Αρχή / Ανακοινώσεις / Δελτίο Τύπου της ΕΛΟΔΙ για τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ 2315/19.6.2018)

Δελτίο Τύπου της ΕΛΟΔΙ για τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ 2315/19.6.2018)

Αθήνα 21 Ιουνίου 2018

Προς τα Σωματεία-μέλη της ΕΛΟΔΙ

Εδρες τους

Δελτίο τύπου.

Ο πρόεδρος της ΕΛΟΔΙ κ. Συκιώτης σε επικοινωνία με το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Γιαννόπουλο στις 15.06.2018 και με την αρμόδια επιτροπή Υγείας της ΕΛΟΔΙ συναντήθηκε στις 22 Μαΐου 2018 για το θέμα των αναλώσιμων και ταινίες μέτρησης και στις 17 Μαΐου 2018 για το Libre.

Παρά τις διαβεβαιώσεις για πάγωμα και επανεξέταση από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, αιφνιδίως ο κ. Πολάκης ανακοίνωσε περικοπές με νέο ΕΚΠΥ, παρά τις υποσχέσεις που μας δόθηκαν λίγες μέρες πριν.

Με αφορμή το νέο ΦΕΚ και διότι όλα τα θέματα που θίγουν την καθημερινότητα των ατόμων με διαβήτη δεν έχουν επιλυθεί. Επιδιώκουμε εκ νέου συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για το χρονοδιάγραμμα επίλυσης των προβλημάτων μας που εκκρεμούν.

Οι ενέργειές μας και η επίλυση του δίκαιου αιτήματός μας, μας βρίσκει επί του παρόντος ικανοποιημένους. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για επίλυση των υπολοίπων αιτημάτων μας, που ήδη έχουμε υποβάλλει στο Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ.

Τροποποίηση και αντικατάσταση της με αριθμ. πρωτ. Φ.90380/25916/3294/31.10.2011 (Β΄ 2011) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως ισχύει, με θέμα «Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)» (ΦΕΚ 2315/19.6.2018).

Αναλυτικά:

4ε. Οι ινσουλινοεξαρτώμενοι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, οι διαβητικοί τύπου 1 που κάνουν χρήση αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, οι ινσουλινοθεραπευόμενοι διαβητικοί τύπου 2 ή από άλλου τύπου διαβήτη όπως ο μονογονιδιακός, διαβήτης κύησης και διαβήτης μετά παγκρεατεκτομή που ακολουθούν θεραπεία με δισκία ή άλλες ενέσιμες θεραπείες εκτός ινσουλίνης, για την δαπάνη αγοράς ταινιών μέτρησης σακχάρου και ισόποσων σκαριφιστήρων ή ίσης αξίας αναλωσίμων συσκευών στιγμιαίας μέτρησης σακχάρου, σύριγγες ινσουλίνης μιάς χρήσης, βελόνες φυσοσυρίγγων, βελόνες χορήγησης ινσουλίνης, αναλώσιμα συσκευών έγχυσης ινσουλίνης όπως καθετήρες έγχυσης ινσουλίνης, δεξαμενές, αισθητήρες μέτρησης, μπαταρίες, όπως επίσης και για κάθε νέο τεχνολογικό προϊόν που ο ΕΟΠΥΥ θα εντάξει στο σύστημα αποζημίωσης, με την διαδικασία που κάθε φορά ισχύει.

 1. Τα αναλώσιμα υλικά διαβήτη, χορηγούνται ως εξής:

– Για τους ινσουλινοεξαρτωμενους πασχοντες απο Σακχαρωδη Διαβητη (Διαβητης τυπου 1)

χορηγούνται έως 200 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/μήνα, έως 200 σκαριφιστήρες ανά μήνα ή ίσης αξίας αναλώσιμα συσκευών συνεχούς μέτρησης επιπέδων σακχάρου, έως 50 ταινίες μέτρησης κετονών στο αίμα ανά έτος και έως 100 βελόνες ανά μήνα, ένα σύστημα καταγραφής ή ελέγχου του σακχάρου, σύμφωνα με αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση.

– Για τους ινσουλινοθεραπευομενους πασχοντες απο Σακχαρωδη Διαβητη (Διαβητης τυπου 2)

χορηγούνται έως 100 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/μήνα, έως 100 σκαριφιστήρες ανά μήνα, έως 30 ταινίες μέτρησης κετονών στο αίμα ανά έτος και έως 60 βελόνες ανά μήνα, σύμφωνα με αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση.

– Για τους πασχοντες απο Σακχαρωδη Διαβητη που λαμβανουν αντιδιαβητικα δισκια η αλλες ενεσιμες αγωγες εκτος ινσουλινης

χορηγούνται έως 50 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/δίμηνο και έως 50 σκαριφιστήρες/δίμηνο.

– Σε Διαβητη Κυησης

χορηγούνται έως 150 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/μήνα, έως 150 σκαριφιστήρες/μήνα και ως 150 βελόνες, σύμφωνα με αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση.

– Για τους πασχοντες απο Σακχαρωδη Διαβητη που αντιμετωπιζονται με διαιτητικη αγωγη

χορηγούνται έως 50 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/τρίμηνο και έως 50 σκαριφιστήρες/τρίμηνο.

