Αρχή / Ανακοινώσεις / Εκδήλωση του Παγκρήτιου Συλλόγου για το Νεανικό Διαβήτη στο Ηράκλειο

Εκδήλωση του Παγκρήτιου Συλλόγου για το Νεανικό Διαβήτη στο Ηράκλειο

Εξόρμηση για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού της πόλης του Ηρακλείου  οργάνωσε τη Πέμπτη 14η Νοεμβρίου ο Παγκρήτιος Σύλλογος για το Νεανικό Διαβήτη, στο αίθριο της Λότζια, το Δημαρχείο Ηρακλείου. Η δράση αυτή έγινε  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, που έχει οριστεί για τις 14 Νοεμβρίου κάθε έτους.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τις 9.30 το πρωί έως και τις 2.30 το μεσημέρι  και από τις 18.00 έως 22.00. Οι περαστικοί είχαν τη δυνατότητα να μετρήσουν το σάκχαρο αν το επιθυμούσαν, από τους νοσηλευτές  του 13ου Περιφερειακού τμήματος Κρήτης της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος  με αναλώσιμα και μετρητές που προσέφερε η εταιρεία Abbott Diabetes Care .

Πολλοί  Ηρακλειώτες  μπόρεσαν να κάνουν μέτρηση σακχάρου και να πάρουν σχετικές οδηγίες από τους Νοσηλευτές. Το απόγευμα τη σκυτάλη πήραν φοιτητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης,  ενώ το ιστορικό κτήριο της Λόγγια ήταν φωτισμένο στο Μπλε που είναι το χρώμα για το Διαβήτη, όπως και το ΚΑΜ ( Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου) στα Χανιά, τη Βουλή στην Αθήνα και πολλά άλλα  κτήρια σε όλο τον κόσμο .

Ο Σύλλογος προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους της πόλης του Ηρακλείου, σε μία περίοδο που η έξαρση του σακχαρώδους διαβήτη βρίσκεται εκτός ελέγχου, αφού πάνω από το 10% του ελληνικού πληθυσμού (περίπου 1.2 εκατομμύρια άνθρωποι) πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο. Ο αριθμός των ασθενών έχει αυξηθεί κατά τέσσερις φορές την τελευταία τριακονταετία, με την ασθένεια να εκδηλώνεται περισσότερο στους παχύσαρκους.

Οι ειδικοί μάλιστα χαρακτηρίζουν «ύπουλο» το διαβήτη τύπου II, ο οποίος δρα χωρίς συμπτώματα και αποτελεί βασική αιτία θανάτου για χιλιάδες Έλληνες, έχει στενή σχέση με την παχυσαρκία και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών επεισοδίων, νεφρικής ανεπάρκειας, νευροπάθειας, μόνιμων βλαβών του αμφιβληστροειδούς και άλλων σοβαρών επιπλοκών.

 

Top