Με την παρούσα επιστολή επισημαίνεται η αστοχία στο κείμενο της απόφασης και ζητείται η τροποποίησή της ώστε να συμπεριληφθούν ανεξαιρέτως όλοι οι τύποι σακχαρώδη διαβήτη, ανεξάρτητα από την πρόοδο της πάθησης, την ύπαρξη ή μη επιπλοκών και το προφίλ της ρύθμισης.

 

Παραθέτουμε το κείμενο της επιστολής που κοινοποιήθηκε στους αρμόδιους φορείς:

«Αξιότιμοι κύριοι,

   Με έκπληξη και πολλά ερωτηματικά υποδεχθήκαμε στην Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (ΕΛ.Ο.ΔΙ.) την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Υγείας (υπ’ αρ. ΔΙΔΑΔ/Φ.64/315/οικ.8030 δημοσιευμένη στο ΦΕΚ 928 Β’/18-03-2020), με την οποία επεκτείνεται η ειδική άδεια που χορηγείται σε εργαζόμενους του Δημοσίου που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες κατά τη διάρκεια ισχύος των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της νόσου COVID-19, σύμφωνα με την πρόβλεψη του άρθρου 25 της από 14-03-2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 64 Α’/14-03-2020).

   Με βάση την νέα ΚΥΑ, το δικαίωμα λήψης ειδικής άδειας επεκτείνεται μεταξύ άλλων και σε άτομα με «αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη», κατά ακριβή παράθεση του κειμένου της απόφασης. Παρατηρούμε ότι η συγκεκριμένη ΚΥΑ υιοθετεί χωρίς καμία απολύτως διαφοροποίηση τη δήλωση του λοιμωξιολόγου καθηγητή κ. Τσιόδρα  κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών υγείας στις 17-03-2020, όπου αναφέρθηκε ότι «…ειδική επιτροπή από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων – Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας, καθόρισε τα άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, για τις οποίες πρέπει να παρθούν κάποια ιδιαίτερα μέτρα στο χώρο του Δημοσίου και έβαλε μέσα σε αυτές, τις ομάδες των ατόμων με σοβαρή, όπως λέω εγώ, ανοσοκαταστολή, τα άτομα με σοβαρή καρδιοπάθεια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, κακοήθεια υπό ενεργό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή άλλη ανοσοθεραπεία, όπως και μεταμοσχευμένους υπό ενεργό ανοσοκαταστολή».

  Η έννοια του «αρρύθμιστου διαβήτη» είναι από τη φύση της γενική και αόριστη, καταλείπει δε ευχέρεια περισσότερων και αλληλοσυγκρουόμενων ερμηνειών από την Διοίκηση και γεννά σαφώς το ερώτημα για το ποιος είναι ο αρμόδιος να πιστοποιήσει τελικά τον «αρρύθμιστο» σακχαρώδη διαβήτη. Θα είναι το αρμόδιο προς χορήγηση της ειδικής άδειας διοικητικό όργανο, ο θεράπων ιατρός ή μήπως ο ίδιος ο ασθενής με υπεύθυνη δήλωσή του; Ποια είναι η έννοια του «αρρύθμιστου» διαβήτη, την ώρα που διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες (όπως αυτές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη – IDF) κατατάσσουν συνολικά τους ασθενείς με διαβήτη, ανεξαρτήτως τύπου, διάρκειας  νόσησης και προόδου της πάθησης στον ευάλωτο πληθυσμό;

   Ο «αρρύθμιστος» διαβήτης, μία έννοια που στην Ελληνική Ομοσπονδία Διαβήτη δεν αντιλαμβανόμαστε, δεν συνιστά προϋπόθεση για επαρκέστερη προστασία των ασθενών, αντίθετα εισάγει διακρίσεις μεταξύ ανθρώπων που πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Πολιτεία ομοιόμορφα καθώς έχουν παρόμοιες ανάγκες. Ο διαβήτης έχει έναν δυναμικό χαρακτήρα, το προφίλ της γλυκόζης μεταβάλλεται κάθε λεπτό της ώρας και οι διακυμάνσεις οφείλονται σε πλήθος παραγόντων. Έτσι, σε περιόδους ασθένειας η γλυκόζη τείνει να αυξάνεται, δυνάμενη να προκαλέσει υπεργλυκαιμία στο άτομο με διαβήτη, που καλείται να καταβάλλει τότε εντονότερες προσπάθειες για να επιτύχει τα επιθυμητά σάκχαρα. Δεν αρκεί μια μακρόχρονη λοίμωξη προκειμένου να τεθεί ο διαβήτης εκτός ελέγχου. Η ρύθμιση του διαβήτη είναι ένας συνεχής «αγώνας». Μπορούμε να αναλογιστούμε λοιπόν πόσο εύκολα δύναται να επηρεαστεί η κάθε ποιότητας ρύθμιση σε περίπτωση προσβολής από έναν άγνωστο και όχι τόσο φιλικό -όπως συνηγορούν τα μέχρι τώρα ιατρικά δεδομένα- ιό. Ο κορονοϊός μπορεί να απορρυθμίσει έναν «καλά ρυθμισμένο» διαβήτη. Ήδη στην σημερινή ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών υγείας (19-03-2020) αναφέρθηκε διά στόματος κ. Τσιόδρα ότι οι μέχρι τώρα θάνατοι στη χώρα μας παρατηρούνται σε άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου του σακχαρώδη διαβήτη, ενώ ταυτόχρονα τονίστηκε ότι τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρότερα.

   Η Ελληνική Ομοσπονδία Διαβήτη σας επισημαίνει την άστοχη πρόβλεψη της ΚΥΑ περί «αρρύθμιστου» διαβήτη και σας καλεί να τροποποιήσετε άμεσα την περίπτωση 1.3 της από 18-03-2020 Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών & Υγείας (ΦΕΚ 928 Β’/18-03-2020), συμπεριλαμβάνοντας όλους τους τύπους σακχαρώδη διαβήτη, ανεξάρτητα από την πρόοδο της πάθησης, την ύπαρξη ή μη επιπλοκών και το προφίλ της ρύθμισης. Σας επισημαίνουμε μάλιστα ότι μετά την εισαγωγή και λειτουργία του Μητρώου Διαβήτη, η ιχνηλάτηση του πληθυσμού που νοσεί κι έτσι καθίσταται πιο ευάλωτος στην πανδημία της νόσου COVID-19 διευκολύνεται στον μέγιστο βαθμό. Αναμένουμε τις διορθωτικές σας παρεμβάσεις».

 

Διαβάστε την επιστολή εδώ

Top