Αρχή / Ανακοινώσεις / Η Πόσιμη Ινσουλίνη Εμποδίζει την Ανάπτυξη του Διαβήτη Τύπου 1

Η Πόσιμη Ινσουλίνη Εμποδίζει την Ανάπτυξη του Διαβήτη Τύπου 1

image.ashxΗ εμφάνιση του Διαβήτη τύπου 1 έχει αυξητικές τάσεις, στον Δυτικό Κόσμο, με ποσοστό αύξησης 3% κάθε χρόνο. Η νόσος αυτή προκαλείται από αντισώματα που δημιουργεί ο ίδιος ο οργανισμός απέναντι στα β-κύτταρα του παγκρέατος. Οι ατίες της ανάπτυξης των αντισωμάτων αυτών δεν είναι γνωστές, άλλα έχουν γίνει σημαντικές παρατηρήσεις που σχετίζονται με περιβαλλοντικούς παράγοντες. Πέραν, όμως του περιβάλλοντος, ο κίνδυνος ανάπτυξης Διαβήτη Τύπου 1 μεγαλώνει και με την παρουσία συγκεκριμένων γονιδίων.
Η κληρονομικότητα, λοιπόν, παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της νόσου, με αποτέλεσμα τα παιδιά που έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού με Διαβήτη τύπου 1, να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την ίδια νόσο. Αυτά τα παιδιά θεωρούνται υψηλού κινδύνου και σε αυτά έχει αφιερωθεί ένα κομμάτι της έρευνας, για την πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 1.
Μια πιλοτική μελέτη με την ονομασία Pre-POINT Study, έδειξε ότι μπορεί να προληφθεί η εμφάνιση του Διαβήτη Τύπου 1 σε παιδιά υψηλού κινδύνου. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να χορηγηθεί πόσιμη ινσουλίνη, πριν την εμφάνιση των αντισωμάτων, που καταστρέφουν τα β-κύτταρα του παγκρέατος. Στην μελέτη αυτή που δημοσιεύθηκε στις 21 Απριλίου 2015 στο περιοδικό Journal of the American Association περιγράφεται, ότι 5 από 6 παιδιά υψηλού κινδύνου κατάφεραν να αποτρέψουν την εμφάνιση των αντισωμάτων που οδηγούν στον Διαβήτη Τύπου 1, χρησιμοποιώντας πόσιμη ινσουλίνη. Η χορήγηση της ινσουλίνης αυτής, ακόμη και σε υψηλές δόσεις δεν προκαλούσε υπογλυκαιμία και ήταν καλά ανεκτή από τα παιδιά. Σημειώνουμε ότι η πόσιμη ινσουλίνη βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και δεν κυκλοφορεί ακόμα.
Το επόμενο στάδιο είναι η έρευνα αυτή να επεκταθεί σε μεγαλύτερο αριθμό παιδιών, ώστε να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα της πιλοτικής έρευνας. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσουμε ένα σημαντικό όπλο κατά του νεανικού διαβήτη, πριν ακόμα αυτός εκδηλωθεί.
Η πόσιμη ινσουλίνη φαίνεται ότι αλλάζει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στα άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο για Διαβήτη Τύπου 1, κάτι που ενισχύει τις ελπίδες για την δημιουργία ενός εμβολίου κατά της νόσου αυτής.

 

Το άρθρο γράφτηκε από τον
Ρηγόπουλο Δημήτριο

Top