– Για τους πασχοντες απο Σακχαρωδη Διαβητη που κανουν χρηση αντλιας συνεχους εγχυσης ινσουλινης

χορηγούνται, ένα σύστημα ελέγχου ή καταγραφής γλυκόζης σύμφωνα με αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση, τα αναλώσιμα καταγραφής γλυκόζης συνδεδεμένα ή μη συνδεδεμένα με την αντλία και σε ποσότητα έως 5/μήνα, έως 200 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/μήνα, έως 200 σκαριφιστήρες το μήνα, 100 βελόνες για χορήγηση ινσουλίνης με πένα/εξάμηνο (σε περίπτωση εμπλοκής αντλίας ή πρόσθετης δόσης) και έως 50 ταινίες μέτρησης κετονών στο αίμα ανά έτος.

*Σε περίπτωση που απαιτούνται επιπλέον ποσότητες από τις ανωτέρω ορισθείσες, για όλες τις κατηγορίες σακχαρώδους διαβήτη, θα πρέπει να προσκομίζεται αιτιολογημένη γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού, όπου θα αναφέρεται η ανάγκη για την πρόσθετη αιτούμενη ποσότητα, προκειμένου να την αξιολογεί και να αποφασίζει την έγκρισή της, το Α.Υ.Σ.

Αρθρο 48
Συσκευες εγχυσης φαρμακων και διατροφικων διαλυματων

 1. Ο Οργανισμός αποζημιώνει κάθε ιατροτεχνολογικό υλικό (συσκευή) με διαδικασία που ορίζεται από τον νόμο και με εγκύκλιο του Οργανισμού, ενημερώνεται κάθε πάροχος για τον τρόπο που το υλικό που εμπορεύεται θα μπορεί να ενταχθεί στα αποζημιούμενα από τον ΕΟΠΥΥ.

Α) Η αντλία έγχυσης ινσουλίνης, εγκεκριμένη από τον Οργανισμό με την προαναφερθείσα διαδικασία, αποζημιώνεται στον πάροχο μετά από προσκόμιση ιατρικής γνωμάτευσης από πιστοποιημένο, σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία, διαβητολογικό κέντρο ή διαβητολογικό ιατρείο, δημοσίου νοσοκομείου ή ιδιωτικού τομέα, η οποία φέρει υπογραφή του θεράποντος ιατρούκαι θεώρηση από ελεγκτές ιατρούς των Δημόσιων Νοσοκομείων ή Κ.Υ, χωρίς συμμετοχή, μετά από έγκριση του Α.Υ.Σ. Στη γνωμάτευση αναγράφονται έως τρεις τιμές γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης του τελευταίου έτους.

Αντικατάστασή της αντλίας εγκρίνεται σε περίπτωση αποδεδειγμένης φθοράς της από μακρόχρονη χρήση ή μετά παρέλευση 5ετίας και εφόσον πιστοποιείται η δυσλειτουργία της, έπειτα από σύμφωνη γνώμη του Α.Υ.Σ. Ο Οργανισμός αποζημιώνει την αντλία ινσουλίνης με τιμή που ορίζεται κάθε φορά με απόφαση Δ.Σ. και δημοσιεύεται σε ΦΕΚ.

Το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό που αφορά στη λειτουργία της αντλίας έγχυσης ινσουλίνης, περιλαμβάνει τα κάτωθι που αποζημιώνονται ξεχωριστά:

α. Καθετήρες έγχυσης ινσουλίνης, έως 15 τεμάχια μηνιαίως,
β. Δεξαμενές, έως 15 τεμάχια μηνιαίως ανάλογα με τις μονάδες ινσουλίνης
γ. Αισθητήρες μέτρησης γλυκόζης, συνδεδεμένοι ή μη συνδεδεμένοι με την αντλία έως 5 τεμάχια μηνιαίως.
δ. Μπαταρίες για τη λειτουργία της αντλίας έως 4/μηνιαίως, ανάλογα με το μοντέλο της αντλίας.

Αρθρο 49
Θεραπευτικα επιθεματα δερματικων βλαβων

 1. Τα θεραπευτικά επιθέματα χορηγούνται χωρίς συμμετοχή των δικαιούχων, για παθήσεις που χαρακτηρίζονται ως χρόνια νοσήματα και θα αποτυπωθούν σε ειδική απόφαση του ΔΣ προκειμένου να ενσωματωθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής γνωμάτευσης του Οργανισμού και με σκοπό την ταχεία επούλωση δερματικής βλάβης (εξέλκωση) που μπορεί να οφείλεται σε,
  – κατάκλιση εκ πιέσεως,
  – εξελκώσεις δέρματος συνεπεία εγκαυμάτων, χημικών ή θερμικών,
  – άτονα έλκη κάτω άκρων,
  Διαβητικά έλκη,
  – εξελκώσεις μετά ακτινική δερματίτιδα,
  – εξελκώσεις απότοκες, επιδερμόλυσης,
  – τραυματικές επιφάνειες μετά χειρουργικές επεμβάσεις ή σοβαρούς τραυματισμούς.

Αρθρο 54
Αλλα ειδη υγειονομικου υλικου

Στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη με υψηλό κίνδυνο για εμφάνιση ελκών, χορηγούνται, σύμφωνα από γνωμάτευση ειδικού ιατρού, ειδικά υποδήματα (θεραπευτικά υποδήματα διαβητικού) και λοιπά μέσα αποφόρτισης. Τέτοιοι διαβητικοί ασθενείς είναι, οι πάσχοντες από διαβητική πολυνευροπάθεια με απώλεια της αισθητικότητας ή/και περιφερική αγγειοπάθεια με συνοδό ιστορικό εξέλκωσης ή υπάρχουσα εξέλκωση ή ανατομικές δυσμορφίες που οδηγούν σε αυξημένες τοπικά, πιέσεις.

Top