Αρχή / Ανακοινώσεις / “Ο Παντεσπάνιους κι εγώ”, Το ημερολόγιο ενός παιδιού με Σακχαρώδη Διαβήτη

“Ο Παντεσπάνιους κι εγώ”, Το ημερολόγιο ενός παιδιού με Σακχαρώδη Διαβήτη

pantespaniousΜία πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 από τη Sanofi Ελλάδας.

Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ), και με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης της Sanofi έχει ως στόχο την ενημέρωση δασκάλων, γονέων και μαθητών για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 και τη διαχείρισή του.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας το βιβλίο «Ο Παντεσπάνιους κι εγώ – Το ημερολόγιο ενός παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη», η θεατρική του διασκευή και το ενημερωτικό υλικό για τους εκπαιδευτικούς αποστέλλεται σε όλα τα δημοτικά σχολεία Ελλάδας.

«Διάβασα ότι οι διαβητικοί είναι πολλοί κι ότι όσο περνάει ο καιρός γίνονται όλο και περισσότεροι, αλλά εγώ δεν έχω δει ποτέ κανέναν. Πού είναι κρυμμένοι; Πώς ζουν; Έχουν κι αυτοί έναν Παντεσπάνιους να τους ζαλίζει; Πονάνε όταν κάνουν τις μετρήσεις; Τι κόλπα κάνουν για να κρύβονται από τους άλλους; Οι φίλοι τους το ξέρουν; Κι αν ναι, εξακολουθούν να τους κάνουν παρέα; Εγώ φοβάμαι ότι θα πεθάνω από την ντροπή μου αν το μάθουν.»

pant2Όπως φαίνεται παραπάνω, η πρόκληση της διάγνωσης με διαβήτη τύπου 1 είναι μεγάλη για τον Παύλο, τον 11χρονο ήρωα του βιβλίου  «Ο Παντεσπάνιους κι εγώ – Το ημερολόγιο ενός παιδιού με διαβήτη», που δημιούργησε η Sanofi Ελλάδας υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ). Σκοπός της πρωτότυπης πρωτοβουλίας, που φέρει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και έχει ήδη γνωστοποιηθεί σε ΟΛΑ τα δημοτικά σχολεία της χώρας, είναι η ευαισθητοποίηση αλλά και η άρση της προκατάληψης για τον διαβήτη τύπου 1.

pant1Ως γνωστόν, η ανάγκη ενημέρωσης της σχολικής κοινότητας κρίνεται επιτακτική, καθώς η νόσος προσβάλλει περίπου 300 άτομα κάθε χρόνο στη χώρα μας- κυρίως παιδιά σχολικής ηλικίας- και οι δάσκαλοι καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά τους.

Στο βιβλίο του Φίλιππου Μανδηλαρά, που συνοδεύεται από τις όμορφες εικόνες της Ναταλίας Καπατσούλια, ο 11χρονος Παύλος… «αιφνιδιάζεται όταν μαθαίνει ότι έχει παιδικό διαβήτη. Η πρόκληση είναι μεγάλη και αλλάζει τη συμπεριφορά του στο σπίτι και στο σχολείο. Όμως είναι αποφασισμένος να μην αφήσει τον διαβήτη να τον καταδυναστεύει, αλλά να ζήσει μαζί του!»

Το βιβλίο, που είναι ήδη στα χέρια όλων των δημοτικών σχολείων της Ελλάδας, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της πρωτοβουλίας, έχει διασκευαστεί και σε θεατρική μορφή, προκειμένου οι μαθητές να γίνουν οι ίδιοι ήρωες του έργου και να ανεβάσουν τη δική τους θεατρική παράσταση, μεταφέροντας το μήνυμα της αποδοχής και της υποστήριξης των παιδιών που ζουν με τη συγκεκριμένη νόσο στο πλαίσιο του σχολείου, αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού τους περιβάλλοντος!

Για την ανάγκη ορθής ενημέρωσης της σχολικής κοινότητας αλλά και για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών και γονέων, συντάχθηκε από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία ενημερωτικό έντυπο για τους εκπαιδευτικούς με γενικές πληροφορίες για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (συμπτώματα,  αντιμετώπιση, τρόπος ζωής).

Όλα τα υλικά της πρωτοβουλίας είναι διαθέσιμα δωρεάν, σε ηλεκτρονική μορφή, στον ιστότοπο www.kalikardia.gr

Συνεισφέρετε κι εσείς  στην επιτυχία της πρωτοβουλίας…

Κατεβάστε το βιβλίο από εδώ

Παροτρύνετε το σχολείο της περιοχής σας να τα αξιοποιήσει!

pant3

Top