Αρχή / Ανακοινώσεις / Ο FDA ενέκρινε το πρώτο τεχνητό πάγκρεας

Ο FDA ενέκρινε το πρώτο τεχνητό πάγκρεας

Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο FDA (Food and Drug Administration, Οργανισμός ελέγχου τροφίμων και φαρμάκων της Αμερικής) ενέκρινε το υβριδικό κλειστό κύκλωμα συνεχούς υποδόριας έγχυσης ινσουλίνης της Medtronic, το MiniMed 670G (1).

Πρόκειται για την πρώτη εγκεκριμένη συσκευή που αυτόματα ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου και χορηγεί την απαραίτητη δόση βασικής ινσουλίνης. Προς το παρών η συσκευή αυτή έχει πάρει έγκριση για άτομα με τύπου 1 διαβήτη ηλικίας άνω των 14 ετών.
Το ανωτέρω σύστημα ανταποκρίνεται και απαντάει κατάλληλα τόσο σε υψηλά όσο και σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου και γι’ αυτό έλαβε το όνομα του πρώτου τεχνητού παγκρέατος. Ωστόσο επειδή τα άτομα που το φέρουν πρέπει να δίνουν πληροφορίες για κάθε γεύμα ώστε να χορηγείται η απαραίτητη ινσουλίνη για την «καύση» της τροφής το σύστημα ονομάζεται υβριδικό και όχι πλήρως κλειστό κύκλωμα.
Ο FDA για να δώσει την έγκριση βασίστηκε σε μία μελέτη 124 ατόμων με ΣΔ1 ηλικίας 14-75 ετών η οποία ανέδειξε ότι με τη χρήση αυτού του συστήματος μειώθηκαν σημαντικά τα επεισόδια ύπο- και ύπερ- γλυκαιμίας καθώς και η γλυκαιμική μεταβλητότητα (2).
Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη της εταιρείας θα να είναι διαθέσιμο στη χώρα μας το 2018 με 2019.

1). Medtronic Receives FDA Approval for World’s First Hybrid Closed Loop System for People with Type 1 Diabetes. http://newsroom.medtronic.com/phoenix.zhtml?c=251324&p=irol-newsArticle&ID=2206594
2). Safety of a Hybrid Closed-Loop Insulin Delivery System in Patients With Type 1 Diabetes. Richard M. Bergenstal et al. JAMA. October 4, 2016. http://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2552454

Top